default-image

Μορφωμένοι και με γεμάτο πορτοφόλι οι τουρίστες στη Δυτική Κρήτη

Χανιά
Μορφωμένοι και με γεμάτο πορτοφόλι οι τουρίστες στη Δυτική Κρήτη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αυξημένες αφίξεις και δαπάνες των τουριστών καταγράφονται στη δυτική Κρήτη φέρνοντας αισιόδοξα μηνύματα για την πορεία του τουρισμού και αυτή τη χρονιά.

Τα συμπεράσματα έρευνας σχετικά με τις προοπτικές του τουρισμού στα Χανιά και γενικότερα στην Κρήτη, τα οποία θα παρουσιαστούν σήμερα Παρασκευή, στο πλαίσιο εκδήλωσης στο Κέντρο Αρχιτεκτονικής Μεσογείου (ΚΑΜ) στα Χανιά, στις 6 το απόγευμα, είναι άκρως ενθαρρυντικά.

Η περιοχή της δυτικής Κρήτης, σύμφωνα με τους αλλοδαπούς τουρίστες που μέσω του αεροδρομίου Χανίων την επισκέφτηκαν το 2017 για διακοπές, θεωρείται ένας από τους δημοφιλέστερους οικογενειακούς προορισμούς χαλάρωσης, παραλίας και φιλοξενίας.

Σκιαγραφώντας το προφίλ τους, οι μισοί καλοκαιρινοί επισκέπτες της δυτικής Κρήτης δηλώνουν ετήσιο οικογενειακό εισόδημα άνω των 60.000 ευρώ, είναι ηλικίας κυρίως μεταξύ 25-54 ετών, ενώ η πλειονότητά τους έχει ξαναεπισκεφτεί την περιοχή. Την πρώτη θέση κατέχουν οι επισκέπτες από σκανδιναβικές χώρες και τρεις στους τέσσερις δηλώνουν απόφοιτοι τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.

Οι περισσότεροι πραγματοποιούν περίπου εννέα διανυκτερεύσεις, επιλέγοντας κυρίως για τη διαμονή τους ξενοδοχεία 3 και 4 αστέρων στις περιοχές Πλατανιάς και Αγία Μαρίνα, με ποσοστό 55%. Οι περισσότεροι από τους αλλοδαπούς τουρίστες χρησιμοποιούν για τις μετακινήσεις τους ενοικιαζόμενα οχήματα, ενώ υψηλός είναι ο βαθμός ικανοποίησης όσων χρησιμοποιούν λεωφορεία του ΚΤΕΛ και ταξί. Σε ποσοστό της τάξεως του 95% δηλώνουν ικανοποιημένοι από τις προσφερόμενες υπηρεσίες. Ωστόσο, αρνητική είναι η εικόνα που έχουν για την κατάσταση του οδικού δικτύου και της οδικής σήμανσης.

Κατά την περίοδο των διακοπών τους ξοδεύουν κατά μέσο όρο από 650-800 ευρώ, χωρίς τα αεροπορικά εισιτήρια και το κόστος διαμονής τους. Εννέα στους δέκα δαπανούν το περισσότερο μέρος του προϋπολογισμού τους στις ταβέρνες και τις καφετέριες, ακολουθούν οι δαπάνες σε σούπερ-μάρκετ και σε μετακινήσεις, καταγράφοντας αύξηση 10%, ενώ μικρό παραμένει το ποσοστό δαπανών για νυχτερινή διασκέδαση.

Αναφορικά με τα τοπικά αγροτικά προϊόντα, οι μισοί αλλοδαποί τουρίστες προβαίνουν στην αγορά τοπικού κρασιού, ελαιολάδου και χυμού από πορτοκάλι, ενώ αξιοσημείωτη είναι η αύξηση στην αγορά αρωματικών/φαρμακευτικών φυτών. Το ενδιαφέρον για εναλλακτικές μορφές τουρισμού παραμένει υψηλό. Κορυφαίοι προορισμοί για τους επισκέπτες που φτάνουν από τη Μεσόγειο είναι οι χώροι πολιτιστικού ενδιαφέροντος, καθώς έξι στους δέκα επισκέπτονται μουσεία, μοναστήρια και εκκλησίες.

