Στον… «αέρα» η λειτουργία του εθνικού Δρυμού Σαμαριάς

Χανιά
Στον… «αέρα» η λειτουργία του εθνικού Δρυμού Σαμαριάς

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Καταστρέφονται οικονομικά οι επιχειρηματίες της Αγίας Ρούμελης - Οι αγιορουμελιώτες προειδοποιούν πώς θα ανοίξουν ι ίδιοι το Φαράγγι

Με το νόμο που βγήκε δε μπορεί το δασαρχείο να το ανοίξει. Ποιος θα το ανοίξει δηλαδή; Δε θα γίνουν προσλήψεις;

Κλειστό κινδυνεύει να μείνει και το μήνα Μάιο το Φαράγγι της Σαμαριάς για πρώτη φορά στα χρονικά. Η αλλαγή του νομοθετικού πλαισίου που διέπει τη λειτουργία του έφερε τα πάνω κάτω στον υπ’ αριθμόν ένα τουριστικό προορισμό της Κρήτης μαζί με την Κνωσσό.

Υπάρχουν κάποια νομικά θέματα, δε σημαίνει ότι δεν το ανοίγει.

Ο νέος νόμος που ψηφίστηκε στις 20 Φεβρουαρίου στερεί επί της ουσίας από τη Διεύθυνση Δασών την αρμοδιότητα για το άνοιγμα του δρυμού και την μεταβιβάζει στον Φορέα Διαχείρισης.

Ο φορέας διαχείρισης όμως μου τα λέει αλλιώς, μου λέει ότι ναι μεν υπάρχει αυτός ο νόμος αλλά  δεν υπάρχει πρόβλημα αν το ανοίξει το δασαρχείο.

Η προϊσταμένη της διεύθυνσης Δασών Χανίων ωστόσο Πολύμνια Σκλαβάκη ξεκαθαρίζει ότι φέτος ανατέθηκε στην υπηρεσία μόνο η αποκατάσταση του μονοπατιού.

Συντηρήσεις χρειαζόταν και σε κάποια άλλα σημεία πέρα από αυτή καθ’ αυτή τη συντήρηση του μονοπατιού, όπως στους χώρους στάσεως, στις τουαλέτες, σε κάποιες άλλες θέσεις προκειμένου οι επισκέπτες να περνούν χωρίς προβλήματα το κεντρικό μονοπάτι, όταν και αν ανοίξει ο εθνικός δρυμός.

Αν δεν γίνουν προσλήψεις στον εθνικό δρυμό δε μπορεί να ανοίξει το Φαράγγι  

Όλα τα προηγούμενα χρόνια το Φαράγγι της Σαμαριάς άνοιγε το μήνα Απρίλιο και μόνο σε περιόδους κατά τις οποίες οι καιρικές συνθήκες δεν το επέτρεπαν δινόταν μικρή παράταση έως το Μάιο. Με δεδομένο ότι το ενδιαφέρον των επισκεπτών είναι τεράστιο ο δρυμός λειτουργούσε έστω και με ελλείψεις σε προσωπικό.

Έχουν γίνει προσλήψεις και 20 Αυγούστου ,έχουν γίνει και στη μέση του Ιουλίου, πέρυσι γίνανε τέλη Μαΐου. Το Φαράγγι ανοίγει βάση νόμου 10 Απριλίου λέει το καταστατικό

Στον αέρα δε βρίσκεται μόνο η λειτουργία του εθνικού δρυμού Σαμαριάς αλλά και η επιβίωση των τουριστικών επιχειρηματιών της Αγίας Ρουμέλης που στηρίζεται αποκλειστικά στους επισκέπτες του Φαραγγιού.

Τελειώσαμε. Ο Απρίλιος χάθηκε. Θα χάσουμε και το Μάη; Θα αναγκαστούμε να πάμε εμείς από το χωριό να ανοίξουμε το δρυμό όσο μπορούμε. Είναι σωστό να έρχονται οι άνθρωποι από το ξένο κράτος να δουν το φυσικό μας πλούτο και να μη μπορούνε;

Την ίδια στιγμή και με ένα ασαφές νόμο για τη λειτουργία του, το κορυφαίο στην Ευρώπη μνημείο της φύσης καλείται να διατηρήσει το βραβείο πρώτης κατηγορίας που απέσπασε πέρυσι από το Συμβούλιο της Ευρώπης.

Επισκέψημο από 1η Μαΐου

«Ο Δρυμός ανοίγει 1η Μαΐου με τη συνδρομή της Διεύθυνσης Δασών για τη διαχείριση του», δήλωσε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων της ΚΡΗΤΗ TV, η συντονίστρια επικεντρωμένης διοίκησης κ. Μαρία Κοζυράκη.

Η κ. Κοζυράκη δήλωσε μεταξύ άλλων είναι ότι «έχουμε βάλει μπροστά την εργολαβία της καθαριότητας και ολοκληρώνονται οι εργασίες για να ανοίξει το φαράγγι την 1η Μαΐου. Αυτό που μπορούμε να πούμε ότι θα μπορέσουμε να αντεπεξέλθουμε καθώς το κύμα των επισκεπτών στις αρχές τις σεζόν είναι μικρό».

Όπως τόνισε για να λειτουργήσει το Φαράγγι χρειάζεται να γίνουν προσλήψεις, ωστόσο οι διαδικασίες φέτος δεν έγιναν νωρίτερα, όπως κάθε φορά, με αποτέλεσμα να έχουμε φτάσει σε αυτό το σημείο.  

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News