Χανιά

Οργή για τους νέους βανδαλισμούς σε σχολείο

Νέο επεισόδιο στο “σίριαλ” των τελευταίων εβδομάδων αναφορικά με το ζήτημα της διδασκαλίας της αλβανικής γλώσσας σε παιδιά μεταναστών, σε σχολείο των Χανίων.

Το βράδυ της Δευτέρας, άγνωστοι τραμπούκοι εισήλθαν στους χώρους του 1ου Γυμνασίου Ελευθερίου Βενιζέλου, στα Χανιά, και προέβησαν σε βανδαλισμούς.

Λίγες μόνο εβδομάδες μετά το τελευταίο “χτύπημα” των αγνώστων μισαλλόδοξων, χθες, ξημερώματα Τρίτης, το επίμαχο σχολείο έπεσε ξανά “θύμα” εκτεταμένων φθορών. Ειδικότερα, οι δράστες προκάλεσαν εκτεταμένες ζημιές σε συνολικά τρεις αίθουσες διδασκαλίας που βρίσκονται στον πρώτο όροφο του 1ου Γυμνασίου Ελευθερίου Βενιζέλου. Πρόκειται για αίθουσες όπου γίνονται μαθήματα της Γ’ τάξης του γυμνασίου.

Όπως έγινε γνωστό, οι άγνωστοι μπήκαν μέσα στο κτήριο και τα έκαναν όλα... “Γης Μαδιάμ”. Συγκεκριμένα, οι δράστες έσκισαν κουρτίνες, έσπασαν θρανία, ηχεία και μια τηλεόραση, ενώ πέταξαν στο πάτωμα βιβλία. Ωστόσο, δε σταμάτησαν εκεί... Εκτός των άλλων αναποδογύρισαν ντουλάπες, καρέκλες και γραφεία, ενώ προκάλεσαν ακόμη σοβαρές φθορές - και - σε εργαστηριακό εξοπλισμό του σχολείου. Σημειώνεται ότι οι δράστες πέταξαν κάποια από τα αντικείμενα που μπήκαν στο στόχαστρό τους στην πίσω αυλή του γυμνασίου.

Με το φως της ημέρας και μπροστά στη θέα των νέων βανδαλισμών, οι αρμόδιοι ειδοποίησαν τις Αρχές. Έτσι, στο 1ο Γυμνάσιο Ελευθερίου Βενιζέλου έσπευσαν αστυνομικοί προκειμένου να διερευνήσουν την υπόθεση. Σημειώνεται ότι στο σχολείο μετέβη και συνεργείο της Σήμανσης, προκειμένου να συλλέξει δακτυλικά αποτυπώματα. Εξάλλου, έγινε και αυτοψία στο χώρο για την εύρεση τυχόν στοιχείων που ενδεχομένως οδηγήσουν την Αστυνομία στην ταυτότητα των δραστών.

Για το νέο κρούσμα βανδαλισμών εξέδωσε ανακοίνωση το υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων. Στην ανακοίνωση γίνεται - μεταξύ άλλων - λόγος για βάνδαλους, οι οποίοι θέλουν «να επιβάλουν τους ρατσιστικούς σκοπούς τους», χρησιμοποιώντας «φασιστικές μεθόδους». Τονίζεται, ωστόσο, ότι η Πολιτεία θα πάρει όλα τα μέτρα που απαιτούνται προκειμένου να «προστατευτεί το αγαθό της γνώσης» για όλα τα παιδιά.

