Ζητούν να κηρυχτούν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης ο Αποκόρωνας και ο Πλατανιάς

Χανιά
Ζητούν να κηρυχτούν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης ο Αποκόρωνας και ο Πλατανιάς

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Να κηρυχτούν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης οι πυρόπληκτες περιοχές στους Δήμους Αποκορώνου και Πλατανιά, Χανίων ζήτησε από την Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης συμμετέχοντας σήμερα στην Περιφερειακή Ενότητα Χανίων σε σύσκεψη, θεσμικών εκπροσώπων, Βουλευτών, φορέων, υπηρεσιών, για τα προβλήματα και την αποτίμηση των ζημιών από τις πρόσφατες πυρκαγιές.

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση της Περιφέρειας Κρήτης, στη συνάντηση, υπό την προεδρία του Περιφερειάρχη επισημάνθηκε τόσο από τον κ Αρναουτάκη, όσο και τον Αντιπεριφερειάρχη Απόστολο Βουλγαράκη, και τους Δημάρχους Χαράλαμπο Κουκιανάκη, και Γιάννη Μαλανδράκη η ανάγκη συνεργασίας όλων για την προώθηση των αναγκαίων έργων αποκατάστασης, αλλά και αποζημίωσης των πληγέντων ιδιωτών, κτηνοτρόφων-παραγωγών. Οι πυρκαγιές στις δυο περιοχές όπως επισημάνθηκε κατέστρεψαν πάνω από 9 χιλ στρέμματα, δασικής, αγροτικής- κτηνοτροφικής- χορτολιβαδικής έκτασης, ενώ τονίστηκε παράλληλα η λήψη αμέσων μέτρων για την αντιμετώπιση πιθανών συνεπειών από τις βροχοπτώσεις κατά τη χειμερινή περίοδο.

«Έχουμε μπροστά μας το φαινόμενο της κλιματικής αλλαγής και η συνεργασίας όλων μας, φορέων, Πολιτείας, πολιτών είναι επιβεβλημένη για να σχεδιάζουμε και να προλαμβάνουμε καταστάσεις» τόνισε χαρακτηριστικά στην σύσκεψη ο κ. Αρναουτάκης ,προσθέτοντας ότι παράλληλα με τις καταστροφές των πυρκαγιών στα Χανιά, υπήρξαν καταστροφές από έντονες βροχοπτώσεις και πλημμυρικά φαινόμενα στην αγροτική παραγωγή-αμπελοκαλλιέργεια σε περιοχές του Ηρακλείου. Για τις πυρκαγιές στα Χανιά, ο Περιφερειάρχης, ο Αντιπεριφερειάρχης οι δυο Δήμαρχοι ευχαρίστησαν την Πυροσβεστική, συναρμόδιες υπηρεσίες και τους εθελοντές για την άμεση κινητοποίηση ενώ επισημάνθηκε, ότι, είναι αναγκαία η μόνιμη εγκατάσταση στο νησί του αποτελεσματικού πυροσβεστικού ελικοπτέρου  “Ericsson”.

Προτεραιότητα μας όπως δήλωσε ο Περιφερειάρχης είναι «τα έργα τα οποία πρέπει να γίνουν, να έχουμε έτοιμες τις μελέτες που απαιτούνται, να βρούμε τη χρηματοδότηση και παράλληλα έχουμε ζητήσει με επιστολή μας από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας την κήρυξη των δύο περιοχών σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Πιστεύουμε ότι και σήμερα μπορεί να βγει η απόφαση ούτως ώστε να προχωρήσουμε σε όλες τις διαδικασίες που ορίζει η νομοθεσία». Επίσης ο Περιφερειάρχης πρόσθεσε, ότι, για τα αναγκαία έργα «θα βρούμε τη χρηματοδότηση, έχουμε συζητήσει ήδη με το Υπουργείο Εσωτερικών, θα δοθεί μια πρώτη χρηματοδότηση αλλά και από πλευράς Περιφέρειας θα κάνουμε ότι, είναι δυνατόν για να μπορούμε άμεσα να υλοποιήσουμε τα έργα που απαιτούνται». Σε ότι δε αφορά την Περιβαλλοντική ζημιά η Δ/νση Περιβάλλοντος και Χωρικού Σχεδιασμού της Περιφέρειας Κρήτης -σύμφωνα με πρόταση του αρμόδιου Αντιπεριφερειάρχη Κρήτης Νίκου Καλογερή -θα προβεί άμεσα σε ενέργειες για την καταγραφή της υφιστάμενης κατάστασης και την αποτίμηση της περιβαλλοντικής ζημιάς, καθώς και σε προτάσεις για λήψη μέτρων αποκατάστασης. Μάλιστα για το σκοπό αυτό θα συσταθεί Ομάδα Εργασίας αποτελούμενη από στελέχη της Δ/νσης και εκπροσώπους συναρμοδίων Υπηρεσιών και φορέων, ενώ θα τεθεί σε άμεση προτεραιότητα η διεκπεραίωση των διαδικασιών αρμοδιότητας της Δ/νσης για όποια έργα αποκατάστασης απαιτηθούν. Παρεμβάσεις στην συνάντηση για την συνεργασία -στήριξη των προωθούμενων έργων και την στήριξη του έργου της πολιτικής προστασίας έγιναν από τους Βουλευτές Βάλια Βαγιωνάκη, Αντώνη Μπαλωμενάκη, τον Δ/τη των Πυροσβεστικών υπηρεσιών Κρήτης Γιάννη Μαραγκάκη (ευχαρίστησε παράλληλα την Περιφέρεια για την συνεργασία και στήριξη της στον εξοπλισμό των υπηρεσιών), ο Τάσος Κουρουπάκης Περιφερειακός σύμβουλος με θητεία στην Πολιτική προστασία, ο Τάσος Ιωάννου εκπρόσωπος της Αποκεντρωμένης Δ/σης, η Δασάρχης Πολύμνια Σκλαβάκη, ο Πρόεδρος του κτηνοτροφικού συλλόγου Μανούσος Σταυριανουδάκης, (αναφέρθηκε στις μεγάλες καταστροφές στο ζωικό κεφάλαιο) ενώ παρόντες ήταν ο Αντιπεριφερειάρχης Κρήτης Δημήτρης Μιχελογιάννης, ο Περιφερειακός σύμβουλος Μανόλης Σταματάκης, ο Αστυνομικός Δ/ντης Γιώργος Λιμπινάκης, υπηρεσιακά στελέχη της Περιφέρειας, Δήμων, συναρμόδιων υπηρεσιών, πολιτικής προστασίας, εθελοντών, κ.α.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News