Σε ποιον ανήκουν τα ανθρώπινα οστά που βρέθηκαν στη νησίδα «Θοδωρού»;

Χανιά
Σε ποιον ανήκουν τα ανθρώπινα οστά που βρέθηκαν στη νησίδα «Θοδωρού»;

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πιθανόν και κάποιοι δικοί του να τον θεωρούν μέχρι σήμερα αγνοούμενο...

77 χρόνια μετά τη γερμανική εισβολή στην Κρήτη και την κατάρριψη μεταγωγικού αεροσκάφους τύπου «Γιούνκερ 52» της εποχής εκείνης στη νησίδα «Θοδωρού», βρέθηκαν ανθρώπινα οστά που κατά τις εκτιμήσεις ιστορικών και ερευνητών ανήκουν σε Γερμανό αλπινιστή. 

Τα οστά εντόπισε ο Χανιώτης ερευνητής, κ. Στέλιος Τριπαλιτάκης, μετά το τέλος της εκδήλωσης που οργάνωσε ο Σύλλογος Φίλοι του Βυθού και η Ιστορική Λαογραφική Εταιρία Κρήτης για την επέτειο της Μάχης της Κρήτης.

Όπως ανέφερε ο κ. Χάρης Καραβαράκης, ο Πρόεδρος του Συλλογου «Φίλοι του Βυθού», πρόκειται – προφανώς – για Γερμανό, σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία, ενώ γύρω από τα οστά μπορεί να εντοπίσει κανείς και κάποια άλλα εξαρτήματα της στολής του.

Την «καταγωγή» των οστών επιβεβαιώνει και η Διευθύντρια Δασών Χανίων, κ. Πολύμνια Σκλαβάκη, «Κατά την εκτίμηση του κ. Τριπαλιτάκη, υπάρχει ένα κομμάτι δέρμα που παραπέμπει σε ζώνη Γερμανών αλπινιστών, κατά δήλωση τους. Πιθανά να ανήκουν σε κάποιο Γερμανό στρατιώτη.». Πάντως τονίζει ότι: «Σίγουρα οι πρώτες ενδείξεις παραπέμπουν σε ανθρώπινα οστά. Αλλά και αυτό μένει να επιβεβαιωθεί από κάποιους πιο ειδικούς από εμάς.»

Τα οστά παρέλαβε προσωπικό της Διεύθυνσης Δασών Χανίων, η οποία έχει την ευθύνη φύλαξης της νησίδας «Θοδωρού».

Το μεσημέρι στάλθηκαν στο Αστυνομικό Τμήμα Χανίων και από εκεί σε ειδικά εργαστήρια για τη διαδικασία της ταυτοποίησής τους.

Στη νησίδα Θοδωρού υπάρχουν μέχρι σήμερα διάσπαρτα συντρίμμια του μεταγωγικού αεροσκάφους που καταρρίφθηκε στη Μάχη της Κρήτης. Κοντά σε απομεινάρια του αεροσκάφους βρέθηκαν τα ανθρώπινα οστά.

Όπως σχολιάζει η κ. Σκλαβάκη: «Πιθανόν και κάποιοι δικοί του να τον θεωρούν μέχρι σήμερα αγνοούμενο, να ψάχνουν γι’ αυτό τον άνθρωπο.»

Με αφορμή τον εντοπισμό των οστών και λόγω της ιστορικότητας της ευρύτερης περιοχής που αποτέλεσε σημείο αναφοράς κατά τη Μάχη της Κρήτης, ο Σύλλογος Χανίων «Φίλοι του Βυθού» επαναφέρει την πρόταση του για τη δημιουργία πάρκου ιστορικής ναυαγιοκατάδυσης στη νησίδα «Θοδωρού», όπως τονίζει ο κ. Καραβαράκης: «Η ευρύτερη περιοχή από τον Ταυρωνίτη μέχρι το Κολυμπάρι δεν έχει κάτι που να θυμίζει ότι εκεί διαδραματίστηκε μια από τις ιστορικότερες μάχες του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου».

Δείτε το ρεπορτάζ:

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News