Χανιά

Οι τελευταίες εξελίξεις για το νέο Δικαστικό Μέγαρο Ηρακλείου

Για θεαματική βελτίωση στο χρόνο απονομής της δικαιοσύνης από την οποία θα κριθεί η κυβέρνηση έκανε σήμερα λόγο επισκεπτόμενος τα Δικαστήρια των Χανίων ο υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής.

«Χρειάζονται συνέργειες, σοβαρή δουλειά, μεθοδικότητα και αυτή η κατάρα που μάστιζε τη χώρα, της αύξηση της εκκρεμότητας κάθε χρόνο, αυτή ήδη έχει ανακοπεί κι από αυτό θα κριθεί η κυβέρνηση» τόνισε.

Όπως είπε ο κ. Κοντονής, έχει επιτευχθεί τα τελευταία τρία χρόνια μείωση των εκκρεμών δικαστικών υποθέσεων κατά 30%: «Με τις νομοθετικές και θεσμικές παρεμβάσεις που κάναμε, με την εφαρμογή του ολοκληρωμένου συστήματος στην διοικητική δικαιοσύνη και την ενίσχυση με προσωπικό και δικαστές των διοικητικών δικαστηρίων, αυτή τη στιγμή έχουμε ένα εντυπωσιακό αποτέλεσμα. Από 310.000 εκκρεμείς υποθέσεις έχουμε φτάσει στις 190.000.».

«Δε θα γίνει νέο Δικαστικό Μέγαρο στα Χανιά»

Είναι προσβολή για τον πολίτη να προσέρχεται σε ακατάλληλους χώρους απονομής της δικαιοσύνης τόνισε ο Υπουργός αναφερόμενος στο στεγαστικό πρόβλημα δικαστικών υπηρεσιών στην υπόλοιπη Ελλάδα. Αναφορικά με το αίτημα για αποσυμφόρηση των δικαστηρίων στα Χανιά, ο υπουργός Δικαιοσύνης υποστήριξε ότι μεθοδεύονται βελτιωτικές παρεμβάσεις, δήλωσε ωστόσο κατηγορηματικά ότι δεν προβλέπεται ανέγερση νέου Δικαστικού Μεγάρου:

«Αυτό δεν μπορούμε να το πούμε αυτή την ώρα, δεν είναι στον προγραμματισμό μας αν λάβετε υπόψη σας ότι πάρα πολλά δικαστήρια ιδίως στη Βόρεια Ελλάδα στεγάζονται σε ορόφους πολυκατοικιών.

Οι συνθήκες απονομής της δικαιοσύνης σε πρωτεύουσες νομών ξεπερνάνε το απαράδεκτο.».

Τι θα γίνει με το Δικαστικό Μέγαρο Ηρακλείου;

Για το Δικαστικό Μέγαρο Ηρακλείου που παραμένει στον πάγο, ο Υπουργός Δικαιοσύνης είπε ότι ήδη δρομολογείται και ότι θα υλοποιηθεί μέσα στο πλαίσιο της τετραετίας σύμφωνα με τις εξαγγελλίες του Πρωθυπουργού.

«Για το Δικαστικό Μέγαρο Ηρακλείου, γνωρίζετε ότι υπήρχε μια εμπλοκή της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας. Ήδη έχει δημιουργήσει το Υπουργείο Υποδομών ειδικό γραφείο για την περάτωση αυτού του έργου.».

Έχει δοθεί τέλος στην υποστελέχωση των δικαστικών υπηρεσιών επεσήμανε ο κ. Κοντονής, υπογραμμίζοντας ότι πρώτο μέλημα του Υπουργείου Δικαιοσύνης είναι η κάλυψη όλων των κενών οργανικών θέσεων.

Εξερχόμενος των Δικαστηρίων Χανίων όπου είχε διαδοχικές συναντήσεις με τους προϊσταμένους όλων των υπηρεσιών, ο Υπουργός Δικαιοσύνης χαρακτήρισε τα Χανιά ως την αιχμή του δόρατος της Δημοκρατίας στην Ελλάδα.

Σχόλια