Ρομά στα Χανιά: «Πετάμε το φαγητό & πίνουμε ζεστό νερό στον καύσωνα»

Χανιά
Ρομά στα Χανιά: «Πετάμε το φαγητό & πίνουμε ζεστό νερό στον καύσωνα»

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Λύση σε τρία επίπεδα για τους τριακόσιους Ρομά που ζουν στα Χανιά συστήνει στην Περιφερειακή Ενότητα Χανίων το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης.

Για τις οικογένειες που διαβιούν στον καταυλισμό των Τσικαλαριών προτείνεται η μετεγκατάσταση τους σε οργανωμένο χώρο με τη μορφή συγκροτήματος κοινωνικών κατοικιών. Από το Υπουργείο ξεκαθαρίζεται ότι εφόσον ο δήμος προτείνει κατάλληλο χώρο, είτε αυτός είναι δημοτικός είτε μισθωμένος ιδιωτικός, η Ειδική Γραμματεία Κοινωνικής Ένταξης των Ρομά θα αποφανθεί θετικά και θα προωθήσει την υλοποίηση της παρέμβασης. Για τους Ρομά των καταυλισμών των Μουρνιών και της περιοχής Νεροκούρου και ειδικά για νέες οικογένειες, συστήνεται από το Υπουργείο το πρόγραμμα επιδότησης ενοικίου. Η δημιουργία μιας μορφής κάμπινγκ που θα διασφαλίζει κατάλληλες συνθήκες υγιεινής και ασφάλειας, προτείνεται για τους μετακινούμενους πληθυσμούς των τσιγγάνων.

Οι λύσεις που μπαίνουν στο τραπέζι, συζητήθηκαν στη συνάντηση του αντιπεριφερειάρχη Χανίων κ. Απόστολου Βουλγαράκη με αντιπροσωπεία του Συλλόγου Ρομά. Ο κ. Βουλγαράκης έκανε λόγο για δρομολόγηση λύσης για πρώτη φορά μετά από χρόνια, σε ένα σοβαρό κοινωνικό πρόβλημα, ενώ τη δική τους εκδοχή παρουσίασαν τα μέλη της κοινότητας των Ρομά.

Οι παρεμβάσεις που προτείνονται αντιμετωπίζονται κατ’ αρχήν θετικά από τους ενδιαφερόμενους, ωστόσο αυτό που εκείνοι προτάσσουν είναι η επίλυση ζητημάτων που δυσχεραίνουν την καθημερινότητα τους, με κυρίαρχο αυτό της έλλειψης ηλεκτροδότησης σε καταυλισμούς.

Όχι στη γκετοποίηση με αναβαθμισμένους καταυλισμούς, λένε οι τσιγγάνοι

Ναι στην ένταξη στην κοινωνία, όχι στην γκετοποίηση, λένε οι Ρομά που ζουν στον καταυλισμό της περιοχής Νεροκούρου στα Χανιά και οι οποίοι ζητούν από τους τοπικούς φορείς να παρέμβουν για την αποκατάσταση της ηλεκτροδότησης στον καταυλισμό. «Η Ε.Ε. δεν χρηματοδοτεί προγράμματα που δημιουργούν συνθήκες γκετοποίησης και όποιοι δήμοι το κάνουν για μένα είναι παράνομο» σχολίασε ο κ. Κώστας Τσέλιος, Γενικός Γραμματέας του Συλλόγου Ρομά Χανίων.

Ο ίδιος περιγράφοντας τις συνθήκες στον καταυλισμό των Νεροκούρου σημείωσε ότι «μέσα υπάρχουν άρρωστοι άνθρωποι, καρκινοπαθείς, καρδιοπαθείς, κάποιοι που χρειάζονται μηχανική υποστήριξη. Θα περίμενε κανείς η πολιτεία, ο δήμος, η αντιπεριφέρεια, να ενδιαφερθούν ώστε να γίνει μια ρύθμιση για την αποπληρωμή της οφειλής προς τη ΔΕΗ και να δοθεί ξανά ρεύμα».

Ο κ. Μιχάλης Κατσιφούρνας κάτοικος Χανίων εδώ και τριάντα χρόνια είπε ότι «ο λαός των Χανίων στέκεται κοντά στους Ρομά, όχι όμως και οι τοπικές αρχές». Ο ίδιος χαρακτήρισε απάνθρωπες τις συνθήκες διαβίωσης στον καταυλισμό τους καλοκαιρινούς μήνες λόγο της έλλειψης ηλεκτρισμού.

«Ψυγεία δεν δουλεύουν, έξω έχει σαράντα βαθμούς και με τους τσίγκους που έχουμε για σκεπές μέσα ανεβαίνει στους εξήντα, αναγκαζόμαστε να πετάμε το φαγητό και να πίνουμε ζεστό νερό στον καύσωνα» είπε μεταξύ άλλων. Αυτή τη στιγμή, οι δεκαπέντε οικογένειες που ζουν στον καταυλισμό στα Νεροκούρου καλύπτουν τις ανάγκες τους με γεννήτριες, όμως το κόστος είναι για αυτούς δυσβάσταχτό.

Για αδυναμία της πολιτείας να συμβάλει στην κοινωνικοποίηση των Ρομά και στην άρση του κοινωνικού αποκλεισμού κάνουν λόγο τα μέλη της κοινότητας των τσιγγάνων στα Χανιά.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News