Χανιά

Συλλέκτης... ιστορίας που μας «ταξιδεύει» από τα Χανιά

Πυροβόλα, κράνη, στολές και εκατοντάδες φωτογραφίες από τη Μάχη της Κρήτης στη συλλογή του Στέλιου Τριπαλιτάκη.

Στα μονοπάτια της ιστορίας, καλύπτοντας μια μεγάλη περίοδο από το 1669 μέχρι και το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου το 1945, μας «ταξιδεύει» η ιδιωτική συλλογή του Στέλιου Τριπαλιτάκη, που βρίσκεται στο χωριό Γαλατάς των Χανίων.

Εκεί που κατά την περίοδο της γερμανικής εισβολής στην Κρήτη κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο διεξήχθησαν οι σκληρότερες μάχες της περιόδου.

Ο Στέλιος Τριπαλιτάκης «ανοίγει» τις πύλες του μουσείου-συλλογής που έχει δημιουργήσει και οι εικόνες της συλλογής του είναι εντυπωσιακές. Πυροβόλα, πυρομαχικά, κράνη, στολές, εξαρτύσεις, όπλα, τμήματα από βρετανικά και γερμανικά οχήματα, από άρματα μάχης και μοτοσυκλέτες, αλλά και κομμάτια από αεροσκάφη συνθέτουν την εικόνα της ιστορίας, μαζί με εκατοντάδες φωτογραφίες και έγγραφα, τα περισσότερα από την περίοδο της Μάχης της Κρήτης, αλλά ακόμα και από τον Μακεδονικό Αγώνα, όπου οι Κρητικοί είχαν δώσει ηχηρό «παρών».

Κάθε γωνιά αυτής της συλλογής είναι πράγματι ξεχωριστή, είναι μάθημα ιστορίας, με την προσπάθεια του 36χρονου σήμερα Στέλιου να ξεκινά όταν ήταν μόλις 16 ετών.

«Ήταν μια δύσκολη και συνεχής προσπάθεια. Πολλά από τα εκθέματα τα βρήκα μόνος, άλλα χρειάστηκε να τα αγοράσω, ενώ υπάρχουν και κάποια δώρα φίλων μου», εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Περισσότερα από 40.000 αντικείμενα υπάρχουν στη συλλογή. Όπως μας λέει ο ίδιος, «το πιο σπάνιο είναι το σκέλος προσγείωσης βρετανικού μαχητικού «Μπρούστερ Μπάφαλο», ενώ στη συλλογή υπάρχουν και τμήματα από 18 διαφορετικά γερμανικά ανεμοπλάνα.

Η συλλογή συμπληρώνεται και από 500 γνήσιες αδημοσίευτες φωτογραφίες από την περίοδο του Μακεδονικού Αγώνα μέχρι και τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

«Έχω γυρίσει κάθε γωνιά, κυρίως στα Χανιά, στο Μάλεμε, στον Γαλατά, τα Σφακιά και το Ακρωτήρι, έχοντας εντοπίσει πολλά από τα κομμάτια της συλλογής μου», λέει. Μάλιστα, πολύ πρόσφατα ο ίδιος εντόπισε πάνω στη νησίδα Θεοδωρού, στον κόλπο των Χανίων, τα απομεινάρια ενός πολεμικού αεροπλάνου και τμήματα από τη στολή και τον εξοπλισμό ενός Γερμανού στρατιωτικού.

Το επόμενο βήμα του συλλέκτη είναι να βρει ένα μεγαλύτερο και καταλληλότερο χώρο για τα εκθέματά του.

«Εδώ που βρίσκομαι έρχονται πολλοί, κυρίως ξένοι, που μαθαίνουν για τη συλλογή μου. Την επόμενη χρονιά πιστεύω ότι όλα αυτά θα βρίσκονται σε ένα νέο χώρο. Όλα τα έχω ταξινομήσει και τα έχω κατατάξει. Κάθε κομμάτι έχει και κάτι να μας πει», αναφέρει.

Αδημοσίευτες φωτογραφίες από την Κατοχή

Το 2015, ο Στέλιος Τριπαλιτάκης εξέδωσε ένα φωτογραφικό άλμπουμ που περιέχει αδημοσίευτες φωτογραφίες από την περίοδο της γερμανικής Κατοχής. Τώρα, όπως λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ετοιμάζει ένα ακόμα με φωτογραφίες και την ιστορία από 55 βρετανικά και γερμανικά αεροσκάφη.

Ο 36χρονος συλλέκτης έχει σπουδάσει Τεχνολογία Πετρελαίου και Φυσικού Αερίου. Δεν ασκεί, ωστόσο, αυτό το επάγγελμα. Ασχολείται με τη γεωργία και την κτηνοτροφία, ενώ τους καλοκαιρινούς μήνες εργάζεται και σε εταιρεία φύλαξης και ασφάλειας σε ξενοδοχειακές μονάδες. Η μεγάλη του αγάπη, ωστόσο, το μεράκι του, είναι να συγκεντρώνει συνεχώς κομμάτια από την ιστορία. Και όπως αποδεικνύει και η συλλογή του, το κάνει πολύ καλά...

Σχόλια