Χανιά

Η Σαχάρα... «έφερε»τα πρώτα μπάνια!

Οι υψηλές θερμοκρασίες οδήγησαν στις παραλίες

Ορατότητα περιορισμένη και κλίμα δυσφορίας για τρίτη συνεχόμενη μέρα προκαλεί η αφρικανική σκόνη που καλύπτει την Κρήτη.

Το φαινόμενο που τη Δευτέρα ήταν λιγότερο έντονο, χτύπησε κόκκινο τις προηγούμενες ημέρες ανεβάζοντας σε εξαιρετικά υψηλά επίπεδα τις συγκεντρώσεις σκόνης στην ατμόσφαιρα και κάνοντας δύσκολη τη ζωή όσων υποφέρουν από άσθμα και αλλεργίες.

Η εικόνα σήμερα στις περισσότερες περιοχές της Κρήτης ήταν σαφώς βελτιωμένη και φαινομενικά η αφρικανική σκόνη μερικώς υποχώρησε. Ωστόσο οι συγκεντρώσεις στην ατμόσφαιρα δείχνουν ότι θα συνεχίσει να ταλαιπωρεί τους Κρητικούς για ακόμα δύο εικοσιτετράωρα.

Από την καταγραφή του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών φαίνεται η ένταση αλλά και η εξασθένηση του φαινομένου στα Χανιά και το Ηράκλειο με την εικόνα μέχρι και την Τετάρτη να προκαλεί ανακούφιση . Την Πέμπτη η ατμόσφαιρα προβλέπεται να καθαρίσει. Η θερμή εισβολή ωστόσο από τα νότια εξακολουθεί να θυμίζει καλοκαίρι.

Ιδανικές συνθήκες για καλύμπι

Την Κυριακή και τη Δευτέρα οι υψηλότερες θερμοκρασίες στην Κρήτη καταγράφηκαν στις πόλεις των Χανίων και του Ηρακλείου όπου ο υδράργυρος άγγιξε τους 26 βαθμούς Κελσίου. Και μπορεί για τους πάσχοντες από άσμα οι συνθήκες να είναι επιβαρυντικές, όμως για κάποιους άλλους, είναι ιδανικές για κολύμπι.

Άλλοι χαρακτήρισαν τη θάλασσα κύρια και άλλοι καταπληκτική. 

Την ίδια ώρα οι πνευμονολόγοι υπενθυμίζουν ότι άτομα με αναπνευστικά προβλήματα καλούνται αυτές τις μέρες να λαμβάνουν ειδική θεραπεία αν αισθανθούν έντονη δυσφορία.

Σε κάθε περίπτωση συνιστάται υπομονή. Το δυτικό ρεύμα αναμένεται προς το τέλος της εβδομάδας να αποκαταστήσει πλήρως την καθαρότητα της ατμόσφαιρας και η αφρικανική σκόνη θα δώσει τη θέση της στον ανοιξιάτικο καιρό που θα διατηρηθεί μέχρι και το Σαββατοκύριακο.

 

 

 

 

Σχόλια