Στην τελική ευθεία για το αντιπολεμικό συλλαλητήριο

Χανιά
Στην τελική ευθεία για το αντιπολεμικό συλλαλητήριο

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Στη διοργάνωση μεγάλου αντιπολεμικού συλλαλητηρίου στα Χανιά, με συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην πλατεία της Δημοτικής Αγοράς στις 12 το μεσημέρι της Κυριακής,  δίνουν βάρος οι Επιτροπές Ειρήνης της Κρήτης, προκειμένου να προχωρήσουν λίγο μετά σε κινητοποίηση στη Βάση της Σούδας.

Η κινητοποίηση διοργανώνεται στο πλαίσιο της Πανελλαδικής Ημέρας Αντιιμπεριαλιστικής Δράσης, που έχει κηρύξει η Ελληνική Επιτροπή για τη Διεθνή Ύφεση και Ειρήνη.

«Ο λαός μας να βγει στο δρόμο, να καταδικάσει μαζικά τη νέα ιμπεριαλιστική επίθεση ΗΠΑ-Μ. Βρετανίας-Γαλλίας στη Συρία, που στηρίζεται από το ΝΑΤΟ και την Ε.Ε. Η όξυνση των ιμπεριαλιστικών αντιθέσεων και ανταγωνισμών, η επίθεση στη Συρία και η συγκέντρωση τεράστιας δύναμης πυρός στην περιοχή ενισχύουν τον κίνδυνο για γενικευμένο ιμπεριαλιστικό πόλεμο», αναφέρει, μεταξύ άλλων, το σχετικό κάλεσμα, των Επιτροπών Ειρήνης Κρήτης.

«Οι εξελίξεις απαιτούν τη μετατροπή της λαϊκής ανησυχίας σε οργανωμένη πάλη, για να διατρανώσουμε τη θέλησή μας κατά των ιμπεριαλιστικών πολέμων και των αιτιών που τους προκαλούν, για τον απεγκλωβισμό της Ελλάδας από τις “δαγκάνες” του ΝΑΤΟ και της Ε.Ε., για μη αλλαγή των συνόρων και των διεθνών συνθηκών που τα καθορίζουν. Οι αντιθέσεις και οι ανταγωνισμοί ισχυρών ιμπεριαλιστικών κρατών και κέντρων, με πρωταγωνιστές τις ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ, την Ε.Ε., τη Ρωσία και την Κίνα, με τη συμμετοχή δεκάδων καπιταλιστικών κρατών, οξύνονται.

Το κυνήγι του καπιταλιστικού κέρδους και το μοίρασμα των αγορών, των πλουτοπαραγωγικών πηγών και των ενεργειακών αγορών έχουν οδηγήσει ήδη σε αιματηρούς ιμπεριαλιστικούς πολέμους στη Συρία, στην Υεμένη, στη Λιβύη, στο Ιράκ και στην Ουκρανία. Το Ισραήλ συνεχίζει την κατοχή στην παλαιστινιακή γη και σκοτώνει τον παλαιστινιακό λαό στη Δυτική Όχθη και τη Λωρίδα της Γάζας. Οι θερμές εστίες αυξάνονται και οι στρατιωτικές ασκήσεις, όπως π.χ. η άσκηση “Ηνίοχος 2018”, υπό την επίβλεψη του Αμερικανού πρέσβη, αποτελούν πρόβες πολέμου. Καμιά επανάπαυση.

Όταν καίγεται το σπίτι του γείτονα, δεν μπορεί να πει κανένας “δεν τρέχει τίποτα”. Η θέση των εργαζομένων, της νεολαίας μας είναι στον αγώνα του αντιπολεμικού, αντιιμπεριαλιστικού κινήματος.

Οι συνεχείς παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου και θαλάσσιου χώρου, οι πολεμικές απειλές, ο εμβολισμός του περιπολικού “Γαύδος” από τουρκική ακταιωρό, η σύλληψη των δύο Ελλήνων στρατιωτικών στον Έβρο, η αμφισβήτηση των συνόρων και η στρατιωτική παρουσία στην ΑΟΖ της Κύπρου προειδοποιούν για την κλιμάκωση της τουρκικής επιθετικότητας στο Αιγαίο και την ευρύτερη περιοχή. Η αστική τάξη της γειτονικής χώρας στοχεύει στον έλεγχο των πλουτοπαραγωγικών πηγών στην αν. Μεσόγειο και την αλλαγή των συνόρων, όπως δείχνει η εισβολή στη Συρία, καθώς και η προκλητική αξίωση για αναθεώρηση της Συνθήκης της Λωζάννης», αναφέρει μεταξύ άλλων.

