«Βόμβα» Μπαμπινιώτη από την Κρήτη για τη γλώσσα των Σκοπίων

Χανιά
«Βόμβα» Μπαμπινιώτη από την Κρήτη για τη γλώσσα των Σκοπίων

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Εθνικό κεφάλαιο και προνόμιο η γλώσσα μας» διαμηνύει προς όλες τις κατευθύνσεις ο καθηγητής Γεώργιος Μπαμπινιώτης και στέλνει ξεκάθαρο μήνυμα προς τα Σκόπια, τα οποία ονομάζουν «μακεδονική» τη γλώσσα τους.

Να δουν τη γλώσσα ως αξία που αντιπροσωπεύει τον πολιτισμό και την ταυτότητα τους  προτρέπει τους Έλληνες ο καθηγητής γλωσσολογίας και πρώην πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών Γεώργιος Μπαμπινιώτης.

Από τα Χανιά όπου βρέθηκε για να μιλήσει για το εθνικό μας κεφάλαιο, όπως χαρακτήρισε την ελληνική γλώσσα, ανέφερε ως χαρακτηριστικό και επίκαιρο παράδειγμα την περίπτωση των Σκοπιανών.

«Το ότι οι Σκοπιανοί λένε τη γλώσσα τους Μακεδονική, είναι γιατί μέσα από τη γλώσσα διεκδικούν μια άλλη ταυτότητα .Δηλαδή μια Βουλγαροσερβική γλώσσα αποκαλείται μακεδονική για να έχει τον χαρακτήρα ενός πολιτισμού και μιας διαδρομής που έχει η ελληνική γλώσσα»

Η εκπαίδευση των μαθητών στην Ελλάδα υπονομεύει την παιδεία, επεσήμανε ο κορυφαίος γλωσσολόγος, σχολιάζοντας ότι υπάρχουν διαχρονικά αξεπέραστες αδυναμίες.

«Έχουμε ένα σχολείο προσανατολισμένο κοινωνικά προς την είσοδο στα πανεπιστήμια .Δηλαδή στην ηλικία των 15 – 18, την καλύτερη ηλικία για τα  παιδιά μας, το μόνο που βλέπουν τα παιδιά είναι πως θα μπουν στα πανεπιστήμια, με ένα αχρηστεμένο λύκειο το οποίο και με το τελευταίο σύστημα γίνεται ένα φροντιστήριο εισαγωγής στο πανεπιστήμιο.

Ο πρώην πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών και πρόεδρος των Αρσακείων σχολείων αναφέρθηκε στη δύναμη της ελληνικής γλώσσας και επεσήμανε ότι πάνω σ αυτή πατάει και η εκμάθηση των ξένων γλωσσών.

Την Πέμπτη στις 11 το πρωί στο Πνευματικό Κέντρο Χανίων ο κ. Μπαμπινιώτης θα μιλήσει για την ελληνική γλώσσα σε μαθητές θεωρητικής κατεύθυνσης.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News