Χανιά

Μετά από 30 χρόνια αναγνώριση μεταπτυχιακών διπλωμάτων του ΜΑΙΧ

Σημαντική αναβάθμιση, που ήρθε με καθυστέρηση τριάντα ετών, θεωρείται για το Μεσογειακό Αγρονομικό Ινστιτούτο Χανίων η αναγνώριση των μεταπτυχιακών διπλωμάτων του, ως ισότιμα με αυτά των ελληνικών πανεπιστημίων.

Μέχρι πριν από λίγες ημέρες, οπότε και ψηφίστηκε ειδική τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή από τον Υπουργό Παιδείας κ. Κώστα Γαβρόγλου, τα διπλώματα του ΜΑΙΧ αναγνωρίζονταν στην Ευρώπη και την Αμερική, όχι όμως και στην Ελλάδα!

Μετά από τριάντα ολόκληρα χρόνια το Υπουργείο Παιδείας προχώρησε σε ειδική τροπολογία, αποκαθιστώντας ουσιαστικά μια αδικία εις βάρος των μεταπτυχιακών φοιτητών του ΜΑΙΧ. Η χώρα μας εναρμονίζεται πλέον με την πολιτική των υπολοίπων χωρών που συμμετέχουν στο Διεθνές Κέντρο Ανωτάτων Μεσογειακών Γεωπονικών Σπουδών.

Πλέον οι απόφοιτοι του ΜΑΙΧ έχουν τα ίδια δικαιώματα με τους κατόχους μεταπτυχιακών τίτλων σπουδών των Ινστιτούτων της Αλβανίας, Αλγερίας,  Αιγύπτου, της Γαλλίας, της Ισπανίας, της Ιταλίας, του Λιβάνου, της Μάλτας, του Μαρόκου, της Πορτογαλίας, της Τυνησίας και της Τουρκίας.

Όπως είπε στη Ν.Κ. ο διευθυντής του ΜΑΙΧ κ. Γιώργος Μπαουράκης , « η εξέλιξη αυτή προέκυψε μετά από μια τεράστια προσπάθεια και ευτυχώς ο Υπουργός Παιδείας, κατάλαβε το θέμα, το προχώρησε και το έλυσε. Ήταν θέμα τιμής, θέμα, ηθικό, ανταπόκρισης και αναγνώρισης στα όσα έχει προσφέρει το ΜΑΙΧ στην τοπική κοινωνία, στην Περιφέρεια, στην Ελλάδα και σε όλη τη Μεσόγειο».

Ο κ. Μπαουράκης απέδωσε τη στασιμότητα που υπήρξε επί τρεις δεκαετίες «στο ελληνικό γραφειοκρατικό και αρτηριοσκληρωτικό σύστημα». Σύμφωνα με τον διευθυντή του ΜΑΙΧ, ανοίγει ο δρόμος για περεταίρω ενίσχυση του έργου του Ινστιτούτου, για αναγνώριση των ερευνών και της πολύτιμης προσφοράς του σε πολλούς τομείς.

 

Επόμενος στόχος να καταστεί το ΜΑΙΧ, Κέντρο Αριστείας

Σκοπός της διεύθυνσης του Ινστιτούτου και του στελεχιακού του δυναμικού, είναι το ΜΑΙΧ να καταστεί Κέντρο Αριστείας μεταπτυχιακής εκπαίδευσης για όλη τη Μεσόγειο. Στους στόχους που έχουν τεθεί, περιλαμβάνεται επίσης η δημιουργία μεσογειακής τράπεζα αρωματικών και φαρμακευτικών φυτών σπάνια είδη από όλη τη Μεσόγειο.

Στα πρόσφατα αξιόλογα βήματα του ΜΑΙΧ είναι και η συνεργασία με τη ΝΑΣΑ με την οποία συνδιοργάνωσε συμπόσιο για την καταγραφή των χρήσεων γης.

«Γενικά η ΝΑΣΑ προωθεί  τη  δικτύωση των οργανισμών και τη συνεργασία» υπογράμμισε ο Υπεύθυνος Σπουδών και Έρευνας του τμήματος Γεωπληροφορικής του ΜΑΙΧ κ. Χαρίτων Καλαϊτζίδης.

Τις προηγούμενες ημέρες εξάλλου ολοκληρώθηκε σε συνεργασία με το Πολυτεχνείο Κρήτης και τον καθηγητή κ. Κωνσταντίνο Ζοπουνίδη, θερινό σχολείο για λήψεις αποφάσεων με πολλαπλά κριτήρια για μεταπτυχιακούς φοιτητές από όλο τον κόσμο.

 

Δικαίωση των αγώνων του ΜΑΙΧ

Για δικαίωση των αγώνων του ΜΑΙΧ έκανε λόγω ο δήμαρχος Χανίων κ. Τάσος Βάμβουκας ο οποίος συνεχάρη τον Γενικό Διευθυντή του ΜΑΙΧ και  όλους τους επιστημονικούς συνεργάτες του Μεσογειακού Αγρονομικού Ινστιτούτου Χανίων. «Η θετική αυτή εξέλιξη αποτελεί δικαίωση αγώνων του Μεσογειακού Ινστιτούτου, πολλών ετών, γεγονός που το αναβαθμίζει και του δίνει κίνητρα, ώστε η προσπάθεια του να συνεχιστεί στον τομέα της έρευνας και των επιστημών» σημείωσε ο κ. Βάμβουκας.

 Ο ίδιος υπογράμμισε ότι «ο δήμος στέκεται αρωγός στις επιστημονικές πρωτοβουλίες του Μεσογειακού Αγρονομικού Ινστιτούτου Χανίων, με γνώμονα ότι προσφέρουν, με την παροχή μεταπτυχιακής εκπαίδευσης, έρευνας, κατάρτισης και εφαρμογής στα πεδία των οικονομικών, της διαχείρισης, των εφαρμοσμένων βιολογικών, τεχνολογικών και περιβαλλοντικών επιστημών που σχετίζονται με το Γεωπονικό κλάδο, σημαντικές υπηρεσίες στην χανιώτικη κοινωνία, ενώ τη διαφημίζουν σε διεθνές επίπεδο». 

Το Μ.Α.Ι.Χ. συντονίζει ερευνητικά δίκτυα σε Ευρωπαϊκές ή και Μεσογειακές χώρες σε θέματα αιχμής όπως είναι οι χρήσεις της Μεσογειακής χλωρίδας, οι ενδογενείς μεθοδολογίες παραγωγής βιολογικών προϊόντων. Μέχρι σήμερα έχουν αποφοιτήσει 1.490 επιστήμονες με ετήσια εξειδικευμένη μεταπτυχιακή εκπαίδευση και περίπου χίλιοι επιστήμονες έχουν επιτυχώς ολοκληρώσει τις σπουδές τους και τους έχει απονεμηθεί ο τίτλος σπουδών Master of Science (Msc).

  

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια