Χανιά

Στην Κρήτη ο «γίγαντας» Χάρι Τρούμαν - Μεταφέρει έως 90 μαχητικά

Στο λιμάνι της Σούδας κατέπλευσε στις 9 το πρωί το Αμερικανικό αεροπλανοφόρο Χάρι Τρούμαν .

Με την βοήθεια ρυμουλκών, το πυρηνοκίνητο αμερικανικό αεροπλανοφόρο USS Harry Truman κατέπλευσε στην προβλήτα της ναυτικής βάσης στον όρμο της Σούδας.

Η επίσκεψη του αεροπλανοφόρου στα Χανιά αποκτά ξεχωριστή σημασία λόγω της κατάστασης στη Μέση Ανατολή και με δεδομένο το ότι το Harry Truman  μαζί με αντιτορπιλικά και ένα καταδρομικό, έφτασαν στην ανατολική Μεσόγειο τον Απρίλιο προκειμένου να αποτελέσει την βάση των επιχειρήσεων των ΗΠΑ σε Ιρακ, Αφγανιστάν και Συρία.

Μεταφέρει έως 90 μαχητικά αεροσκάφη

Πρόκειται για μια πλωτή πολιτεία. Το Χάρι Τρούμαν έχει εκτόπισμα 90.000 τόνων, κινείται με 4 προπέλες ταχύτητας 30 κόμβων και με δύναμη, που δίνουν οι δύο πυρηνικοί του αντιδραστήρες. Το μήκος του φτάνει τα 333 μέτρα, το πλάτος του τα 78 και το ύψος του αγγίζει τα 74 μέτρα. Χαρακτηριστικό του μεγέθους του είναι ότι η έκταση του καταστρώματος του ξεπερνά τα 4,5 στρέμματα.

To  Τρούμαν μπορεί να «χωρέσει» έως και 90 μαχητικά αεροσκάφη, έχει  2.500 καμπίνες , τηλεοπτικό σταθμό, μουσείο και γυμναστήρια. Διαθέτει δε τεχνολογία απόκρυψης η οποία το κάνει «αόρατο» για τα ραντάρ.

Σε  3.500 ανέρχονται τα μέλη του πληρώματος ενώ άλλα 2.500 άτομα, αποτελούν το πλήρωμα και τους τεχνικούς των 80 πολεμικών αεροσκαφών. Την αντίθεσή τους στην άφιξή του αεροπλανοφόρου , εξέφρασαν με ανακοίνωσή τους οι επιτροπές ειρήνης της Κρήτης.

Σχόλια