default-image

Προς αναβάθμιση το δίκτυο αποχέτευσης του Δήμου Πλατανιά

Χανιά
Προς αναβάθμιση το δίκτυο αποχέτευσης του Δήμου Πλατανιά

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ένα σημαντικό έλλειμμα έρχεται να καλύψει το πρόγραμμα Φιλόδημος του Υπουργείου Εσωτερικών μέσα από το οποίο χρηματοδοτούνται υποδομές ύδρευσης και αποχέτευσης.

Ο δήμος Πλατανιά στα Χανιά και η Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης Αποχέτευσης Βόρειου Άξονα, διεκδικούν παρεμβάσεις ύψους 8,5 εκατομμυρίων ευρώ για την αναβάθμιση του δικτύου αποχέτευσης, που πλέον κρίνεται επιτακτική λόγω της αύξησης του πληθυσμού στην περιοχή.

Όπως είπε στη «Ν.Κ.» ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΒΑ κ. Γιάννης Σταματάκης «το εργοστάσιο επεξεργασίας λυμάτων στο Γεράνι του δήμου Πλατανιά, λειτουργεί από το 2007 και οι αντοχές του πλέον είναι περιορισμένες. Όλα αυτά τα χρόνια εμείς προσπαθούμε να κάνουμε μελέτες για την επέκταση του, όμως δεν έχει γίνει κατορθωτή η εξασφάλιση της αναγκαίας χρηματοδότησης».

Προϋπόθεση για την έγκριση του φακέλου που υπέβαλαν στο Φιλόδημο η ΔΕΥΑΒΑ και ο δήμος Πλατανιά, είναι να υπάρχει πρόβλεψη επαναχρησιμοποίησης του νερού του Βιολογικού Καθαρισμού για άρδευση.

Ο βιολογικός καθαρισμός του Βόρειου Άξονα των Χανίων έχει δυνατότητα επεξεργασίας λυμάτων για πληθυσμό εξήντα χιλιάδων κατοίκων. Λόγω της κατακόρυφης αύξησης του όμως την τουριστική περίοδο, η ΔΕΥΑΒΑ έχει ήδη υποβάλλει μελέτη για δυναμικότητα που αντιστοιχεί σε εκατό χιλιάδες κατοίκους. Με την τοποθέτηση μηχανημάτων τελευταίας τεχνολογίας εκτιμάται ότι θα υπάρξει κάλυψη των αναγκών της περιοχής για είκοσι επιπλέον χρόνια.

Μέσα στο επόμενο δεκαπενθήμερο το Υπουργείο Εσωτερικών αναμένεται να ανακοινώσει τους τελικούς δικαιούχους του προγράμματος Φιλόδημος που θα μοιραστούν συνολικά για έργα ύδρευσης και αποχέτευσης 35 εκατομμύρια ευρώ.

Τα κονδύλια που διεκδικούν η ΔΕΥΑΧ και ο Δήμος

Μέσα από το πρόγραμμα Φιλόδημος διεκδικούν επίσης χρηματοδότηση για έργα ύδρευσης και αποχέτευσης, ο δήμος Χανίων και η Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης Αποχέτευσης Χανίων.

ιδικότερα, έχουν υποβάλλει προς έγκριση την πράξη αντικατάστασης των δικτύων ύδρευσης του δήμου προϋπολογισμού 2,8 εκατομμυρίων ευρώ με δύο υποέργα που αφορούν στις περιοχές του Ακρωτηρίου, της Νέας Κυδωνίας, της Σούδας, του Ελευθερίου Βενιζέλου και του Θερίσου.

Στον τομέα της αποχέτευσης έχει υποβληθεί φάκελος με τέσσερα υποέργα συνολικού προϋπολογισμού 11,6 εκατομμυρίων ευρώ.

Πρόκειται για παρεμβάσεις που κρίνεται αναγκαίο να γίνουν στις περιοχές Χωραφάκια και Σταυρός του Ακρωτηρίου και οι οποίες περιλαμβάνουν δίκτυα ακαθάρτων, αντλιοστάσια, συνδέσεις καθώς και αρχαιολογικές έρευνες και εργασίες.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News