Τεράστια οικονομική καταστροφή υπέστη επιχειρηματίας μετά από φωτιά

Χανιά
Τεράστια οικονομική καταστροφή υπέστη επιχειρηματίας μετά από φωτιά

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ολοσχερώς καταστράφηκε αποθήκη ξυλείας στις Μουρνιές Χανίων από πυρκαγιά που εκδηλώθηκε λίγη ώρα μετά τα μεσάνυχτα της Τρίτης και συνέχιζε να καίει μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες της Τετάρτης.

Ισχυρή δύναμη της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας έδωσε ολονύχτια μάχη για να περιορίσει τη φωτιά και να μην επεκταθεί στα γραφεία της επιχείρησης και σε σπίτια της περιοχής, ενώ ευτύχημα θεωρείται το γεγονός ότι την ώρα εκδήλωσης της φωτιάς επικρατούσε άπνοια.

Όταν η πυρκαγιά έγινε αντιληπτή από τον ιδιοκτήτη, είχε ήδη εξαπλωθεί στον εσωτερικό χώρο. Τόνοι ξυλείας που βρίσκονταν μέσα στην αποθήκη έγιναν μέσα σε λίγη ώρα παρανάλωμα του πυρός. Η επιχείρηση κατάσβεσης ήταν εξαιρετικά δύσκολη εξ αιτίας των πυκνών καπνών που έπνιξαν τις εγκαταστάσεις. Εκτός από τα είδη ξυλείας, σε διπλανό χώρο υπήρχαν και φιάλες υγραερίου, τις οποίες οι πυροσβέστες πρόλαβαν να απομακρύνουν εγκαίρως.

Σύμφωνα με τον διοικητή Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Χανίων κ. Δημοσθένη Μπουντουράκη , το τηλεφωνικό κέντρο του 199 ειδοποιήθηκε ένα τέταρτο πριν από τη μία και η κινητοποίηση ήταν άμεση. Συνολικά είκοσι πυροσβέστες πήραν μέρος στην επιχείρηση κατάσβεσης ενώ λόγω της γρήγορης εξάπλωσης της φωτιάς ζητήθηκε η συνδρομή του Ναυστάθμου Κρήτης και του πυροσβεστικού κλιμακίου του δήμου Χανίων που ενίσχυσαν το έργο της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας.

Άγνωστα παραμένουν τα αίτια που προκάλεσαν τη φωτιά. Η ζημιά ωστόσο για τον ιδιοκτήτη είναι ανυπολόγιστη, καθώς η αποθήκη καταστράφηκε ολοσχερώς όπως και τα προϊόντα ξύλου που ήταν αποθηκευμένα. Χάρη στις προσπάθειες των πυροσβεστών, η πυρκαγιά δεν επεκτάθηκε στις εξωτερικές αποθήκες όπου υπήρχαν διάφορα είδη ξυλείας. «Μέλημα της υπηρεσίας μας ήταν να περιορίσουμε την πυρκαγιά στην κλειστή αποθήκη προκειμένου αυτή να μην καταστρέψει το σύνολο της επιχείρησης και των προϊόντων της. Ήταν δύσκολο το έργο μας, αφενός λόγο των εύφλεκτων υλικών και αφ’ εταίρου λόγο των καπνών» επεσήμανε ο κ. Μπουντουράκης.

Σε επιφυλακή η Πυροσβεστική

Την ίδια ώρα η πρόβλεψη για επικράτηση ισχυρών νότιων ανέμων στην Κρήτη, έχει θέσει σε επιφυλακή τις πυροσβεστικές υπηρεσίες σε ολόκληρο το νησί. Με αφορμή τη φωτιά στην αποθήκη ξυλείας στις Μουρνιές, ο διοικητής των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Χανίων κ. Δημοσθένης Μπουντουράκης απηύθυνε για μια ακόμη φορά έκκληση στους πολίτες να επιδεικνύουν την απαιτούμενη προσοχή όταν καίνε κλαδιά στην ύπαιθρο και να αποφεύγουν τις αγροτικές εργασίες ότι οι καιρικές συνθήκες ευνοούν την εξάπλωση πυρκαγιών.

Εξάλλου από το αρχηγείο του Πυροσβεστικού Σώματος έχει εκδοθεί ανακοίνωση στην οποία μεταξύ άλλων υπενθυμίζεται ότι οι εμπρηστές απειλούνται με διοικητικές κυρώσεις και την επιβολή προστίμων. «Σε κάθε περίπτωση, οι πολίτες πρέπει να είναι ιδιαιτέρως προσεκτικοί και να λαμβάνουν κάθε προληπτικό μέτρο αποφυγής πρόκλησης πυρκαγιάς, σύμφωνα τα οριζόμενα του κώδικα ορθής γεωργικής πρακτικής και των κείμενων πυροσβεστικών διατάξεων» επισημαίνεται στην ανακοίνωση στην οποία τονίζεται επίσης ότι «η πρόκληση πυρκαγιάς που, είτε προκαλείται από πρόθεση, είτε από αμέλεια, αποτελεί αυτεπαγγέλτως διωκόμενη αξιόποινη πράξη, σύμφωνα με τον Ποινικό Κώδικα ακόμη και κατά τους χειμερινούς μήνες ,εκτός αντιπυρικής περιόδου, εφόσον από αυτή μπορεί να προκύψει κίνδυνος επέκτασης και πρόκλησης κοινού κινδύνου κατά ξένης περιουσίας ή και κίνδυνος κατά ζωής ανθρώπου».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News