Χανιά

Τη στιγμή που το Ηράκλειο διψά, αλλού το νερό... περισσεύει!

Τα Χανιά φέτος δε θα έχουν κάποιο πρόβλημα με το νερό.

Μελέτη του Πολυτεχνείου Κρήτης για τις πηγές δείχνει μια εντυπωσιακή επάρκεια υδάτινων αποθεμάτων.

Δεν κινδυνεύουν να διψάσουν τα Χανιά το φετινό καλοκαίρι ,παρά την παρατεταμένη ανομβρία του χειμώνα. Σε σύσκεψη στην Αντιπεριφέρεια για τη διαχείριση του συστήματος των πηγών της Αγιάς ,ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Υδάτων της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης κ. Μαρίνος Κριτσωτάκης, υποστήριξε ότι τα αποθέματα των πηγών γεννούν αισιοδοξία , ενώ την ίδια ώρα μελέτη του Πολυτεχνείου Κρήτης δείχνει ότι παρά τις απώλειες, εκατομμύρια κυβικά νερού αντλούνται από τις γεωτρήσεις, καλύπτοντας πλήρως της ανάγκες της περιοχής των Χανίων.

Έτσι, αν και η στάθμη του Φράγματος Βαλσαμιώτη βρίσκεται σε χαμηλά επίπεδα και η ανησυχία για τις επιπτώσεις της ανομβρίας είναι διάχυτη, τα στοιχεία για την κατάσταση των πηγών της Αγιάς είναι ενθαρρυντικά .Είναι ενδεικτικό ότι κάθε χρόνο μόνο από τις εν λόγω πηγές εξασφαλίζονται εξήντα έξι εκατομμύρια κυβικά νερού. Από εκεί υδρεύεται η πόλη των Χανίων και εξασφαλίζεται η άρδευση μεγάλων εκτάσεων με καλλιέργειες. Όπως επισημάνθηκε στη σύσκεψη που συγκάλεσε ο αντιπεριφερειάρχης με πρωτοβουλία της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, δεν υπάρχουν ενδείξεις για κίνδυνο λειψυδρίας.

Ο κ. Μαρίνος Κριτσωτάκης, προϊστάμενος της Διεύθυνσης Υδάτων της Αποκεντρωμένης Διοίκησης υπογράμμισε ότι «με τα δεδομένα και τις μετρήσεις που έχουμε, είμαστε σίγουροι ότι φέτος, παρόλο που είναι μια δύσκολη χρονιά, τα Χανιά δε θα έχουν κάποιο πρόβλημα. Ειδικότερα για την περιοχή της Αγιάς , έχει υπολογιστεί το υδατικό δυναμικό που μπορούμε να πάρουμε και είναι υπέρ αρκετό ώστε να μην υπάρχει καμία ανησυχία. Έχουν γίνει τα κατάλληλα έργα ,γεωτρήσεις που μας δίνουν μεγάλες ποσότητες νερού, της τάξης των χιλίων κυβικών η κάθε μία και αυτό μεταφράζεται ετησίως σε επτά εκατομμύρια».

Αντίθετα στο Ρέθυμνο σύμφωνα με τη Διεύθυνση Υδάτων της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης οι μήνες του καλοκαιριού πιθανό να συνοδευτούν από προβλήματα. «Η ανομβρία φέτος είναι οριζόντια, δηλαδή για όλη την Κρήτη. Αυτό σημαίνει ότι κάθε φορέας θα πρέπει να δει τα υδατικά του αποθέματα και πως θα καλύψει τις ανάγκες του κατά την περίοδο του καλοκαιριού» τόνισε ο κ. Κριτσωτάκης ο οποίος σημείωσε ότι έχουν σταλεί έγγραφα προς όλες τις αρμόδιες υπηρεσίες για λήψη προληπτικών μέτρων κυρίως για τη διασφάλιση της άρδευσης των καλλιεργειών.

Tι έδειξε η μελέτη του Πολυτεχνείου

Μελέτη του Τμήματος Μηχανικών Περιβάλλοντος του Πολυτεχνείου Κρήτης για τις πηγές της Αγιάς που παρουσιάστηκε στην Αντιπεριφέρεια Χανίων, δείχνει μια εντυπωσιακή επάρκεια των υδάτινων αποθεμάτων. Ο καθηγητής του τμήματος Μηχανικών Περιβάλλοντος κ. Νίκος Νικολαΐδης εξήγησε ότι με τη μελέτη έγινε μια προσπάθεια ποσοτικοποίησης του υδατικού δυναμικού όλης της λεκάνης απορροής του ποταμού Κερίτη, με έμφαση στις ποσότητες που είναι δυνατό να αξιοποιηθούν από τις πηγές της Αγιάς. 

Μεγάλη ποσότητα του νερού των πηγών της Αγιάς καλύπτει τις αρδευτικές ανάγκες των εύφορων περιοχών του κάμπου των Χανίων. Σε ετήσια βάση οι πηγές δίνουν κατά μέσο όρο εξήντα έξι εκατομμύρια κυβικά νερό. «Αν δεν είχαμε όλες αυτές τις γεωτρήσεις, το νερό που θα κατέληγε στη θάλασσα θα ανερχόταν σε εξήντα έξι εκατομμύρια κυβικά. Από αυτά, παίρνουμε ήδη γύρω στα είκοσι οκτώ εκατομμύρια με το υπάρχον σύστημα» τόνισε ο κ. Νικολαΐδης σημειώνοντας ότι «υπάρχει επιπλέον νερό που εκφορτίζεται κάθε έτος και το οποίο θα μπορούσαμε να χρησιμοποιήσουμε».

 

 

 

 

 

 

Σχόλια