«Παρά τη συντριπτική αποδοχή, εκ μέρους των εκπαιδευτικών, των μαθητών και των γονέων αλλά και της τοπικής κοινωνίας για τη διδασκαλία μαθημάτων αλβανικής γλώσσας τα σαββατοκύριακα σε παιδιά μεταναστών στο 1ο Γυμνάσιο Ελευθερίου Βενιζέλου στα Χανιά, μια μικρή μειοψηφία εξακολουθεί να επιδίδεται σε φυλετικό μίσος και να χρησιμοποιεί φασιστικές μεθόδους. Αυτή τη φορά κατέφυγαν σε βανδαλισμούς θέλοντας να επιβάλουν τους ρατσιστικούς σκοπούς τους. Απαντούμε στους ίδιους και στους υποκινητές τους ότι θα βρουν ξανά απέναντί τους την εκπαιδευτική κοινότητα και σύσσωμη την ελληνική κοινωνία, που δεν εκφοβίζεται ούτε υποκύπτει σε απειλές και που επιθυμεί την ομαλή ένταξη των παιδιών αλβανικής καταγωγής στα σχολεία. Η Πολιτεία θα λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα προκειμένου να προστατευτεί το αγαθό της γνώσης για τα παιδιά, ανεξαρτήτως καταγωγής», αναφέρεται στην ανακοίνωση που εκδόθηκε από το υπουργείο.

Εξάλλου, ανακοίνωση για το συμβάν εξέδωσε και το Γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ. «Οι βανδαλισμοί που σημειώθηκαν στο 1ο Γυμνάσιο Ελευθερίου Βενιζέλου στα Χανιά, στο οποίο διδάσκονται μαθήματα αλβανικής γλώσσας σε παιδιά μεταναστών, αποτελούν μια ξεκάθαρα ρατσιστική και φασιστική ενέργεια. Η απομόνωση όσων επιχειρούν να σπείρουν φυλετικό μίσος στο νευραλγικό χώρο της εκπαίδευσης αποτελεί ύψιστη προτεραιότητα. Καλούμε τους φορείς της εκπαίδευσης να υψώσουν ένα τείχος που θα βάλει στο περιθώριο όσους επιδιώκουν την παρεμπόδιση της ομαλής ένταξης των συγκεκριμένων παιδιών στα σχολεία», αναφέρεται στην εν λόγω ανακοίνωση.

 

Η σημαία και οι αντιδράσεις

Η επίσημη έναρξη των μαθημάτων αλβανικής γλώσσας στο 1ο Γυμνάσιο Ελευθερίου Βενιζέλου είχε γίνει στις 21 Ιανουαρίου, πυροδοτώντας αντιδράσεις στη σχολική κοινότητα εξαιτίας της ανάρτησης της αλβανικής σημαίας δίπλα στην ελληνική στα κάγκελα του σχολείου. Τότε, μάλιστα, οι μαθητές προχώρησαν σε κατάληψη, για να ακολουθήσει ένα κύμα συμπαράστασης προς στην αλβανική κοινότητα από τους τοπικούς φορείς και πλήθος αλληλέγγυων πολιτών. Μερικές ημέρες μετά την ανεπιτυχή, λόγω αντιδράσεων, έναρξη των μαθημάτων, το σχολείο άνοιξε εκ νέου τις πύλες του στα Αλβανάκια, πριν από περίπου ένα μήνα. Στην επανέναρξη, μάλιστα, των μαθημάτων, είχε πραγματοποιηθεί γιορτή υποδοχής των μικρών μαθητών. Εκεί είχαν βρεθεί ουκ ολίγοι εκπρόσωποι τοπικών φορέων, συνδικαλιστών της εκπαίδευσης, αλλά και αντιφασίστες πολίτες. Μεταξύ άλλων το “παρών” είχε δώσει και ο δήμαρχος Χανίων, Τάσος Βάμβουκας. Το κλίμα ήταν ιδιαίτερα γιορτινό, παρά το ότι, λίγες ώρες πριν, άγνωστοι δράστες προέβησαν σε βανδαλισμούς στο χώρο του σχολείου.

Παρά τις αποφάσεις που είχαν ληφθεί το προηγούμενο διάστημα από το Δημοτικό Συμβούλιο Χανίων, από εκπαιδευτικούς και από μαθητές, άγνωστοι τραμπούκοι “μπούκαραν” στο σχολείο και το έκαναν... “Γης Μαδιάμ”. Προσπαθώντας - προφανώς - να αποτρέψουν την επανέναρξη των μαθημάτων της Αλβανικής στο σχολείο, έκλεισαν τις πόρτες με αλυσίδες και λουκέτα, έχυσαν λάδια αυτοκινήτου στις εισόδους του κτηρίου, και έσπασαν τζάμια.

Σχόλια