Χανιά

Πρωτομαγιά και το Φαράγγι της Σαμαριάς άνοιξε!

Με τη διεύθυνση Δασών Χανίων να αναλαμβάνει ουσιαστικά την ευθύνη για τήρηση των υποχρεώσεων που απορρέουν από το Συμβούλιο της Ευρώπης, άνοιξε σήμερα ο εθνικός δρυμός Σαμαριάς.

Την απόφαση είχε ανακοινώσει στις 18 Απριλίου μέσα από το κεντρικό δελτίο ειδήσεων της ΚΡΗΤΗ ΤV η συντονίστρια Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης, όταν ακόμη δεν ήταν ξεκάθαρο αν το Φαράγγι ανοίξει από τον Φορέα Διαχείρισης εθνικού δρυμού Λευκών Ορέων ή από τη Διεύθυνση Δασών. Με την έναρξη λειτουργίας του δρυμού μπήκε τέλος στην αβεβαιότητα που είχε προκαλέσει η νομοθετική ρύθμιση του περασμένου Φεβρουαρίου και η οποία μετέθετε στον Φορέα Διαχείρισης την ευθύνη.

Στην παρούσα φάση το Φαράγγι της Σαμαριάς λειτουργεί με το μόνιμο προσωπικό της Διεύθυνσης Δασών Χανίων ενώ εκκρεμεί η προκήρυξη είκοσι έξι θέσεων εποχικών δασοφυλάκων.

Σύμφωνα με την προϊσταμένη της Διεύθυνσης Δασών Χανίων κ. Πολύμνια Σκλαβάκη «έχουν ολοκληρωθεί οι διοικητικές διαδικασίες των κεντρικών υπηρεσιών ωστόσο δεν έχει βγει η προκήρυξη». Εκτιμάται ότι στις αρχές του καλοκαιριού η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης θα έχει ολοκληρώσει τις προσλήψεις ώστε να διασφαλίζεται η απολύτως ομαλή διέλευση των επισκεπτών από το δρυμό.

Η αποκατάσταση του μονοπατιού από υπαλλήλους της δασικής υπηρεσίας ολοκληρώθηκε τις προηγούμενες ημέρες με τη συνδρομή κατοίκων της Αγίας Ρουμέλης. Σύμφωνα με τον πρόεδρο της τοπικής κοινότητας Αγίας Ρουμέλης κ. Γιάννη Τζατζιμάκη, με δεδομένο ότι οι καιρικές συνθήκες ήταν ιδανικές, το Φαράγγι θα έπρεπε να είναι έτοιμο να λειτουργήσει από τις 10 Απριλίου. Η καθυστέρηση στην έναρξη λειτουργίας του εθνικού δρυμού Σαμαριάς μεταφράζεται σε απώλεια εσόδων για τους επιχειρηματίες της Αγίας Ρουμέλης που πάντως προσδοκούν ρεκόρ επισκεψιμότητας για μια ακόμη χρονιά.

«Δυστυχώς χάθηκε πολύτιμος χρόνος με αποτέλεσμα και οι καταστηματάρχες της Αγίας Ρουμέλης να υποστούμε ζημιά και το κράτος, αφού έχασε από τα έσοδα του δρυμού. Παράλληλα δημιουργήθηκαν αρνητικές εντυπώσεις στους ξένους επισκέπτες που έφτασαν το προηγούμενο διάστημα στις δύο εισόδους του Φαραγγιού και δεν κατάφεραν να μπουν».

Σε ανακοίνωσή της, η Διεύθυνση Δασών Χανίων υπενθυμίζει ότι αν οι καιρικές συνθήκες μεταβληθούν σε βαθμό που να δημιουργούνται προβλήματα στην ομαλή διέλευση των επισκεπτών, θα προταθεί ρύθμιση της διέλευσης ή και απαγόρευση της εισόδου των επισκεπτών στον Εθνικό Δρυμό.

Τονίζεται δε ότι «η Δασική Υπηρεσία, η οποία έχει προβεί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για την προστασία του δασικού οικοσυστήματος στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων της, θα παρέχει υπηρεσιακή συνδρομή στα διευρυμένα καθήκοντα του Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Σαμαριάς - Δυτικής Κρήτης». Γίνεται έτσι ξεκάθαρο ότι φέτος για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια διαφοροποιείται ο ρόλος της Διεύθυνσης Δασών.

Συλλογική ευθύνη η διαφύλαξη του περιβαλλοντικού μνημείου

Το Φαράγγι της Σαμαριάς έχει τιμηθεί με το δίπλωμα πρώτης κατηγορίας του Συμβουλίου της Ευρώπης με τον τίτλο «Άνθρωπος και Βιόσφαιρα» της UNESCO. Από το περασμένο καλοκαίρι, στην είσοδο του Εθνικού Δρυμού Σαμαριάς στη θέση Ξυλόσκαλο, δίπλα στην ελληνική σημαία, κυματίζουν οι σημαίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της UNESCO. Το 2018 ο Εθνικός Δρυμός Σαμαριάς θα πρέπει να πληροί όλες τις προϋποθέσεις για την διατήρηση του διπλώματος που κατέκτησε, καθώς είναι η χρονιά που θα ελεγχθεί από το Συμβούλιο της Ευρώπης.

Εν όψει της αξιολόγησης του η Διεύθυνση Δασών Χανίων δίνει οδηγίες στους επισκέπτες επισημαίνοντας ότι το Φαράγγι της Σαμαριάς αποτελεί εθνικό μνημείο περιβαλλοντικής και πολιτιστικής κληρονομιάς και η διαφύλαξη και προστασία του αποτελεί μέγιστη κρατική, συλλογική αλλά και προσωπική ευθύνη μας.

Το φαράγγι της Σαμαριάς είναι ένα μοναδικό οικοσύστημα με σπάνια ομορφιά. Όμως η διάσχιση του μονοπατιού είναι μια ιδιαίτερα επίπονη διαδικασία. Με την ευκαιρία της έναρξης γίνονται ορισμένες βασικές επισημάνσεις για την ασφάλεια του κοινού αλλά και της περιοχής:

  • Το κοινό μπορεί να περιπατάει μόνο κατά μήκος του κύριου μονοπατιού και για κανένα λόγο να μην απομακρύνεται από το κεντρικό μονοπάτι

  • Οι επισκέπτες πρέπει να συμμορφώνονται με τα διαλαμβανόμενα στον Κανονισμό λειτουργίας του Εθνικού Δρυμού και το περιεχόμενο των ενημερωτικών πινακίδων, ιδιαίτερα αυτών που αναφέρονται σε πτώση λίθων

  • Πολύ μεγάλη προσοχή να δίνετε σε θέματα πυρκαγιάς. Οι επισκέπτες προτρέπεται να ενημερώνονται για τον ημερήσιο δείκτη κινδύνου πυρκαγιάς. Κατά την επίσκεψη, πρέπει να ειδοποιούν άμεσα για οποιοδήποτε ένδειξη (π.χ. καπνός). Το κάπνισμα επιτρέπεται μόνο στους χώρους ανάπαυσης.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια