Θεοδωράκης: «Ο Ερντογάν κατρακυλάει σε αδιέξοδο εθνικισμό»

Χανιά
Θεοδωράκης: «Ο Ερντογάν κατρακυλάει σε αδιέξοδο εθνικισμό»

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τι είπε ο επικεφαλής του Ποταμιού από το Κολυμπάρι Χανίων.

Την άποψη ότι η Τουρκία θα πρέπει να στραφεί στο διεθνές δικαστήριο της Χάγης για τα ζητήματα που θεωρεί εκκρεμή, εξέφρασε το Σάββατο από το Κολυμπάρι Χανίων ο επικεφαλής του Ποταμιού κ. Σταύρος Θεωδωράκης.

Σχολίασε τις συνεχείς προκλήσεις της Τουρκίας, ενώ είπε ότι ο Ταγίπ Ερντογάν κατρακυλάει σε έναν αδιέξοδο εθνικισμό και ότι η Ελλάδα καλείται να είναι ιδιαίτερα αυστηρή στην τήρηση των κανόνων του διεθνούς δικαίου.

Ταυτόχρονα όμως, η χώρα θα πρέπει να συνεχίσει να τείνει χέρι φιλίας προς την Τουρκία, υπογράμμισε ο επικεφαλής του Ποταμιού, στο περιθώριο συνεδρίου για το παρόν και το μέλλον της εθνικής συνεννόησης.

Πρόσθεσε ότι αν η Τουρκία είναι αποφασισμένη να συνεχίσει να αμφισβητεί τα θαλάσσια σύνορα και τις μικρές και μεγάλες νησίδες στο Αιγαίο, έχει έναν δρόμο, αυτόν της προσφυγής στο Διεθνές Δικαστήριο. «Αν θέλει η Τουρκία μπορεί να πάει στο δικαστήριο της Χάγης και για την κυριότητα των Ιμίων. Το δίκιο και το διεθνές δίκαιο είναι με το μέρος των Ελλήνων. Άρα πιστεύουμε ότι σε μια νέα εποχή το πρώτο μεγάλο βήμα θα είναι αυτά που η Τουρκία θεωρεί εκκρεμότητες να τα διεκδικήσει στα διεθνή δικαστήρια» σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Σταύρος Θεοδωράκης.

Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο η απόφαση από πλευράς της Ελλάδας θα πρέπει να ληφθεί σε επίπεδο εθνικού συμβουλίου ασφαλείας είπε ο ίδιος, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στη γραμμή που εξακολουθεί να τηρεί ο Τούρκος πρόεδρος όσον αφορά τις ελληνοτουρκικές σχέσεις. «Δυστυχώς, μάλλον από εσωτερικές ανάγκες, ο Ερντογάν κατρακυλάει σε έναν αδιέξοδο εθνικισμό. Εμείς θα πρέπει απ’ τη μια να είμαστε ιδιαίτερα αυστηροί στην τήρηση των κανόνων του διεθνούς δικαίου, για τη θάλασσα μας, για τα νησιά μας. Από την άλλη να προσπαθούμε συνέχεια έτσι ώστε ο στρατός μας να είναι αξιόμαχος, ετοιμοπόλεμος, να μπορεί να απαντήσει σε μια απρόβλεπτη κίνηση».

Παράλληλα, ο Σταύρος Θεοδωράκης τόνισε ότι το Ποτάμι θα συνεχίσει να ενισχύει την προσπάθεια των δημάρχων ακριτικών νησιών για ειρηνική συνύπαρξη με τους κατοίκους των περιοχών των Τουρκικών παραλίων.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News