Χανιά

Σε ετοιμότητα οι Αρχές λόγω αυξημένου κίνδυνου για πυρκαγιές

Η εθνική τραγωδία κινητοποιεί και την Κρήτη - Έκτακτη σύσκεψη - Απόφαση για κλείσιμο του φαραγγιού της Σαμαριάς όταν αυξάνεται η επικινδυνότητα

Να κλείνει ο εθνικός δρυμός Σαμαριάς τις ημέρες που ο δείκτης επικινδυνότητας για εκδήλωση πυρκαγιάς βρίσκεται στην κατηγορία τέσσερα, αποφασίστηκε στη χθεσινή έκτακτη σύσκεψη που συγκάλεσε ο αντιπεριφερειάρχης Χανίων κ. Απόστολος Βουλγαράκης με εντολή της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας και στην οποία συμμετείχαν εκπρόσωποι των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών, της Αστυνομίας, των ενόπλων δυνάμεων, δήμων και του δασαρχείου. Η απόφαση θα λαμβάνεται από τον ίδιο τον αντιπεριφερειάρχη, κατόπιν σχετικών εισηγήσεων δημάρχων και της Διεύθυνσης Δασών.

Παρά τις διαφωνίες που εκφράστηκαν σε σχέση με την εν λόγο πρόταση, με δεδομένο ότι η λειτουργία του φαραγγιού κινεί έναν ολόκληρο οικονομικό μηχανισμό, ο αντιπεριφερειάρχης ήταν κάθετος στη θέση του υπέρ της αναστολής λειτουργίας του φαραγγιού προκειμένου να διαφυλάσσεται η ασφάλεια των επισκεπτών.

«Με βάσει το έγγραφο της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας σε περιπτώσεις που ο κίνδυνος εκδήλωσης πυρκαγιάς είναι πολύ υψηλός, τότε θα παίρνω εισηγήσεις και θα αποφασίζω κλείσιμο του δρυμού. Δεν διακινδυνεύω νέο Μάτι στα Χανιά. Κάποιοι θίγονται οικονομικά όμως πάνω από όλα βάζουμε τις ανθρώπινες ζωές» ξεκαθάρισε ο κ. Βουλγαράκης.

Η προϊσταμένη της Διεύθυνσης Δασών Χανίων κ. Πολύμνια Σκλαβάκη τάχθηκε υπέρ του περιορισμού του αριθμού των επισκεπτών και κατά περίπτωση υπέρ του κλεισίματος του Φαραγγιού, όχι μόνο για την προστασία του οικοσυστήματος αλλά για την ασφάλεια των ανθρώπων.

Η ίδια επεσήμανε ότι η Δασική Υπηρεσία θα συμμετάσχει στα περίπολα ελέγχου όποτε της ζητηθεί ενώ υπογράμμισε ότι έτσι κι αλλιώς το προσωπικό της διεύθυνσης βρίσκεται σε εικοσιτετράωρη ετοιμότητα. «Τα μάτια μας είναι στραμμένα διαρκώς στον εθνικό δρυμό και στα Λευκά Όρη και με την έννοια της παρατήρησης και με την έννοια της άμεσης επέμβασης αν απαιτηθεί» σημείωσε η κ. Σκλαβάκη.

 

 

Αίτημα για πτήσεις πυρανίχνευσης από την Αερολέσχη

Προληπτικές πτήσεις πυρανίχνευσης από την Αερολέσχη Χανίων θα ζητήσουν οι τοπικές αρχές που έθεσαν εκ νέου και το αίτημα της μόνιμης στάθμευσης στην 115 Πτέρυγα Μάχης πυροσβεστικού ελικοπτέρου τύπου Ericson. Από την πλευρά του ο δήμαρχος Αποκορώνου κ. Χαράλαμπος Κουκιανάκης, η περιοχή του οποίου επλήγη πρόσφατα, χαρακτήρισε επιβεβλημένη την από αέρος κάλυψη του νομού με ελικόπτερο ενισχυμένων δυνατοτήτων. Ταυτόχρονα ζήτησε από την διοίκηση των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών την δημιουργία πεζοπόρου τμήματος και στα Χανιά, όπως επίσης τη μόνιμη εγκατάσταση κλιμακίου της ΕΜΑΚ.

 

Παραίτηση με αιχμές από τον Τάσο Κουρουπάκη

Με σαφείς αιχμές κατά της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας παραιτήθηκε από τη θέση του υπευθύνου πολιτικής προστασίας Χανίων, ο περιφερειακός Σύμβουλος κ. Τάσος Κουρουπάκης. «Μετά από τόσα χρόνια , διαπιστώνω με λύπη ότι στις περιφέρειες εξακολουθούν να υπάρχουν μηδενικές πιστώσεις για την πολιτική προστασία. Προσωπικά, δε μου αρμόζει να είμαι διακοσμητικό στοιχείο .Η Πολιτική Προστασία δεν είναι όπως την εννοεί ο πολίτης που επιθυμεί να είναι δίπλα του και στις δύσκολες στιγμές να αισθάνεται σιγουριά. Ντρέπομαι να λέω ότι εκπροσωπώ αυτό το κομμάτι και τέτοιους τίτλους δεν τους θέλω», δήλωσε μετά το τέλος της χθεσινής σύσκεψης στην αντιπεριφέρεια Χανίων ο κ. Κουρουπάκης.

 

Σε ετοιμότητα όλες οι αρχές των Χανίων

Αύριο Σάββατο, σύμφωνα με τον χάρτη πρόβλεψης εκδήλωσης πυρκαγιάς, η Κρήτη βρίσκεται στην κατηγορία τέσσερα με τον κίνδυνο να είναι πολύ υψηλός. Οι νότιες περιοχές στα δυτικά του νησιού και κυρίως του Ρεθύμνου θα είναι εκείνες με τη μεγαλύτερη επικινδυνότητα γεγονός που θέτει σε συναγερμό τις αρχές. Ταυτόχρονα από την Περιφερειακή Ενότητα Χανίων συνιστάται στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί : δεν καίμε σκουπίδια-ξερά χόρτα-κλαδιά, δεν ανάβουμε υπαίθριες ψησταριές σε χώρους όπου υπάρχουν ξερά χόρτα, αποφεύγουμε εργασίες που ενδέχεται να προκαλέσουν πυρκαγιά, δεν πετάμε ανάμενα τσιγάρα, δεν αφήνουμε σκουπίδια σε δάσος και απαγορεύεται η οποιαδήποτε χρήση φωτιάς στην ύπαιθρο. Ο πυροσβεστικός Σταθμός του Δήμου Χανίων βρίσκεται επίσης σε ετοιμότητα .

 

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια