Ελληνικές σημαίες κυμάτιζαν στην παρέλαση της 25ης Μαρτίου στα Χανιά

Χανιά
Ελληνικές σημαίες κυμάτιζαν στην παρέλαση της 25ης Μαρτίου στα Χανιά

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Με την καθιερωμένη παρέλαση στην οδό Ανδρέα Παπανδρέου κορυφώθηκαν στα Χανιά οι εορταστικές εκδηλώσεις για την ιστορική επέτειο της 25ης Μαρτίου και του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου.

Την κυβέρνηση στις εκδηλώσεις εκπροσώπησε ο γενικός γραμματέας Αντεγκληματικής Πολιτικής του υπουργείου Δικαιοσύνης Ευτύχης Φυτράκης.

«Η σημερινή ημέρα είναι πολύ σημαντική. Γιατί μας βοηθά να ανατρέξομε στους αγώνες των προγόνων μας για ελευθερία και προκοπή. Η σημερινή ημέρα του 2018 είναι επίσης σημαντική. Μας βοηθά να σκεφθούμε που βρισκόμαστε, τα βήματα που έχουμε να κάνουμε μπροστά, τους αγώνες που έχουμε να δώσουμε. Είμαστε σε μια καλή πορεία νομίζω ότι έχουμε μπροστά μας ακόμα ορισμένα βήματα τα οποία έχουμε να κάνουμε.

Το μήνυμα του 1821, των αγώνων του λαού μας, μπορεί να μας καθοδηγήσει για τις επόμενες μέρες, τους επόμενους μήνες, όπου η χώρα επιτέλους, θα μπορεί να βγει με ψηλά το κεφάλι , με αξιοπρέπεια με το λαό μας. Με τις φτωχές τάξεις με ψηλά το κεφάλι σε νέους δρόμους», δήλωσε ο κ Φυτράκης.

Από την πλευρά της η βουλευτής Χανίων του ΣΥΡΙΖΑ Βάλια Βαγιωνάκη τόνισε:

«Σήμερα 25η Μαρτίου το μυαλό μας πηγαίνει και στους δύο Έλληνες στρατιωτικούς οι οποίοι κρατούνται στις φυλακές της Τουρκίας. Η κυβέρνηση έχει κάνει ότι μπορεί προς την κατεύθυνση να απεγκλωβισθούμε από αυτή την υπόθεση που εντάσσεται στις γενικότερες προκλήσεις που αυτή την περίοδο αναπτύσσει η Τουρκία. Είδατε την ανακοίνωση της Ευρώπης. Είναι η πιο αυστηρή απέναντι στην Τουρκία που έχει γίνει μέχρι σήμερα. Αξιοποιούμε όλες τις διεθνείς συναντήσεις προκειμένου με αποφασιστικότητα και σύνεση να αντιμετωπίσουμε αυτές τις προκλήσεις της Τουρκίας.

Πιστεύουμε ότι όποιος κάνει προκλήσεις αυτή την περίοδο όπως είπε και ο πρωθυπουργός πυροβολεί τα πόδια του».

Την ανάγκη της ενότητας όλων των δυνάμεων του τόπου επεσήμαναν σε δηλώσεις τους, ο αντιπεριφερειάρχης Χανίων Απόστολος Βουλγαράκης και ο δήμαρχος της πόλης Τάσος Βάμβουκας.

Ενώπιον των επισήμων και πολιτών παρέλασαν τμήματα σχολείων όλων των βαθμίδων της εκπαίδευσης, παραδοσιακοί σύλλογοι, ομάδες εθελοντών και προσκόπων καθώς και αγήματα των τριών όπλων των Ενόπλων δυνάμεων, υπό τους ήχους της μουσικής μπάντας του δήμου και της μπάντας των Ενόπλων Δυνάμεων.

Η ομάδα «Καλησπερίτες» του παραδοσιακού συλλόγου «Το Ρόδο» παρέλασε φέροντας αυθεντικό οπλισμό από την περίοδο του 1821 όπως πιστόλες, τουφέκια, σπαθιά και μαχαίρια, καθώς και το λάβαρο με το οποίο ο κρητικός πολεμιστής Μανώλης Μπαλαντίνος πολέμησε με ομάδα πολεμιστών από την Κίσσαμο στην περιοχή του Μετσόβου.

Η στολή και ο οπλισμός του κρητικού πολεμιστή βρίσκονται στο δημαρχείο του Μετσόβου.

Οι «Καλησπερίτες» ήταν ομάδα κρητικών που κατά την περίοδο της επανάστασης κατά των Τούρκων στην Κρήτη δρούσε κατά τις νυκτερινές ώρες.

Κατά την διάρκεια της παρέλασης πραγματοποίησαν τιμητική διέλευση πάνω από την πόλη πολεμικά αεροσκάφη F16 από την 115 πτέρυγα Μάχης που εδρεύει στα Χανιά.

Νωρίς το πρωί υψώθηκε η ελληνική σημαία στο φρούριο Φιρκά, ενώ ακολούθησαν η επίσημη δοξολογία στον Μητροπολιτικό Ναό των Εισοδίων της Θεοτόκου και η κατάθεση στεφάνων στο ηρώο της πόλης.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ 

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News