17,5 εκατομμύρια ευρώ για την ύδρευση

Χανιά
17,5 εκατομμύρια ευρώ για την ύδρευση

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η ΔΕΥΑΧ μπορεί να βάλει μπρος σημαντικά έργα στο μέτωπο της ύδρευσης και της αποχέτευσης

Συνεχίζονται τα χαρμόσυνα μαντάτα για την Κρήτη και τα αναγκαία έργα ύδρευσης και αποχέτευσης που θέλουν να δρομολογήσουν οι Δήμοι μέσω της μεγάλης χρηματοδοτικής ευκαιρίας που προσφέρει το πρόγραμμα “ΦιλόΔημος Ι”.

Τα τελευταία ευχάριστα μαντάτα αφορούν στον Δήμο Χανίων, που πέτυχε να εξασφαλίσει μέσω του προγράμματος ποσό ύψους 17,5 εκατ. ευρώ για την υλοποίηση αναγκαίων έργων ύδρευσης και αποχέτευσης σε διάφορες περιοχές.

Με αφορμή τη σημαντική εξέλιξη που προέκυψε με την ένταξη της ΔΕΥΑΧ στο πρόγραμμα “ΦιλόΔημος Ι” του υπουργείου Εσωτερικών “Αντικατάσταση δικτύων ύδρευσης του Δήμου Χανίων”, ο δήμαρχος Χανίων κ. Τάσος Βάμβουκας εξέφρασε την ικανοποίησή του για το γεγονός αυτό στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου που παραχωρήθηκε χθες στα γραφεία της Δημοτικής Επιχείρησης.

Όπως τόνισε ο δήμαρχος Χανίων, πρόκειται για «μια πολύ μεγάλη επιτυχία της ΔΕΥΑΧ, του Δήμου Χανίων και της παρούσης δημοτικής Αρχής. Καταφέραμε, μέσω του προγράμματος “ΦιλόΔημος Ι”, που εκπόνησε το υπουργείο Εσωτερικών, να έχουμε στη διάθεσή μας 17,5 εκατομμύρια ευρώ για να κάνουμε έργο.

Από αυτά έχουμε εξασφαλίσει 11,7 εκατομμύρια ευρώ για να λύσουμε τα προβλήματα με τα δίκτυα αποχέτευσης και ύδρευσης στην περιοχή του Ακρωτηρίου, που αντιμετωπίζει χρόνιο πρόβλημα, ειδικά στις περιοχές Χωραφάκια, Τερσανάς και Σταυρός. Στο Ακρωτήρι, μάλιστα, “τρέχουμε” και ένα ακόμα πρόγραμμα για τη δημιουργία βιολογικού στο Μαράθι, το οποίο θα χρηματοδοτηθεί από ευρωπαϊκούς πόρους. Επίσης, από ίδιους πόρους της ΔΕΥΑΧ θα προχωρήσουμε στην επίλυση ζητημάτων στην περιοχή του Καμπανίου. Συν τοις άλλοις, με το “ΦιλόΔημος ΙΙ” θα προχωρήσουμε στις Στέρνες και στον Παζινό πρόγραμμα που αφορά στη βελτίωση του αποχετευτικού συστήματος σε αυτές τις περιοχές».

Ο δήμαρχος Χανίων αναφέρθηκε και στο γεγονός ότι ένα σημαντικό ποσό από αυτό που εξασφαλίστηκε από το πρόγραμμα “ΦιλόΔημος Ι”, ύψους 2,9 εκατομμυρίων ευρώ, θα διατεθεί για αντικατάσταση δικτύων ύδρευσης σε όλο τον δήμο Χανίων.

«Δυστυχώς, σε όλο το εύρος του δήμου Χανίων έχουμε παλιά δίκτυα και είναι θέμα υγείας των συνδημοτών μας να τα αντικαταστήσουμε, και αυτό θα πράξουμε», τόνισε.

Να σημειωθεί ότι τα 2,6 εκατομμύρια ευρώ από το πρόγραμμα “ΦιλόΔημος Ι” θα δοθούν για συστήματα τηλεμετρίας, τα οποία θα εξασφαλίσουν τη διασύνδεση των δεξαμενών του Δήμου Χανίων, που βρίσκονται σε διαφορετικά σημεία. Παράλληλα, εξασφαλίζεται πολύ μεγάλη εξοικονόμηση, αφού θα υπάρχει ένα ενιαίο κέντρο διαχείρισης.

«Σαν Δήμος Χανίων και σαν ΔΕΥΑΧ διεκδικούμε και πετυχαίνουμε πολλά και σημαντικά πράγματα προς όφελος των δημοτών, για τη βελτίωση της καθημερινότητάς τους και την υγεία τους. Ήταν μια επίπονη διαδικασία, αλλά με την άψογη συνεργασία με τον πρόεδρο και το Δ.Σ. της ΔΕΥΑΧ, σε συνδυασμό με συντονισμένες επαφές μας με το υπουργείο Εσωτερικών, πετύχαμε τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα», σημείωσε ο δήμαρχος Χανίων κ. Τάσος Βάμβουκας.

Να σημειωθεί, τέλος, ότι αποκαταστάθηκε το πρόβλημα που είχε προκύψει το προηγούμενο διάστημα στα αντλητικά συγκροτήματα και συγκροτήματα γεωτρήσεων του Οργανισμού Ανάπτυξης Κρήτης, που τροφοδοτούν το δίκτυο της ΔΕΥΑΧ, και πλέον η παροχή νερού γίνεται κανονικά στις περιοχές των Χανίων που υπήρξε πρόβλημα το τελευταίο 15νθήμερο.

Tο πρόγραμμα “ΦιλόΔημος Ι”

Ο “ΦιλόΔημος Ι”, αποτέλεσμα της συνεργασίας των υπουργείων Εσωτερικών και Οικονομίας και Ανάπτυξης, έχει εξασφαλίσει συνολικά 400 εκατ. ευρώ για έργα ύδρευσης και αποχέτευσης εντός του 2018, με 200 εκατ. ευρώ ανά κατηγορία, όπως προβλέπουν οι αντίστοιχες προσκλήσεις που υπέγραψαν ο υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Αλέξης Χαρίτσης.

Η διαδικασία υποβολής αιτήσεων ένταξης άνοιξε στις 15 Ιουνίου, ενώ πριν από λίγο καιρό ο υπουργός Εσωτερικών υπέγραψε την ένταξη στο πρόγραμμα “ΦιλόΔημος” (ΚΥΑ 13022 - ΦΕΚ 1377Β/24-4-2018) 33 νέων έργων, στο πλαίσιο των Προσκλήσεων Ύδρευσης και Αποχέτευσης, συνολικού προϋπολογισμού 93.237.205,28 ευρώ, με χρηματοδότηση συνολικού ύψους 89.837.667,40 ευρώ.

Η ανταπόκριση των Δήμων και των ΔΕΥΑ στο πρόγραμμα φανερώνει, αν μη τι άλλο, το μέγεθος των αναγκών σε έργα ύδρευσης και αποχέτευσης. Η επίδραση αυτών των έργων στις τοπικές κοινωνίες προβλέπεται ιδιαίτερα θετική, καθώς στοχεύουν στο να εξασφαλίσουν επαρκή και ποιοτική ύδρευση σε χιλιάδες ανθρώπους, να μειώσουν κόστη για τους πολίτες και τους Δήμους, αλλά και να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά τα ζητήματα διαχείρισης των υδάτων, αλλά και των υγρών αποβλήτων οικισμών και ευρύτερων περιοχών εντός των Δήμων που θα υλοποιηθούν.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News