default-image

Αποκαλυπτικά στοιχεία στον απολογισμό νοσοκομείου της Κρήτης

Κρήτη
Αποκαλυπτικά στοιχεία στον απολογισμό νοσοκομείου της Κρήτης

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το σύστημα υγείας, παρά τις Κασσάνδρες είναι όρθιο και αξιόπιστο και κυρίως προσβάσιμο σε όλους τους πολίτες δήλωσε από τα Χανιά στο περιθώριο της δημόσιας παρουσίασης του ετήσιου απολογισμού του Νοσοκομείου Χανίων, ο υπουργός Υγείας κ. Ανδρέας Ξανθός.

Ο κ. Ξανθός μίλησε για ένα «άλλο πολιτικό σχέδιο που δίνει προτεραιότητα στην καθολική κάλυψη των πολιτών, στην μεροληψία υπέρ της δημόσιας περίθαλψης, στην ηθικοποίηση και την εξυγίανση του συστήματος υγείας και σε πολύ σημαντικές μεταρρυθμίσεις όπως είναι στον τομέα των προμηθειών, του φαρμάκου και ιδιαίτερα της πρωτοβάθμιας φροντίδας».

Όπως υπογράμμισε ο υπουργός Υγείας, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου μαζί με τους ανθρώπους που έχουν θέσεις ευθύνης, καταβάλλουν αυτή την περίοδο μια μεγάλη προσπάθεια προκειμένου να αποδείξουν ότι στο ίδιο μνημονιακό πλαίσιο ,στο ίδιο περιβάλλον λιτότητας και περιορισμών δημοσιονομικών, μπορεί να ασκηθεί μια διαφορετική πολιτική.

Ο κ. Ξανθός χαρακτήρισε ως εξαιρετικά σημαντική τη χθεσινή παρουσίαση του απολογισμού του Νοσοκομείου Χανίων, καθώς όπως είπε δίνει τη δυνατότητα στους ανθρώπους που έχουν αναλάβει θέσεις ευθύνης στο σύστημα υγείας να παρουσιάσουν το έργο τους ,να δεχτούν την κριτική των πολιτών και κυρίως να αναπτύξουν το σχεδιασμό που υλοποιείται σε συνεργασία με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου.

«Θεωρώ ότι η αίσθηση των πολιτών σε ολόκληρη τη χώρα και ιδιαίτερα στην Κρήτη και τα Χανιά, είναι ότι το σύστημα υγείας αυτή την περίοδο είναι σε μια διαρκώς βελτιούμενη κατάσταση. Προφανώς παραμένουν προβλήματα, ελλείψεις και ανάγκες ακάλυπτες, αλλά νομίζω ότι κανείς δεν αμφισβητεί ότι έχει γίνει μια πολλή μεγάλη επένδυση και σε ανθρώπινο δυναμικό και σε επιπλέον χρηματοδότηση και σε βελτίωση των υποδομών και του εξοπλισμού των δημόσιων νοσοκομείων της χώρας».

Άμεσα ανακοινώσεις για την αποκατάσταση κτηριακών προβλημάτων

Στη χθεσινή παρουσίαση του ετήσιου απολογισμού του Νοσοκομείου Χανίων στην αίθουσα «Δημοσθένης Γαγάνης» του Εμποροβιομηχανικού Επιμελητηρίου, που πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά στα δεκαεπτά χρόνια λειτουργίας του νοσηλευτικού ιδρύματος στο κτήριο των Μουρνιών, το παρών έδωσε και ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας κ. Παύλος Πολάκης. Ο ίδιος έκανε γνωστό ότι δρομολογείται η αποκατάσταση κτηριακών προβλημάτων στο Νοσοκομείο Χανίων μέσω χρηματοδότησης από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων του Υπουργείου Υγείας που μπορεί να φτάσει το 1 εκατομμύριο ευρώ.

«Έχουμε δώσει εντολή στην τεχνική υπηρεσία του νοσοκομείου εδώ και ενάμιση μήνα να ετοιμάσει μια συνολική πρόταση, ένα τεχνικό δελτίο, με τεχνική περιγραφή όλων των ελλείψεων που υπάρχουν και έχουμε δεσμευτεί ότι μπορούμε να χρηματοδοτήσουμε μέχρι 1 εκατομμύριο ευρώ από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων του υπουργείου Υγείας. Η μελέτη είναι σε πολύ προχωρημένο στάδιο και πολύ σύντομα θα είμαστε σε θέση να ανακοινώσουμε το σύνολο της μελέτης και το τελικό ύψος της χρηματοδότησης», υπογράμμισε ο κ. Πολάκης.

Μετά το τέλος της παρουσίασης του απολογισμού, υπεγράφη η σύμβαση για την επέκταση της ψυχιατρικής πτέρυγας του Νοσοκομείου Χανίων από το κληροδότημα Μαλινάκη, ύψους πέντε εκατομμυρίων ευρώ.

Περιστατικά, επείγοντα και χειρουργικές επεμβάσεις

Στον ετήσιο απολογισμό του Νοσοκομείου Χανίων για το 2017 παρουσιάστηκαν ενδιαφέροντα στοιχεία για την ανάπτυξη των κλινικών, τα περιστατικά που αντιμετωπίστηκαν, τα χειρουργεία και την προσέλευση των πολιτών στο νοσηλευτικό ίδρυμα.

Τη χρονιά που πέρασε στο Νοσοκομείο Χανίων αντιμετωπίστηκαν 208.981 περιστατικά, νοσηλεύθηκαν 29.338 ασθενείς ενώ οι ημέρες νοσηλείας έφτασαν τις 140.848. Έγιναν 6.724 χειρουργικές επεμβάσεις και 731 τοκετοί. Στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών προσήλθαν 86.715 πολίτες, με το μέσο όρο ανά ημέρα να υπολογίζεται σε 238 ενώ οι επείγουσες εισαγωγές ήταν 12.182.

Αποκαλυπτικά στοιχεία για την ψυχική υγεία των Χανιωτών

Τα στοιχεία για τη λειτουργία του Ψυχιατρικού Τομέα του Νοσοκομείου Χανίων είναι αποκαλυπτικά για την ψυχική υγεία των Χανιωτών. Το 2017 πραγματοποιήθηκαν 640 συνεδρίες, ενώ οι επισκέψεις από χρήστες των υπηρεσιών του τομέα έφτασαν τις 11.956. Ο Ψυχατρικός Τομέας λειτουργεί στις κτηριακές εγκαταστάσεις του νοσηλευτικού ιδρύματος από το καλοκαίρι του 2012 όταν και καταργήθηκε το Θεραπευτήριο Ψυχικών Παθήσεων Χανίων.

Στο πλαίσιο δράσεων του Κέντρου Ψυχικής Υγείας, λειτουργεί Ιατρείο Παιδιών και Εφήβων με δύο μόνιμους παιδοψυχίατρους, δύο ψυχολόγους, ένα κοινωνικό λειτουργό, δύο εργοθεραπευτές και μια επισκέπτρια υγείας. Οι συνεδρίες μέσα στη χρονιά που πέρασε ανήλθαν στις 4.129.

Τις υπηρεσίες της σε έντεκα περιοχές της υπαίθρου των Χανίων προσφέρει η Κινητή Μονάδα Υγείας του Κέντρου Ψυχικής Υγείας με προγραμματισμένα ραντεβού για εκατό πενήντα χρήστες σε εβδομαδιαία βάση στα Κέντρα Υγείας και στα Περιφερειακά Ιατρεία. Το 2017 πραγματοποιήθηκαν συνολικά 832 συνεδρίες.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News