Χανιά

«Αντάρτικο» στην κατάργηση της σφραγίδας προέλευσης

Φόβοι για ελληνοποιήσεις από τους κρεοπώλες

Αρνείται να συμμορφωθεί στην κοινοτική οδηγία που καταργεί τη σφραγίδα προέλευσης στα αμνοερίφια, ο Σύλλογος Κτηνοτρόφων Χανίων.

Η επαναφορά των αναθεωρημένων κανόνων Διακίνησης και Εμπορίας Προϊόντων και Παροχής Υπηρεσιών λόγω του ότι η χώρα μας δεν έχει μέχρι σήμερα συμμορφωθεί ,χαρακτηρίζεται από κτηνοτρόφους της Δυτικής Κρήτης ως μια ενέργεια που ενισχύει τις ελληνοποιήσεις και επιφέρει ένα ακόμη πλήγμα στον κλάδο.

Ο πρόεδρος του Συλλόγου Κτηνοτρόφων Χανίων κ. Μανούσος Σταυριανουδάκης κάνει λόγο για μια νομοθεσία που έρχεται να προκαλέσει σύγχυση στους καταναλωτές και να ανοίξει παράθυρο για εισαγωγές κρεάτων αμφιβόλου ποιότητας από ξένες χώρες. «Ήδη ο κτηνοτροφικός κλάδος είναι σε δεινή κατάσταση δεδομένου ότι τα γαλακτοκομικά προϊόντα και τα κρέατα πωλούνται σε εξευτελιστικές τιμές. Αν εφαρμοστεί και αυτή η οδηγία θα δεχτούμε ένα ακόμα πλήγμα. Έτσι σαν συνεταιρισμός τονίζουμε ότι θα διατηρήσουμε τη σφραγίδα που αναγράφει ΕΛΛΑΣ παράλληλα με τη σφραγίδα του Σφαγείου, προκειμένου οι καταναλωτές να είναι βέβαιοι ότι αγοράζουν πιστοποιημένα ντόπια κρέατα» υπογράμμισε ο κ. Σταυριανουδάκης.

Ο ίδιος τόνισε την ανάγκη διενέργειας ελέγχων στις εισαγωγές, κάτι που αποτελεί τα τελευταία χρόνια αίτημα των κτηνοτροφικών συλλόγων σε ολόκληρη τη χώρα, προκειμένου να αποφεύγεται το φαινόμενο των ελληνοποιήσεων. «Αν εφαρμοστεί αυστηρά η κοινοτική οδηγία, θα αποτελέσει την ταφόπλακα για τη ντόπια παραγωγή και θα επισπεύσει την απόλυτη οικονομική κατρακύλα του κτηνοτροφικού κλάδου» πρόσθεσε ο κ. Σταυριανουδάκης. Κάλεσε παράλληλα τους καταναλωτές των Χανίων να μην προμηθεύονται αμνοερίφια τα οποία πωλούνται σε προσφορά, σημειώνοντας ότι αυτό δείχνει αμφιβόλου προέλευσης και ποιότητας προϊόντα.

Φόβοι για ελληνοποιήσεις

Την ίδια ώρα πάντως οι κρεοπώλες στη Δυτική Κρήτη δεν εκφράζουν φόβους για πιθανές ελληνοποιήσεις αμνοεριφίων, επισημαίνοντας ότι η αγορά κρέατος στηρίζεται κυρίως στη σχέση εμπιστοσύνης μεταξύ καταναλωτή και κρεοπώλη. Ο πρώην Πρόεδρος Κρεοπωλών Χανίων κ. Γιώργος Τραχαλάκης εξήγησε ότι «δεν μπορεί να αποκλειστεί το ενδεχόμενο εξαπάτησης του κοινού από επιτήδειους που θα θελήσουν να πουλήσουν σαν ελληνικά, αμνοερίφια εισαγωγής. Ωστόσο εκτιμώ ότι υπάρχουν οι απαραίτητοι ελεγκτικοί μηχανισμοί για να το αποτρέψουν. Επιπλέον δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι στην Κρήτη υπάρχει η εμπιστοσύνη στη σχέση του καταναλωτή με τον κρεοπώλη του».

Ο κ. Τραχαλάκης πρόσθεσε πως «σε όλες τις υπόλοιπες χώρες της Ευρώπης μπαίνει μόνο ένας κωδικός πάνω στα αμνοερίφια και όχι η σφραγίδα» και εκτίμησε ότι σταδιακά το μέτρο θα εφαρμοστεί και στην Ελλάδα. «Ο κρεοπώλης είναι υποχρεωμένος σε κάθε περίπτωση να αναγράφει στις πινακίδες πώλησης και την προέλευση του κρέατος». 

 Εάν η χώρα μας εφαρμόσει με αυστηρότητα το μέτρο, όποιος καταναλωτής επιθυμεί να γνωρίζει την ταυτότητα του αμνοεριφίου, θα πρέπει να ανατρέξει στο σφαγείο, όπου έγινε η σφαγή και να αναζητήσει τα παραστατικά και τα πιστοποιητικά που συνοδεύουν το κάθε ζώο.

 

Σχόλια