default-image

Ραγίζει καρδιές το μήνυμα της δασκάλας του 18χρονου - Αποχαιρετούν σήμερα τον Δημήτρη

Κρήτη
Ραγίζει καρδιές το μήνυμα της δασκάλας του 18χρονου - Αποχαιρετούν σήμερα τον Δημήτρη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο 18χρονος έδωσε τέλος στη ζωή του μέσα στο σπίτι του, ενώ επρόκειτο να δώσει το τελευταίο μάθημα των απολυτήριων εξετάσεων της Γ’ λυκείου.

Τα Χανιά ετοιμάζονται να πουν το τελευταίο αντίο στο 18χρονο παλικάρι που το πρωί της Παρασκευής, με μια καραμπίνα που έστρεψε πάνω του τερμάτισε τη ζωή του, βυθίζοντας μια για πάντα στο πένθος την οικογένεια , συγγενείς, φίλους, αλλά και όλους όσοι τον γνώριζαν. 

Το κλίμα στην Χαλέπα, είναι βαρύ και η τελευταία πράξη του δράματος θα δοθεί το μεσημέρι στις 3 στον Ιερό Ναό της Ευαγγελίστριας όπου και θα τελεστεί η νεκρώσιμη ακολουθία.

Μάλιστα ραγίζει καρδιές το αποχαιρετιστήριο μήνυμα της δασκάλας του Δημήτρη. Η Μαρία Κλιματσάκη, που ήταν εκπαιδευτικός στο 10ο δημοτικό Σχολείο, την περίοδο που φοίτησε εκεί ο νεαρός, αποχαιρετά τον αγαπημένο της μαθητή που ξεκίνησε το δικό του ταξίδι για την... γειτονιά των αγγέλων.

"ΠΡΩΤΟΜΗΝΙΑ ....ΒΑΡΙΑ ΚΑΙ ΑΣΗΚΩΤΗ!!!

Φως από το Φως πλασμένοι

Αιώνια, οι Άνθρωποι

θα ταξιδεύουν στον κύκλο του Φωτός,

γιατί μας πρόσφεραν Αγάπη

στη Γη ,τη χώρα του Πυρός…

(Ρένα Τζωράκη)

Με τούτους τους λιτούς στίχους της ψυχής μου επέλεξα σήμερα, να αποχαιρετήσω τον αγαπημένο μου μαθητή ΔΗΜΗΤΡΗ, που έφυγε τόσο νωρίς από τη ζωή.....για να ταξιδέψει στη γειτονιά των ΑΓΓΕΛΩΝ!

Ο ξαφνικός χαμός σου αγόρι μου μας έχει συγκλονίσει όλους!!Ήσουν τόσο ήρεμος, τόσο καλός, τόσο τρυφερός ,τόσο αξιαγάπητος.....Το κενό που αφήνεις πίσω σου μεγάλο!!Όμως εγώ και οι δάσκαλοι σου από το 10ο Δημοτικό δε θα σε ξεχάσουν ποτέ, γιατί σε έχουμε στη μνήμη μας το ΧΑΜΟΓΕΛΟ και την ΚΑΛΟΣΥΝΗ σου και κρατάς μια καλή θέση μέσα στην καρδιά μας. Το μόνο που ευχόμαστε είναι ο Θεός να δώσει δύναμη και κουράγιο στους γονείς και στα αδέρφια σου και να δουν το φευγιό σου σαν ένα ΤΑΞΙΔΙ.....σε ένα ΠΑΡΑΔΕΙΣΕΝΙΟ κόσμο...σε μια δική σου λύτρωση.....Οι φίλοι και οι συμμαθητές σου, που δίνουν το δικό τους αγώνα σε λίγες μέρες ,μέσα από το θεριό που ακούει στο όνομα ΄΄ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΕΣ΄΄ ας προσπαθήσουν στη μνήμη σου ,να διώξουν το άγχος και το φόβο, που εσένα σε κατασπάραξε!!

Ας είναι ελαφρύ το χώμα της Κρητικής Γης που θα σε σκεπάσει ΑΓΑΠΗΜΕΝΕ μου μαθητή ΔΗΜΗΤΡΗ!!"

Ανείπωτος θρήνος στην Χαλέπα- Το χρονικό της τραγωδίας

Ο αυτόχειρας έδωσε τέλος στη ζωή του χθες το πρωί με κυνηγετική καραμπίνα μέσα στο σπίτι του, ενώ επρόκειτο να δώσει το τελευταίο μάθημα των απολυτήριων εξετάσεων της Γ’ λυκείου. Ανείπωτος είναι ο πόνος για την οικογένειά του, ενώ συγκλονισμένοι είναι οι φίλοι και συμμαθητές του 18χρονου.

Το νέο περιστατικό καταγράφηκε στη συνοικία της Χαλέπας. Τον 18χρονο μαθητή βρήκε η μητέρα του μέσα σε μια λίμνη αίματος. Στο σπίτι της οικογένειας έσπευσε δύναμη της Αστυνομίας, ενώ ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ τον μετέφερε στο Νοσοκομείο Χανίων. Άγνωστοι είναι οι λόγοι που όπλισαν το χέρι του, κόβοντας τόσο πρόωρα το νήμα της ζωής του.