Αντίθετα, οι Σκανδιναβοί προτιμούν περισσότερο την κρητική κουζίνα, οι αλλοδαποί της ανατολικής Ευρώπης το φυσιολατρικό τουρισμό, ενώ εκείνοι που προέρχονται από τις χώρες της κεντρικής Ευρώπης αλλά και από τη Βρετανία αρέσκονται στον αγροτουρισμό και φυσιολατρικό τουρισμό. Ακολουθούν στις προτιμήσεις των επισκεπτών οι παραλίες, με την παραλία του Ελαφονησίου να κατέχει την πρώτη θέση των προτιμήσεων, ενώ έπονται αυτές του Μπάλου, των Φαλάσαρνων και της Σούγιας.

Αναφορικά με τους αρχαιολογικούς χώρους, η Κνωσός, η Φαιστός και η Αρχαία Άπτερα βρίσκονται στις πρώτες επιλογές. Σημαντικό όμως είναι και το ποσοστό των επισκεπτών του φαραγγιού της Σαμαριάς.

Κρασί και λάδι

Βλέποντας τα ποσοστά αγοράς αγροτικών τοπικών προϊόντων, οι μισοί αλλοδαποί τουρίστες συνεχίζουν να προβαίνουν στην αγορά τοπικού κρασιού, ελαιολάδου και φρέσκου χυμού πορτοκαλιού, ενώ ακολουθούν τα τοπικά τυριά, το μέλι, η τσικουδιά, τα λαχανικά, τα αρωματικά/φαρμακευτικά φυτά, το ελαιοσάπουνο και τα αρτοποιήματα. Σημαντικό χαρακτηριστικό είναι ότι τα αρωματικά/φαρμακευτικά φυτά φαίνεται να κερδίζουν έδαφος και να επιλέγονται περισσότερο κατά την περυσινή χρονιά, κυρίως από τους μη Σκανδιναβούς.

Οι αφίξεις του 2017: Πόσοι ήρθαν σε Ηράκλειο και Χανιά

Οι αφίξεις αλλοδαπών επισκεπτών με απευθείας πτήσεις τσάρτερ για το έτος 2017 στο αεροδρόμιο Χανίων σημείωσαν ρεκόρ, φτάνοντας τις 1.094.862, με σημαντική αύξηση το 2016 (1.048.703 αφίξεις) της τάξης του 4,4%. Από το 2010 και μετά, μάλιστα, η αύξηση είναι συνεχής, με ποσοστό 85%. Οι μισοί αλλοδαποί επισκέπτες (50,2%) προέρχονται από τις σκανδιναβικές χώρες. Ακολουθούν επισκέπτες από τη Μεγάλη Βρετανία (14,2%), την Πολωνία (7,5%), τη Γερμανία (6,8%) και την Ιταλία (4,6%).

Στο αεροδρόμιο Ηρακλείου, όπου το 60% αποτελείται από Γερμανούς, Βρετανούς, Ρώσους και Γάλλους, σημειώθηκε επίσης ρεκόρ αφίξεων αλλοδαπών τουριστών το έτος 2017, καταγράφοντας 3.152.175 αφίξεις, σημειώνοντας σημαντική αύξηση σε σχέση με το 2016 (2.886.486 αφίξεις) κατά 9,2%. Τα δύο τελευταία έτη, μάλιστα, σημειώνεται συνεχής αύξηση κατά 23%, ενώ τα τελευταία επτά έτη η αύξηση φτάνει το 63%.

Οι Γερμανοί μεταξύ 2013 και 2017 παρουσιάζουν συνεχή αύξηση έως 120%, μεγαλώνοντας την “ψαλίδα” τους σε σχέση με τις άλλες κύριες εθνικότητες. Οι Βρετανοί κατά το διάστημα 2011-2017 καταγράφουν μια συνεχή αύξηση κατά 37%. Οι Ρώσοι σημείωσαν σημαντική μείωση κατά 53%, ωστόσο τα τελευταία δύο χρόνια παρατηρείται μια ανάκαμψη, κερδίζοντας την τρίτη θέση από τους Γάλλους, οι οποίοι για το διάστημα 2009-2017 παρουσιάζουν σχεδόν σταθερές αφίξεις με πολύ μικρές μεταβολές.

Γενικότερα, για το έτος 2017 η Κρήτη σημείωσε μια αύξηση αφίξεων αλλοδαπών τουριστών που καταφτάνουν στην περιφέρεια με τσάρτερ κατά 7,9%, η οποία είναι κοντά στο μέσο όρο αύξησης σε πανελλαδικό επίπεδο, όπου σύμφωνα με τα στοιχεία του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ) έφτασε το 8,6%, ξεπερνώντας τα 18 εκατ. αφίξεις.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News