default-image

Οι λαϊκοί ήρωες που τους θαύμαζες για τα κατορθώματα τους

Χανιά
Οι λαϊκοί ήρωες που τους θαύμαζες για τα κατορθώματα τους

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Θα τους ακούσετε με διάφορα ονόματα, είτε ως λαϊκούς αθλητές, είτε με τα παρατσούκλια που είχε ο καθένας τους. Ήταν εκείνοι οι άντρες που τους θαύμαζες λόγω της σωματικής ομορφιάς τους ή από τα κατορθώματα που είχε επιτύχει ο καθένας τους.

Ήταν διασκεδαστές που γεννήθηκαν σε λάθος εποχή. Πλήθος κόσμου διαφόρων ηλικιών μαζευόταν στην πλατείες και στα πανηγύρια για να παρακολουθήσουν τις επιδείξεις δύναμης τους. Το να μασήσουν σίδερα, το να σηκώνουν πράγματα που ζύγιζαν υπερβολικά πάρα πολλά κιλά και να τραβούν αυτοκίνητα με το στόμα τους, ήταν μόνο μερικές από τις επιδείξεις που πραγματοποιούσαν σε κάθε τους σόου. Αυτοί δεν είναι άλλοι από τους : Κουταλιανό, Τρομάρα και Σαμψών.

Ο Παναής Κουταλιανός γεννήθηκε το 1847 στην Κουτάλη, νησάκι της Προποντίδας. Ήταν ναυτικός, πολύ δυνατός και έγινε διάσημος στην Αμερική καθώς κέρδισε πολλούς μεγάλους αθλητές της εποχής. Σύμφωνα με την προφορική παράδοση, λίγο πριν φύγει από τον τόπο του, έσκισε στα δυο έναν Τούρκο, ο οποίος του έκλεψε τα ρούχα, όταν έκανε μπάνιο στο ποτάμι. Κυνηγημένος, γύρισε σε αρκετές χώρες και κέρδισε τον επιούσιο, επιδεικνύοντας την δύναμή του.

Τα κατορθώματα του για την τότε αλλά και για την τωρινή εποχή μοιάζουν αξιοθαύμαστα. Μετακινούσε τεράστιες πέτρες και πάλευε με θηριώδη ζώα. Ξάπλωνε στον δρόμο και του σπάγαν πάνω στο στομάχι του με βαριοπούλες μεγάλες πέτρες, χωρίς να τραυματίζεται. Μάλιστα στις εμφανίσεις φορούσε πάντα το δέρμα μιας τίγρης που φημολογείται πως την είχε σκοτώσει ο ίδιος. Πέρασε τα τελευταία χρόνια της ζωής του στο νησί το οποίο γεννήθηκε.

Ο Γιάννης Κεσκελίδης, γνωστός και ως Σαμψών, γεννήθηκε στην Αθήνα στις 5 Ιουνίου του 1929 και κατάγεται από ποντιακή οικογένεια που εγκαταστάθηκαν στην Ελλάδα έπειτα από την Μικρασιάτικη καταστροφή το 1922. Από μικρός ασχολούταν με τον αθλητισμό και συμμετείχε σε αγώνες ελευθέρας πάλης. Την δεκαετία του 50' ξεκίνησε τις επιδείξεις δύναμης. Όσοι είχαν την ευκαιρία να τον παρακολουθήσουν από κοντά, θυμούνται το πρόσωπο του να είναι κόκκινο από τα αίματα, αφού όταν δεν έσκιζε καταλόγους, έσπαγε στο κεφάλι του ξύλα, μάρμαρα, πέτρες αλλά και έσερνε με το στόμα του κάρα και αυτοκίνητα. Επίσης στις 23 Φεβρουαρίου του 2014, διοργανώθηκε στην γειτονιά του στην Νέα Ιωνία ο λαϊκός αγώνας δρόμου ολύμπιος Σαμψών προς τιμήν του, ο οποίος ήταν παρών και βράβευσε τους νικητές.

Ο Γιώργος Τρομάρας (το τρομάρας, είναι το κανονικό του επίθετο) γεννήθηκε το 1947 σε ένα χωριό, την αγία Σοφιά. Από πολύ μικρή ηλικία είχε δείξει τον θαυμασμό του για την πάλη για την μυϊκή δύναμη, και κάποιοι τον χαρακτήριζαν ως ο σύγχρονος Ηρακλής, εκείνος όμως ήταν ο συνεχιστής του Σαμψών και του Κουταλιανού. Αρχικά έλαβε μέρος σε ερασιτεχνικούς αγώνες, αλλά αργότερα ασχολήθηκε επαγγελματικά με το Κατς και έβγαζε αρκετά καλά χρήματα. Μάλιστα σε έναν αγώνα του ήρθε αντιμέτωπος με τον ''Σαγόνια'' από την ταινία του James Bond και παρά την μεγάλη διαφορά ύψους τους, κατάφερε να τον κερδίσει. Άλλωστε όπως είχε δηλώσει και ο ίδιος, ''ο Τρομάρας δεν τρομάζει''.

Όταν το Κατς άρχιζε να μην είναι τόσο δημοφιλές πλέον, ο Τρομάρας ξεκίνησε τις επιδείξεις δύναμης. Γέμιζε πάρκα, πλατείες και σχολεία για να παρακολουθούν τα νούμερα του, λύγιζε χοντρά σιδερικά, έσπαγε χοντρές αλυσίδες, σήκωνε και τράβαγε αυτοκίνητα και άνοιγε ελατήρια βάρος 400 κιλών με τα δόντια. Ο Γιώργος παρά τα 50 χρόνια της ηλικίας του τότε δεν σταμάτησε, αντιθέτως σε ηλικία 54 ετών μετακίνησε δύο βαγόνια τρένου στον Πύργο της Ηλείας.

Μάλιστα είναι ο τελευταίος του είδους του, και το είχε παράπονο που δεν υπάρχει κάποιος να συνεχίσει την ''παράδοση'' αυτή.

Επιμέλεια: Παντέλης Αγγελίδης

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News