Ο ναός των Αγίων Αποστόλων με το επιβλητικό καμπαναριό... σώθηκε!

Χανιά
Ο ναός των Αγίων Αποστόλων με το επιβλητικό καμπαναριό... σώθηκε!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Χτισμένος πάνω σε λόφο την εποχή της Ενετοκρατίας με σταυροειδή μορφή και επιβλητικό καμπαναριό, ο ναός των Αγίων Αποστόλων στη Χώρα Σφακίων σώθηκε από βέβαιη κατάρρευση.

Η εφορία Αρχαιοτήτων Χανίων με εγκεκριμένη μελέτη και τη στήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού, προχώρησε πριν από ένα χρόνο σε παρεμβάσεις άρσης της ετοιμορροπίας του ναού, οι οποίες ολοκληρώνονται με την πλήρη αποκατάσταση του.

«Ο ιερός ναός, ένα μνημείο στην περιοχή μας, σώθηκε και επισκευάζεται χάρη στις εκκλήσεις προς το δήμο του αρχιερατικού» ανέφερε μεταξύ άλλων ο Δήμαρχος Σφακίων κ. Γιάννης Ζερβός.

«Κάναμε τις αναγκαίες παρεμβάσεις ούτως ώστε να προχωρήσει η ανακατασκευή του ναού και τώρα θα γίνουν και εσωτερικά επισκευές στο τέμπλο και στις αγιογραφίες με επίβλεψη και με κονδύλια της αρχαιολογίας» προσέθεσε ο αρχιτεχνίτης της Εφορία Αρχαιοτήτων Χανίων κ. Μανόλης Τσιτσιρίδης.

Η ιστορία που «κρύβεται» πίσω από το ναό

Ο ναός χρονολογείται στο 16ο αιώνα και θωρείται μνημείο πολιτιστικής κληρονομιάς για τους Σφακιανούς. Έχει δε ξεχωριστή ιστορική σημασία λόγω των θρύλων που τον συνοδεύουν. 

Λέγεται ότι αρκετά χρονιά μετά την ανέγερση του, ένα πουλί που κάθισε στον τρούλο στη διάρκεια ενός πανηγυριού έγινε η αφορμή για να αλληλοσκοτωθούν οι πιστοί για το ποιος θα το πυροβολήσει πρώτος.

Η εκκλησία των Αγίων Αποστόλων χτίστηκε από κατοίκους του Καλλικράτη και ήταν η τελευταία από τις 45 που χτίστηκαν την ίδια περίοδο στην περιοχή.

Η εκκλησία των Αγίων Αποστόλων αναστηλώθηκε για πρώτη φορά μετά τη γερμανική κατοχή, ενώ η φθορά των χρόνων που ακολούθησαν την είχε καταστήσει ετοιμόρροπη.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News