Απίστευτο: Από το 1997 χρωστάει στη ΔΕΥΑΧ το Εφετείο & το Πταισματοδικείο

Χανιά
Απίστευτο: Από το 1997 χρωστάει στη ΔΕΥΑΧ το Εφετείο & το Πταισματοδικείο

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μοιάζει απίστευτο για υπηρεσίες που καλούνται να εφαρμόζουν το γράμμα του νόμου, όμως συμβαίνει σε μια χώρα που το δημόσιο αντιμετωπίζεται ως προνομιούχος πελάτης!

Τα δικαστήρια των Χανίων, έχουν να πληρώσουν λογαριασμό νερού από το 1997! Σήμερα το ανεξόφλητο χρέος του Εφετείου Δυτικής Κρήτης και του Πταισματοδικείου προς τη ΔΕΥΑΧ φτάνει τις είκοσι τρεις χιλιάδες ευρώ. 

Η Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης Αποχέτευσης Χανίων στέλνει κανονικά τους λογαριασμούς στο Εφετείο Δυτικής Κρήτης και στο Πταισματοδικείο, ωστόσο η έγκριση πληρωμής από το Υπουργείο Δικαιοσύνης δε φτάνει ποτέ.

Έτσι οφειλές είκοσι και πλέον ετών έχουν συσσωρευτεί, με τους διοικητικούς υπαλλήλους των δύο δικαστικών υπηρεσιών να απαντούν στο αίτημα της ΔΕΥΑΧ για πληρωμή, ότι οι χρεώσεις αφορούν και σε κατανάλωση νερού από άλλες υπηρεσίες, όπως του Στρατοδικείου, που καταγράφεται στο ίδιο υδρόμετρο.

Σύμφωνα με τον Διοικητικό και Οικονομικό Διευθυντή της ΔΕΥΑΧ κ. Δημήτρη Λεμονή, «οι οφειλές των δεκατεσσάρων χιλιάδων ευρώ για το Εφετείο και των εννέα χιλιάδων ευρώ για το Πταισματοδικείο, προέρχονται ακόμη κι από λογαριασμούς των υπηρεσιών ύδρευσης που υπήρχαν πριν την εφαρμογή του σχεδίου Καλλικράτης και τη δημιουργία μιας ενιαίας επιχείρησης ύδρευσης – αποχέτευσης».

Την ώρα που εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες έχουν μπει σε διαδικασία ρύθμισης των χρεών τους προς τις ΔΕΥΑ όλης της χώρας και άλλοι ζουν καθημερινά με το άγχος των απλήρωτων λογαριασμών, δημόσιες υπηρεσίες που αποτελούν τους μεγαλύτερους κακοπληρωτές, εξακολουθούν να τυγχάνουν ειδικής μεταχείρισης.

«Προσπαθούμε σε συνεννόηση με τις υπηρεσίες να βρούμε μια λύση ώστε ο κάθε χρήστης να πληρώνει αυτό που του αναλογεί», υπογράμμισε ο οικονομικός διευθυντής της ΔΕΥΑΧ κ. Λεμονής σημειώνοντας ότι «παλιότερα υπήρχε η νοοτροπία ότι δεν πειράζουμε δημόσιες υπηρεσίες, αλλά προσπαθούμε μέσα από ένα πνεύμα συνεννόησης να βρίσκουμε λύσεις. Δυστυχώς αυτή η νοοτροπία έχει οδηγήσει και εμάς σε κάποια αδράνεια, στο σημείο του να απαιτήσουμε, όπως κάνουμε με τους ιδιώτες καταναλωτές, την κάλυψη αυτών των οφειλών».

Μέχρι στιγμής πάντως οι προσπάθειες της ΔΕΥΑΧ να εισπράξει έστω και μέσω ρύθμισης τις οφειλές των δικαστικών υπηρεσιών των Χανίων δεν έχουν αποδώσει. Την ίδια στιγμή άλλες δημόσιες υπηρεσίες αρχίζουν σταδιακά να εγκαταλείπουν τη νοοτροπία του παρελθόντος που θέλει τους μεγάλους πελάτες του δημοσίου να έχουν και τα μεγαλύτερα χρέη. Χαρακτηριστικές περιπτώσεις ρύθμισης χρεών προς τη Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης Αποχέτευσης Χανίων, είναι αυτές του Γενικού Νοσοκομείου και του Καταστήματος Κράτησης «Κρήτη 1» στην Αγιά.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News