Πήραν απόφαση να κλείνει η Σαμαριά– Παραίτηση με αιχμές από τον υπεύθυνο πολιτικής προστασίας

Κρήτη
Πήραν απόφαση να κλείνει η Σαμαριά– Παραίτηση με αιχμές από τον υπεύθυνο πολιτικής προστασίας

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Δε διακινδυνεύω νέο Μάτι στα Χανιά».

Να κλείνει ο εθνικός δρυμός Σαμαριάς τις ημέρες που ο δείκτης επικινδυνότητας για εκδήλωση πυρκαγιάς βρίσκεται στην κατηγορία 4 αποφασίστηκε στη χθεσινή έκτακτη σύσκεψη που συγκάλεσε ο αντιπεριφερειάρχης Χανίων κ. Απόστολος Βουλγαράκης, με εντολή της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, και στην οποία συμμετείχαν εκπρόσωποι των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών, της Αστυνομίας, των Ενόπλων Δυνάμεων, Δήμων και του Δασαρχείου.

Η απόφαση θα λαμβάνεται από τον ίδιο τον αντιπεριφερειάρχη, κατόπιν σχετικών εισηγήσεων δημάρχων και της Διεύθυνσης Δασών.

Παραίτηση με αιχμές

Με σαφείς αιχμές κατά της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, παραιτήθηκε από τη θέση του υπεύθυνου Πολιτικής Προστασίας Χανίων ο περιφερειακός σύμβουλος κ. Τάσος Κουρουπάκης.

«Μετά από τόσα χρόνια, διαπιστώνω με λύπη ότι στις Περιφέρειες εξακολουθούν να υπάρχουν μηδενικές πιστώσεις για την πολιτική προστασία. Προσωπικά, δε μου αρμόζει να είμαι διακοσμητικό στοιχείο. Η Πολιτική Προστασία δεν είναι όπως την εννοεί ο πολίτης, που επιθυμεί να είναι δίπλα του και στις δύσκολες στιγμές να αισθάνεται σιγουριά. Ντρέπομαι να λέω ότι εκπροσωπώ αυτό το κομμάτι και τέτοιους τίτλους δεν τους θέλω», δήλωσε μετά το τέλος της χθεσινής σύσκεψης στην Αντιπεριφέρεια Χανίων ο κ. Κουρουπάκης.

«Δε διακινδυνεύω νέο Μάτι στα Χανιά»

Παρά τις διαφωνίες που εκφράστηκαν σε σχέση με την εν λόγω πρόταση, με δεδομένο ότι η λειτουργία του φαραγγιού κινεί έναν ολόκληρο οικονομικό μηχανισμό, ο αντιπεριφερειάρχης ήταν κάθετος στη θέση του υπέρ της αναστολής λειτουργίας του φαραγγιού προκειμένου να διαφυλάσσεται η ασφάλεια των επισκεπτών.

«Με βάση το έγγραφο της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, σε περιπτώσεις που ο κίνδυνος εκδήλωσης πυρκαγιάς είναι πολύ υψηλός, τότε θα παίρνω εισηγήσεις και θα αποφασίζω κλείσιμο του δρυμού. Δε διακινδυνεύω νέο Μάτι στα Χανιά. Κάποιοι θίγονται οικονομικά, όμως πάνω απ’ όλα βάζουμε τις ανθρώπινες ζωές», ξεκαθάρισε ο κ. Βουλγαράκης.

Η προϊσταμένη της Διεύθυνσης Δασών Χανίων κ. Πολύμνια Σκλαβάκη τάχθηκε υπέρ του περιορισμού του αριθμού των επισκεπτών και κατά περίπτωση υπέρ του κλεισίματος του φαραγγιού, όχι μόνο για την προστασία του οικοσυστήματος, αλλά για την ασφάλεια των ανθρώπων. Η ίδια επισήμανε ότι η Δασική Υπηρεσία θα συμμετάσχει στα περίπολα ελέγχου όποτε της ζητηθεί, ενώ υπογράμμισε ότι έτσι κι αλλιώς το προσωπικό της Διεύθυνσης βρίσκεται σε εικοσιτετράωρη ετοιμότητα.

«Τα μάτια μας είναι στραμμένα διαρκώς στον εθνικό δρυμό και στα Λευκά Όρη και με την έννοια της παρατήρησης και με την έννοια της άμεσης επέμβασης αν απαιτηθεί», σημείωσε η κ. Σκλαβάκη.

Πτήσεις πυρανίχνευσης

Προληπτικές πτήσεις πυρανίχνευσης από την Αερολέσχη Χανίων θα ζητήσουν οι τοπικές Αρχές που έθεσαν εκ νέου και το αίτημα της μόνιμης στάθμευσης στην 115 Πτέρυγα Μάχης πυροσβεστικού ελικοπτέρου τύπου Ericsson.

Από την πλευρά του, ο δήμαρχος Αποκορώνου κ. Χαράλαμπος Κουκιανάκης, η περιοχή του οποίου επλήγη πρόσφατα, χαρακτήρισε επιβεβλημένη την από αέρος κάλυψη του νομού με ελικόπτερο ενισχυμένων δυνατοτήτων. Ταυτόχρονα ζήτησε από τη διοίκηση των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών τη δημιουργία πεζοπόρου τμήματος και στα Χανιά, όπως επίσης τη μόνιμη εγκατάσταση κλιμακίου της ΕΜΑΚ.

Σε ετοιμότητα τα Χανιά

Σήμερα Σάββατο, σύμφωνα με τον χάρτη πρόβλεψης εκδήλωσης πυρκαγιάς, η Κρήτη βρίσκεται στην κατηγορία 4, με τον κίνδυνο να είναι πολύ υψηλός. Οι νότιες περιοχές στα δυτικά του νησιού και κυρίως του Ρεθύμνου θα είναι εκείνες με τη μεγαλύτερη επικινδυνότητα, γεγονός που θέτει σε συναγερμό τις Αρχές.

Ταυτόχρονα, από την Περιφερειακή Ενότητα Χανίων συνιστάται στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί: δεν καίμε σκουπίδια, ξερά χόρτα και κλαδιά, δεν ανάβουμε υπαίθριες ψησταριές σε χώρους όπου υπάρχουν ξερά χόρτα, αποφεύγουμε εργασίες που ενδέχεται να προκαλέσουν πυρκαγιά, δεν πετάμε ανάμενα τσιγάρα, δεν αφήνουμε σκουπίδια σε δάσος και απαγορεύεται η οποιαδήποτε χρήση φωτιάς στην ύπαιθρο.

Ο Πυροσβεστικός Σταθμός του Δήμου Χανίων βρίσκεται επίσης σε ετοιμότητα.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News