Σε ύφεση τα δύο μεγάλα μέτωπα στα Χανιά, σε Βρύσες και Κακόπετρο

Χανιά
Σε ύφεση τα δύο μεγάλα μέτωπα στα Χανιά, σε Βρύσες και Κακόπετρο

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Έπειτα από μια σκληρή μάχη που διήρκεσε περίπου τρεις μέρες, τα πρώτα καλά νέα ήρθαν για τα δύο μεγάλα μέτωπα φωτιάς στα Χανιά, σε Κακόπετρο και Βρύσες. Χάρη στις πυροσβεστικές δυνάμεις που πάλεψαν με τις φλόγες και τη βοήθεια των ελικοπτέρων, οι φωτιές βρίσκονται πλέον σε ύφεση και τα χειρότερα αποφεύχθηκαν. Για τα αίτια που τις προκάλεσαν διενεργείται προανάκριση, με τις Αρχές ωστόσο να κάνουν λόγο για εμπρηστική ενέργεια.

Ο δήμαρχος Αποκορώνου Χαράλαμπος Κουκιανάκης, μιλώντας σε τοπικά μέσα ενημέρωσης, υποστήριξε πως υπάρχουν ενδείξεις ότι η φωτιά στην περιοχή οφείλεται σε εμπρησμό. Την ίδια ώρα υπάρχουν καταγγελίες που κάνουν λόγο για ταυτόχρονη εκδήλωση φωτιάς και παράλληλων εκρήξεων.

Υπό μερικό έλεγχο έχει τεθεί η φωτιά στις Βρύσες από τη 1:15 χθες το μεσημέρι, με τις δυνάμεις της Πυροσβεστικής να παραμένουν εκεί συνεχίζοντας το έργο τους. Σε ύφεση βρίσκεται και η φωτιά στον Κακόπετρο, ενώ δεν υπάρχουν ενεργά μέτωπα. Στον Κακόπετρο, 33 οχήματα με 100 πυροσβέστες όλο αυτό το διάστημα έδωσαν υπεράνθρωπη μάχη για την κατάσβεση. Καθοριστικό ρόλο όμως στην όλη κατάσβεση είχαν τα ελικόπτερα, τα οποία με ρίψεις νερού αντιμετώπισαν από αέρος τις φωτιές, ενώ εγκαίρως εκκενώθηκαν και δύο οικισμοί για καθαρά προληπτικούς λόγους.

Οι καταστροφές που έχουν προκληθεί από τη φωτιά είναι ανυπολόγιστες. Εκατοντάδες στρέμματα γης μετατράπηκαν σε στάχτη και η επόμενη μέρα βρίσκει τους κατοίκους της περιοχής να αγωνιούν για το μέγεθος της ζημιάς που αφήνει πίσω της η πύρινη λαίλαπα. Οι αρμόδιες υπηρεσίες προχωρούν από χθες σε καταγραφή των ζημιών, καθώς η φωτιά έχει κάψει χορτολιβαδική, δασική έκταση, καλλιέργειες - κυρίως ελαιόδεντρα, αλλά και διάφορα εσπεριδοειδή - αποθήκες και οχήματα, ενώ υπάρχουν αναφορές και για ζημιές στο ζωικό κεφάλαιο. Σύμφωνα μια πρώτη εκτίμηση, στις Βρύσες κάηκαν 15 αυτοκίνητα και δύο αποθήκες, ενώ η έκταση η οποία αποτεφρώθηκε καταγράφεται ακόμα, μιας και μιλάμε για εκατοντάδες στρέμματα.

Αυτή τη στιγμή, οι πυρκαγιές σε Κακόπετρο και Αποκόρωνα έχουν τεθεί στο “μικροσκόπιο” των ανακριτικών υπηρεσιών της Πυροσβεστικής.

Στα Χανιά μάλιστα βρίσκεται, ήδη, ειδικό κλιμάκιο από το Κέντρο Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού (ΚΑΕΕ), που εδρεύει στο Ηράκλειο, προκειμένου να ερευνήσει τις αιτίες που προκάλεσαν την πυρκαγιά στον Κακόπετρο του δήμου Πλατανιά, ενώ για την πυρκαγιά στις Βρύσες την προανάκριση και την έρευνα διενεργεί το Ανακριτικό Τμήμα της Διοίκησης Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Χανίων.