«Όχι στον πόλεμο»

Στην ίδια ανακοίνωση αναγράφονται τα εξής αιτήματα της κινητοποίησης:

«* Καμιά συμμετοχή στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους και επεμβάσεις - Επιστροφή όλων των στρατιωτικών από τις ευρω-νατοϊκές αποστολές στο εξωτερικό.

* Καμιά αλλαγή των συνόρων και των συνθηκών που τα καθορίζουν.

* Έξω το ΝΑΤΟ από το Αιγαίο, τη Μεσόγειο και τα Βαλκάνια.

* Να κλείσει η Βάση της Σούδας και όλες οι ξένες στρατιωτικές Βάσεις και στρατηγεία.

* Όχι στις πολεμικές δαπάνες για τις ανάγκες του ΝΑΤΟ.

* Αποδέσμευση από Ε.Ε.-ΝΑΤΟ, με το λαό νοικοκύρη στον τόπο του».

«Όλοι μαζικά»

Οι Επιτροπές Ειρήνης Κρήτης καλούν τους Κρητικούς σε μαζική συμμετοχή στο αντιπολεμικό συλλαλητήριο με συγκέντρωση διαμαρτυρίας στις 12 το μεσημέρι στην πλατεία Αγοράς των Χανίων.

Οι προσυγκεντρώσεις για να επιβιβαστούν σε λεωφορεία οι διαδηλωτές θα γίνουν στον Άγιο Νικόλαο στις 8:15 το πρωί, στο Ηράκλειο στο άγαλμα Βενιζέλου την ίδια ώρα, ενώ στην ανατολική πλευρά του Ρεθύμνου, στο Δημοτικό Κήπο, η προσυγκέντρωση θα γίνει στις 10:30 το πρωί.

Το κείμενο των Επιτροπών Ειρήνης συνυπογράφουν οι εξής φορείς:

* Από τα Χανιά: Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων, Σωματείο Τροφίμων και Ποτών, Σωματείο Κατασκευών, Σωματείο Επισιτισμού, Σωματείο Εργαζομένων στην Ιδιωτική Εκπαίδευση, Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Ν. Χανίων, Σύλλογος Κτηνοτρόφων Ν. Χανίων, Αγροτικός Σύλλογος πρώην Δήμου Κρυονερίδας, Αγροτικός Σύλλογος Δήμου Βουκολιών, Αγροτικός Σύλλογος πρώην Δήμου Αρμένων, Αγροτικός Σύλλογος πρώην Δήμου Κολυμπαρίου, Αγροτικός Σύλλογος πρώην Δήμου Μηθύμνης, Αγροτικός Σύλλογος Μεσκλών, Αγροτικός Σύλλογος Έλους, Αγροτικός Σύλλογος Παλαιών Ρουμάτων, Αγροτικός Σύλλογος Αμυγδαλοκεφαλίου, Σύλλογος Φοιτητών Εστιών Πολυτεχνείου, Σύλλογος Φοιτητών Μηχανικών Ορυκτών Πόρων Πολυτεχνείου Κρήτης, Σύλλογος Φοιτητών Μηχανικών Περιβάλλοντος Πολυτεχνείου Κρήτης, Σύλλογος Φοιτητών Ηλεκτρολόγων, Ηλεκτρονικών Υπολογιστών Πολυτεχνείου Κρήτης, Σύλλογος Φοιτητών Αρχιτεκτονικής Πολυτεχνείου Κρήτης, Ενιαίος Σύλλογος Φοιτητών Πολυτεχνείου Κρήτης, Σύλλογος Φοιτητών ΤΕΙ Χανίων, Σύλλογος Γυναικών Ν. Χανίων, ΕΛΜΕ Χανίων, Δικηγορικός Σύλλογος Χανίων και με ομόφωνη απόφαση το Απολογιστικό Συνέδριο του Εργατικού Κέντρου Χανίων.

* Από το Ηράκλειο: Σωματείο Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών Ηρακλείου “Γαλάτεια Καζαντζάκη”, Σωματείο Εργαζομένων ΠΑΓΝΗ, Σωματείο Συνταξιούχων ΙΚΑ Ν. Ηρακλείου, Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Γάλακτος-Τροφίμων-Ποτών, Ένωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ν. Ηρακλείου και Συνδικάτο Οικοδομών Ν. Ηρακλείου.

* Από το Λασίθι: Σύλλογος Συνταξιούχων ΙΚΑ Αγίου Νικολάου.

* Από το Ρέθυμνο: Συνδικάτο Οικοδομών Ν. Ρεθύμνης.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News