Χανιά

Τέλος στην «ομηρία» των ναυτικών του Ουκρανικού τσιγαράδικου, 19 μήνες μετά

Δεκαεννέα ολόκληρους μήνες μετά την επιχείρηση διάσωσης τους στα ελληνικά χωρικά ύδατα νότια της Κρήτης και έχοντας παραμείνει όλο αυτό το διάστημα εγκλωβισμένοι στο πλοίο που μετέφερε εκατομμύρια κούτες τσιγάρα, οι έξι Ουκρανοί ναυτικοί αναχώρησαν χθες από την Παλαιόχωρα.

Μαζί με τον γραμματέα της Ουκρανικής Πρεσβείας στην Ελλάδα που ολοκλήρωσε τις τελευταίες  διαπραγματεύσεις, οι ναυτικοί ταξίδεψαν μέσω του αεροδρομίου Ηρακλείου για την πατρίδα τους.

Σημειώνεται ότι στο πλοίο παρέμεινε ο καπετάνιος καθώς έχει οριστεί από την εταιρία ως υπεύθυνος του φορτίου.

Η υπόθεση του τσιγαράδικου της Παλαιόχωρας παραμένει ανοιχτή, εν αναμονή της απόφασης της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Πειραιά για το αν έχουν τελεστεί τα αδικήματα της λαθρεμπορίας και της σύστασης εγκληματικής οργάνωσης.

Από το Νοέμβριο του 2016 οπότε και το Ουκρανικό πλοίο οδηγήθηκε στο λιμάνι της Παλαιόχωρας, οι έξι ναυτικοί και ο καπετάνιος, βρίσκονταν υπό περιορισμό περιμένοντας την ολοκλήρωση της έρευνας.

Στις 8 Μαρτίου είχε επισκεφθεί τους ναυτικούς ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Εξωτερικών της Ουκρανίας, ο Ουκρανός πρόξενος και τηλεοπτικό συνεργείο της χώρας, προκειμένου να διαπιστωθούν οι συνθήκες διαβίωσης των ναυτικών και να αναζητηθεί μέσω της διπλωματικής οδού μια λύση η οποία τελικά δόθηκε χθες για τους έξι από τους επτά.

Η τύχη του καπετάνιου θα κριθεί από τις εισαγγελικές αρχές.

Σχόλια