Και από τις δύο μεγάλες πυρκαγιές στον Κακόπετρο και στον Αποκόρωνα, ωστόσο, αν και οι ζημιές που έχουν προκληθεί είναι ήδη πολύ μεγάλες, το ευτυχές είναι ότι δε στοίχισαν ανθρώπινες ζωές.

Και στα δύο σημεία πάντως παραμένει ισχυρή πυροσβεστική δύναμη: 13 πυροσβεστικά οχήματα με 32 άνδρες και μία ομάδα πεζοπόρου στον Κακόπετρο, και 18 οχήματα με 50 άνδρες και 2 ομάδες πεζοπόρου στον Αποκόρωνα.

Σύσκεψη στα Χανιά

Με το βλέμμα στο σήμερα και το αύριο, ξεκίνησε η καταγραφή των ζημιών στους δύο Δήμους Αποκορώνου και Πλατανιά, καθώς της βοήθειας των πληγέντων πρέπει να ακολουθήσει ο σχεδιασμός λήψης μέτρων για την αντιμετώπιση τυχόν πλημμυρικών φαινομένων.

Όπως έκανε γνωστό, μιλώντας στο Ράδιο 98,4, ο αντιπεριφερειάρχης Χανίων Απόστολος Βουλγαράκης, τις επόμενες ημέρες θα συγκληθεί ευρεία σύσκεψη, στην οποία θα κληθούν όλοι οι φορείς, όπως και οι βουλευτές, προκειμένου να εξεταστούν άμεσα τα παραπάνω και οι παρεμβάσεις που θα πρέπει άμεσα να γίνουν στις καμένες περιοχές. Αποζημιώσεις και αντιπλημμυρικά έργα θα τεθούν στο τραπέζι της συζητήσεως.

Χρειάστηκε πολιτική παρέμβαση

Με πολιτική παρέμβαση “σηκώθηκε” δεύτερο ελικόπτερο στα Χανιά και, «δυστυχώς, αυτή είναι η αλήθεια», όπως είπε ο δήμαρχος Πλατανιά Γιάννης Μαλανδράκης μιλώντας στο Ράδιο 98,4. Αποκαλυπτικός και για τα όσα διαδραματίστηκαν με τη συμμετοχή των ελικοπτέρων στην προσπάθεια αυτή, καθώς η δράση τους μέσα σε δύο ώρες ήταν σωτήρια για την αναχαίτιση του μετώπου της πύρινης λαίλαπας.

Όπως είπε, «παλεύαμε με τις φλόγες ατέλειωτες ώρες. Τα μέτωπα άνοιγαν το ένα μετά το άλλο, λόγω και των ανέμων. Πυροσβέστες, πεζοπόρα τμήματα, εθελοντές, τρακτέρ και υδροφόρες στον αγώνα να τις σβήσουμε, να σταματήσουμε το καταστροφικό τους έργο, να σώσουμε ανθρώπους και περιουσίες. Τα καταφέραμε. Σώθηκαν οι άνθρωποι», λέει ο δήμαρχος περιγράφοντας τον εφιάλτη που έζησαν.

Ωστόσο, όπως τόνισε, χρειάστηκαν πολλές προσπάθειες προκειμένου να ενεργοποιηθεί ένα ακόμα ελικόπτερο, πράγμα που τελικώς έγινε με την παρέμβαση του αναπληρωτή υπουργού Υγείας, Παύλου Πολάκη, προς τον αναπληρωτή υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Νίκο Τόσκα, με τον δήμαρχο να καταλήγει στο ότι «οι ρίψεις νερού και από τα δύο μέσα, σε λίγη ώρα, απέτρεψαν τα χειρότερα», υπογραμμίζοντας πως «η Κρήτη απαιτείται να οχυρωθεί με δύο και τρία εναέρια μέσα».

Έκτακτη συνεδρίαση της ΠΕΔ Κρήτης

Εντωμεταξύ, όπως ανακοινώθηκε, στην έδρα του Δήμου Αποκορώνου, στις Βρύσες, που επλήγησαν από την πρόσφατη πυρκαγιά, θα συνεδριάσουν εκτάκτως την ερχόμενη Τρίτη 31 Ιουλίου τα μέλη της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κρήτης. Στη συνεδρίαση, σύμφωνα με την ανακοίνωση, θα συζητηθούν, μεταξύ άλλων, και θέματα που αφορούν την πολιτική προστασία στο νησί.

(Φωτογραφία αρχείου)

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News