Συγκλονισμένος δήλωσε ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Χανίων κ. Στέλιος Ζερβάκης, ο οποίος δεν έκρυψε τον προβληματισμό του, με δεδομένο ότι τη φετινή χρονιά καταγράφηκε σημαντικός αριθμός περιπτώσεων κατά τις οποίες μαθήτριες και μαθητές προσπάθησαν να τερματίσουν τη ζωή τους.

Για φαινόμενο που μαστίζει τα Χανιά και αποδίδεται σε πολλούς διαφορετικούς παράγοντες έκανε λόγο η παιδοψυχίατρος του Κέντρου Ψυχικής Υγείας Χανίων κ. Βασιλική Στυλιανίδου. «Το παιδί που το κάνει αυτό, που αυτοκτονεί, αισθάνεται τεράστιο χρέος... Ότι τη ζωή του δεν μπορεί να την υποστηρίξει. Όπως το χρέος του επιχειρηματία ο οποίος φαλιρίζει και φουντάρει», είπε χαρακτηριστικά η κ. Στυλιανίδου.

Οι αιτίες

Δεκάδες είναι οι περιπτώσεις εφήβων που έχουν επιχειρήσει να δώσουν τέλος στη ζωή τους και τις οποίες διαχειρίζεται το Ιατρείο Παιδιών και Εφήβων του Κέντρου Ψυχικής Υγείας Χανίων. Κάθε μία, ωστόσο, αντιμετωπίζεται ως διαφορετική περίπτωση, κατά την οποία εξετάζεται η ψυχοσύνθεση του ατόμου, οι οικογενειακές συνθήκες και πολλοί ακόμη παράγοντες. «Και στα παιδιά τα οποία εμείς είδαμε και είχαν κάνει απόπειρα αυτοκτονίας αυτό συνέβη στο ιστορικό, μετά από μια ερωτική απογοήτευση στο χώρο του σχολείου. Ο όρος “ερωτική”, βέβαια, είναι υπερβολικός γι' αυτή την ηλικία. Απλώς κάποιο παιδί τού ίδιου φύλου τα κορόιδεψε».

Στις περισσότερες δε περιπτώσεις, πίσω από απόπειρες αυτοκτονίας βρίσκονται προβλήματα ψυχικής υγείας ή ψυχολογικές διαταραχές. Όπως είπε η κ. Στυλιανίδου, «κάτι υπάρχει. Κάποια διαταραχή υπάρχει. Όμως είναι τόσο συχνή και τόσο συνηθισμένη, που πλέον εμείς την αντιμετωπίζουμε σε πάρα πολύ μεγάλο αριθμό παιδιών». Η παιδοψυχίατρος του Ιατρείου Παιδιών και Εφήβων του Κέντρου Ψυχικής Υγείας μίλησε ακόμη για ταυτόχρονη αύξηση των περιστατικών αποφυγής του σχολείου, στοιχείο που επίσης προβληματίζει. «Στο ιστορικό παιδιών που κάνουν απόπειρες αυτοκτονίας υπάρχει πάντα μια φυγή από το σπίτι. Το παιδί αισθάνεται ότι δεν μπορεί να υποστηρίξει άλλο αυτό το σχέδιο που το μεγάλωσε μέσα στην οικογένεια», σημείωσε η κ. Στυλιανίδου. Η ίδια επισήμανε ότι ένας από τους παράγοντες που επίσης εξετάζεται στις αυτοκτονίες είναι η σχέση του αυτόχειρα με τους γονείς του. «Τη ζωή την παίρνουμε από τους γονείς και έχει να κάνει με το πώς αισθάνεται ο κάθε άνθρωπος».Σ

«Ο σύγχρονος άνθρωπος επενδύει στην εικόνα του»

Είναι ταυτόχρονα και κοινωνικό φαινόμενο, καθώς σύμφωνα με την κ. Στυλιανίδου ο σύγχρονος άνθρωπος επενδύει πολλά στην εικόνα του. «Η εικόνα λοιπόν είναι κάτι πολύ δύσκολο να το πετύχει κανείς. Έχει να κάνει με την επιτυχία, με τις εξετάσεις, με την εφηβεία, όπου επίσης υπάρχει η άνθηση του εαυτού, η άνθηση της εικόνας. Όταν έρθει μια αποτυχία σε διάφορα επίπεδα, για να τα βγάλει πέρα ένα τέτοιο άτομο θέλει μια υπερπροσπάθεια ή μια επιπλέον βοήθεια, την οποία πολλοί γονείς δεν έχουν διαγνώσει ότι τη χρειάζεται το παιδί τους», σημείωσε, προσθέτοντας ότι ο έφηβος μπορεί να εγκλωβιστεί από την άνθηση του “εγώ” του. Το πρόβλημα, σύμφωνα με την παιδοψυχίατρο του Κέντρου Ψυχικής Υγείας Χανίων, σε αυτή την περίπτωση είναι ότι «δεν μπορούμε να έχουμε έναν ρόλο διαφοροποιημένο που να μας καθησυχάσει για την αξία μας και να βρούμε τη θέση μας».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News