Έλλειψη συνοδών ΑμΕΑ για την παιδική κατασκήνωση

Χανιά
Έλλειψη συνοδών ΑμΕΑ για την παιδική κατασκήνωση

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Την ώρα που περισσότερες από 120 οικογένειες παιδιών ΑμΕΑ στα Χανιά περιμένουν πως και πως την έναρξη λειτουργίας της παιδικής κατασκήνωσης του δήμου στον Καλαθά, η βασική προϋπόθεση ένταξης τους δεν πληρείται.

Για να γίνει η εγγραφή παιδιών με ειδικές ανάγκες, απαιτείται η πρόσληψη ενός συνοδού για κάθε ΑΜΕΑ που αναλαμβάνει αποκλειστικά τη φροντίδα και διευκόλυνση του, όλες τις ημέρες της κατασκηνωτικής περιόδου. Φέτος το ενδιαφέρον  συνοδών είναι περιορισμένο,  όπως και ο χρόνος ολοκλήρωσης της διαδικασίας, με αποτέλεσμα μεγάλος αριθμός  ΑμΕΑ να κινδυνεύει να μείνει εκτός κατασκήνωσης. Η προθεσμία υποβολής αιτήσεων ενδιαφέροντος στα γραφεία του Σωματείου ΑμΕΑ νομού Χανίων στο κτήριο της Περιφερειακής Ενότητας και στο Κέντρο Ημερήσιας Φροντίδας Αυτιστικών Παιδιών «η Μεγαλόχαρη», λήγει αύριο.

«Υπάρχει αυτή τη στιγμή μια έλλειψη ως προς το προσωπικό και γι’ αυτό παρακαλούνται όσοι επιθυμούν να εργαστούν ως συνοδοί των ΑμΕΑ σε οποιαδήποτε περίοδο, να κάνουν την αίτηση τους» είπε η υπεύθυνη του Η.Η.Φ.Α.Π. «Μεγαλόχαρη» κ. Ελένη Χουδαλάκη, η οποία εξήγησε ότι φέτος δεν υπάρχει μεγάλο χρονικό περιθώριο για την κάλυψη των θέσεων,  λόγω του ότι για πρώτη φορά τα παιδιά με ειδικές ανάγκες θα συμμετάσχουν μαζί με τα υπόλοιπα παιδιά σε μικτά τμήματα, σε όλες τις κατασκηνωτικές περιόδους.  Όπως επεσήμανε η κ. Χουδαλάκη, όλα τα προηγούμενα καλοκαίρια τα ΑμΕΑ φιλοξενούνταν στην κατασκήνωση την τελευταία περίοδο κι έτσι υπήρχε ικανό διάστημα για την πρόσληψη και τοποθέτηση συνοδών.

Σκοπός της αλλαγής στον τρόπο και το χρόνο φιλοξενίας των παιδιών με ιδιαιτερότητες στην κατασκήνωση του δήμου Χανίων, είναι  να μπορέσουν να συνυπάρξουν αρμονικά με τα τυπικά παιδιά και να υπάρχει αυτή η αλληλεπίδραση που μόνο θετικά αποτελέσματα μπορεί να έχει. Όπως είπε η αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής κ. Ελευθερία Αλιφιεράκη   «αυτό γίνεται στο πλαίσιο μιας προσπάθειας ομαλής ένταξης και ισότιμης αντιμετώπισης  των παιδιών. Είναι για μας ένα μεγάλο στοίχημα να πάνε όλα καλά και πιστεύω θα τα καταφέρουμε».

Τα χρονικά περιθώρια πλέον στενεύουν ασφυκτικά και η αγωνία των οικογενειών των παιδιών, αλλά και των ανθρώπων των κέντρων που τα φροντίζουν, για το αν τελικά καταφέρουν να περάσουν λίγες ημέρες ξενοιασιάς ανάμεσα στα υπόλοιπα παιδιά, κορυφώνεται. 

Σημειώνεται ότι θέσεις των συνοδών είναι αμειβόμενες και είναι αντίστοιχες του αριθμού των ΑμΕΑ που ενδιαφέρονται για κάθε κατασκηνωτική περίοδο. Τα προηγούμενα καλοκαίρια καλύπτονταν κυρίως από φοιτήτριες που επιθυμούσαν να αποκτήσουν εμπειρία στην ειδική αγωγή και φροντίδα.

Οι προετοιμασίες στην Παιδική Κατασκήνωση του δήμου Χανίων στον Καλαθά ολοκληρώνονται αυτή την εβδομάδα με την κατάθεση των αιτήσεων για 40 θέσεις εργασίας. Η πρώτη κατασκηνωτική περίοδος αρχίζει στις 9 Ιουλίου με το πρόγραμμα να ολοκληρώνεται σε πέντε περιόδους στις 31 Αυγούστου.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News