Χανιά

Εικόνες με drone που «κόβουν» την ανάσα από την καταστροφή στο Πολεμικό Μουσείο

Drone καταγράφει την καταστροφή στο ιστορικό κτίριο στα Χανιά.

Αποκαρδιωτικές είναι οι εικόνες από drone που δείχνουν τη μεγάλη καταστροφή που υπέστη το Πολεμικό Μουσείο Χανίων, ένα ιστορικό κτίριο το οποίο από τη μία στιγμή στην άλλη τυλίχτηκε στις φλόγες.

Το μουσείο που άλλοτε κοσμούσε τους πιο κεντρικούς δρόμους της πόλης, τώρα έχει γίνει στάχτη χωρίς να έχουν διευκρινιστεί επίσημα τα αίτια. Εικόνες που «κόβουν» την ανάσα, εικόνες από Drone του εικονολήπτη Αντώνη Ιγγλεζάκη που προκαλούν θλίψη για ένα κτίσμα το οποίο φιλοξενούσε κάποτε εκθέματα.

Η καταστροφή είναι μεγάλη και αυτό φαίνεται… Μάλιστα, τμήματα του κτιρίου κατέρρευσαν και ενώ βρίσκονταν σε εξέλιξη η επιχείρηση κατάσβεσης από τους πυροσβέστες στην ανατολική πτέρυγα του συγκροτήματος.

Ωστόσο, το… καλό της υπόθεσης είναι πως δεν υπήρχαν μέσα στο μουσείο εκθέματα. Από το 2002 έκλεισε για ανακαίνιση, καθώς και για τις απαραίτητες επισκευές.

Μετά τις εργασίες αποκατάστασης του μνημειακού του κτηρίου, βασικός στόχος του Μουσείου ήταν η επέκτασή του, για την αξιοποίηση των πλούσιων ενθυμημάτων και κειμηλίων του, αλλά και η δημιουργία βιβλιοθήκης και άλλων λειτουργικών χώρων, με στόχο την ανάδειξη των πλούσιων εκθεμάτων του.

Επίσης, συγκλονιστικό είναι το video της ομάδας Chania Aerial Creations που δημοσιεύτηκε στο facebook και αποτυπώνει το μέγεθος της φωτιάς και την τιτάνια μάχη της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας.

Εν τω μεταξύ, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Γιώργος Σταθάκης  έκανε την ακόλουθη δήλωση από την Κρήτη:

«Σε συνεννόηση με τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας κ. Πάνο Καμμένο και τον Αναπληρωτή Υπουργό Οικονομίας και Ανάπτυξης κ. Αλέξη Χαρίτση, η Κυβέρνηση αποφάσισε να δεσμεύσει από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων το ποσό των 6 εκατομμυρίων ευρώ για την πλήρη ανακατασκευή του κτιρίου των ιταλικών στρατώνων, διατηρώντας πλήρως τα αρχικά αρχιτεκτονικά χαρακτηριστικά του.».

Η δήλωση του Δήμαρχου Χανίων κ. Τάσου Βάμβουκα για την καταστροφή στο Πολεμικό Μουσείο:

«Θεωρώ ότι την ευθύνη για το συγκεκριμένο κτίριο την έχει το Πολεμικό Μουσείο Αθηνών, το οποίο με έγγραφο του στις 6-11-2017 προς το Δήμαρχο Χανίων, μας είχε ενημερώσει ότι έχει την πρόθεση να το ανακαινίσει για να στεγάσει εκ νέου το Πολεμικό Μουσείο/Παράρτημα Χανίων, απορρίπτοντας στην ουσία το αίτημα του Δήμου για παραχώρηση του.

Είναι κάτι που θεώρησα εντελώς ανεδαφικό και είχα εντείνει τις πιέσεις και ενέργειες, για την παραχώρησή του στον Δήμο Χανίων, ώστε να φιλοξενήσει το Δημαρχείο Χανίων, ενώ ταυτόχρονα ο Δήμος Χανίων θα αναλάβει την εξασφάλιση του κατάλληλου χώρου για την φιλοξενία των εκθεμάτων του Πολεμικού Μουσείου, που σήμερα βρίσκονται σε αποθήκες του Πολεμικού Μουσείου Αθηνών.

Αυτό δε το αίτημα μετά την χθεσινή καταστροφή, γίνεται ακόμα πιο πιεστικό και θα πρέπει άμεσα να παραχωρηθεί το κτίριο στο Δήμο Χανίων για να αρχίσει η διαδικασία σωτηρίας και αποκατάστασής του.».

Το Πολεμικό Μουσείο Χανίων

Το Πολεμικό Μουσείο Χανίων στεγάζεται στο Στρατόπεδο Τζαμπανάκη, δίπλα στον Δημοτικό Κήπο.

Το κτίριο που το φιλοξενεί ήταν Ιταλικός Στρατώνας και οικοδομήθηκε το 1870 σε σχέδια του Ιταλού Αρχιτέκτονα Μαγκούζο.

Είναι παράρτημα του Πολεμικού Μουσείο Αθηνών και εγκαινιάστηκε τον Ιούλιο του 1995.

Η αποστολή του Μουσείου είναι η συγκέντρωση, διαφύλαξη, συντήρηση και έκθεση πολεμικών και άλλων κειμηλίων της περιόδου κυρίως από το 1821 έως το 1940, που αφορούν στη συμβολή των Κρητών στον Μακεδονικό και τον Βορειοηπειρωτικό Αγώνα (1903 - 1922), στους Βαλκανικούς Πολέμους (1912 - 13), στην Μικρασιατική Εκστρατεία (1919 - 1922), στον Α' και Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, στη Μάχη της Κρήτης και την Εθνική Αντίσταση κατά τη διάρκεια της Γερμανικής Κατοχής (1941 - 45).

Σχόλια