Χανιά

Πως μπορεί η Κρήτη να αντιμετωπίσει μόλυνση από πετρελαιοκηλίδα;

Επιχειρησιακά έτοιμα να αντιμετωπίσουν μια ενδεχόμενη θαλάσσια ρύπανση από διαρροή πετρελαίου είναι τα λιμάνια της Κρήτης, σύμφωνα με φορείς προστασίας του περιβάλλοντος.

Διαρροή πετρελαίου στη θάλασσα από σκάφος στο λιμανάκι της Αγίας Κυριακής στη Χαλέπα Χανίων κινητοποιεί το Λιμεναρχείο Χανίων και τη μονάδα διανομής υγραερίου που εδρεύει στην περιοχή, ενώ πετρελαιοκηλίδα απλώνεται στον κολπίσκο.

Η άσκηση για τη διαπίστωση του βαθμού ετοιμότητας ιδιωτικών και δημόσιων φορέων που έχουν την ευθύνη του λιμανιού ανέδειξε κατ’ αρχήν την αναγκαιότητα ύπαρξης σχεδίου αντιμετώπισης μιας ενδεχόμενης ρύπανσης από κάθε λιμενική εγκατάσταση με τη χρήση ειδικού αντιρρυπαντικού εξοπλισμού.

Σε επίπεδο Κρήτης διαπιστώνεται υψηλό επίπεδο ετοιμότητας σε πιθανά φαινόμενα ρύπανσης του θαλάσσιου περιβάλλοντος, αφού όπως επιβεβαιώνει ο κ. Γιώργος Πάσχος, Εκπρόσωπος της Τεχνικής Προστασίας Περιβάλλοντος, «Η Κρήτη και τα Χανιά είναι επιχειρησιακά έτοιμες τουλάχιστον για τα πρώτα στάδια, να πάρουν τα μέτρα».

Την Παρασκευή το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Χανίων θα κληθεί να υλοποιήσει το σχεδιασμό του σε ανάλογο σενάριο θαλάσσιας ρύπανσης στο Ενετικό Λιμάνι.

Σχόλια