default-image

Βeatles, μακελειό στο Ελληνικό & το τέλος της Μέριλιν Μονρόε

Χανιά
Βeatles, μακελειό στο Ελληνικό & το τέλος της Μέριλιν Μονρόε

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο παντοτινός συνοδοιπόρος του Καρλ Μαρξ

Ήταν 5 Αυγούστου του 1895 όταν αφήνει την τελευταία του πνοή, σε ηλικία 75 ετών, ο μεγάλος φιλόσοφος και επαναστάτης, Φρίντριχ Ένγκελς (Friedrich Engels). Ο Ένγκελς ήταν αυτός, ο οποίος μαζί με τον φίλο του Καρλ Μαρξ συνέγραψαν το Κομμουνιστικό Μανιφέστο. Οι δύο άνδρες αποτελούν ουσιαστικά τους πρώτους οι οποίοι επεξεργάστηκαν -και σημάδεψαν για πάντα- τη θεωρία του διαλεκτικού υλισμού και του κομμουνισμού. 

Η κατάργηση των θρησκευτικών στη Γαλλία

Το ημερολόγιο έδειχνε 5 Αυγούστου του 1903 όταν η διδασκαλική ομοσπονδία της Γαλλίας συναινεί στην απόφαση της κυβέρνησης για κατάργηση της διδασκαλίας του μαθήματος των θρησκευτικών στα σχολεία της χώρας.

Το τραγικό τέλος του απόλυτου sex symbol

Ήταν 5 Αυγούστου του 1962 όταν εντοπίζεται νεκρή η Αμερικανίδα ηθοποιός και διαχρονικό «sex symbol», Μέριλιν Μονρόε. Η Μέριλιν βρέθηκε να κείτεται νεκρή στο κρεβάτι της μέσα στο σπίτι της στο Λος Άντζελες, ενώ δίπλα της υπήρχε μια άδεια συσκευασία από υπνωτικά χάπια. 

Λίγες εβδομάδες πριν το θάνατό της η κινηματογραφική εταιρία Fox είχε διακόψει την συνεργασία της με την Μονρόε λόγω της επαγγελματικής ασυνέπειας της. Η διάσημη ξανθιά του αμερικανικού σινεμά ήταν μόλις 36 ετών.

Το "Revolver" των θρυλικών σκαθαριών

Σαν σήμερα, εξάλλου, πριν από ακριβώς 50 χρόνια, στις 5 Αυγούστου το 1966, τα θρυλικά «σκαθάρια» της βρετανικής μουσικής σκηνής, οι Beatles κυκλοφορούν το 7ο άλμπουμ τους με τίτλο «Revolver». 

Ο δίσκος παρέμεινε στην πρώτη θέση των charts του Νησιού για 7 εβδομάδες. Δέκα μήνες μετά το Revolver, τον Ιούνιο του 1967, επρόκειτο να κυκλοφορήσει το θρυλικό Sgt. Pepper's Lonely Hearts Club Band.

Το "χτύπημα" του Μαύρου Σεπτέμβρη στο Ελληνικό

Στις 5 Αυγούστου του 1973, λαμβάνει χώρα στο αεροδρόμιο του Ελληνικού της Αθήνας η τρομοκρατική επίθεση Παλαιστίνιων κομάντος της οργάνωσης «Μαύρος Σεπτέμβρης» , η οποία είχε ως αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους τρία άτομα και να τραυματιστούν άλλα 55. Οι δύο δράστες είχαν σκοπό να προχωρήσουν σε αεροπειρατεία αεροσκάφους της «El Al» με προορισμό το Τελ Αβίβ. Επειδή, ωστόσο το αεροπλάνο είχε απογειωθεί, οι τρομοκράτες επιτέθηκαν στους ταξιδιώτες που επρόκειτο να επιβιβαστούν σε πτήση της TWA για τη Νέα Υόρκη και η οποία είχε φτάσει λίγο νωρίτερα στο Ελληνικό από το Τελ Αβίβ.

Στην αίθουσα αναμονής βρίσκονταν εκείνη την ώρα πάνω από 2000 άτομα. Οι δράστες έριξαν τέσσερις χειροβομβίδες μες στο πλήθος και κατόπιν άρχισαν να πυροβολούν αδιακρίτως με πολυβόλα. Εν συνεχεία κράτησαν όμηρους 35 άτομα για δύο ολόκληρες ώρες. Τελικά, έπειτα από διαπραγματεύσεις με αστυνομικούς, οι Παλαιστίνιοι παραδόθηκαν...

Επιμέλεια: Νικόλας Αγγελίνος

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News