default-image

Ζητούν διεύρυνση του κοινωνικού τιμολογίου της ΔΕΗ

Κρήτη
Ζητούν διεύρυνση του κοινωνικού τιμολογίου της ΔΕΗ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

O Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ, Γιάννης Μανιάτης, και ο εισηγητής του ΚΤΕ ΥΠΕΚΑ, Βασίλης Κεγκέρογλου, σχετικά με το Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο - Κ.Ο.Τ., έκαναν την ακόλουθη δήλωση:

Με απόφασή μας από τον Σεπτέμβρη του 2010,  εφαρμόσαμε για πρώτη φορά στην Ελλάδα, αλλά και σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση το Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο -K.Ο.Τ. Με την απόφασή μας αυτή, σήμερα σχεδόν 300.000 οικονομικά ασθενείς οικογένειες της χώρας που δηλώνουν ανά περίπτωση έως 12.000 €, ή 25.000 € οικογενειακό εισόδημα (οικονομικά ασθενέστεροι, μακροχρόνια άνεργοι, τρίτεκνες οικογένειες, Α.ΜΕ.Α) έχουν ηλεκτρικό ρεύμα έως 35% φθηνότερο από τους υπόλοιπους καταναλωτές.

Σήμερα, στην κορύφωση της οικονομικής κρίσης και εν όψει των αυξήσεων του ηλεκτρικού ρεύματος, απαιτείται να προσαρμοστεί η σημαντική αυτή απόφαση κοινωνικής αλληλεγγύης στα νέα δυσμενέστερα δεδομένα των ελληνικών νοικοκυριών. Το Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο - Κ.Ο.Τ., όπως έχουμε ήδη ζητήσει από τα μέσα Δεκεμβρίου, πρέπει να διευρυνθεί αμφίπλευρα, τόσο με την επέκταση των δικαιούχων, όσο και με την αύξηση του ορίου της κατανάλωσης. Πιο συγκεκριμένα:

1.      Το όριο των 12.000 €, να επεκταθεί για οικογένειες με ένα, ή δύο παιδιά, με την προσθήκη 3.000 € για κάθε παιδί.

2.      Η μειωμένη τιμή έως και 35% ανά κιλοβατώρα, να αφορά όχι μόνο τις πρώτες 800 Kwh, αλλά το σύνολο της αντίστοιχης κατανάλωσης των νοικοκυριών.

3.      Διευρύνοντας την έννοια του Κ.Ο.Τ., να δημιουργηθεί ειδική κατηγορία τιμολογίου της Δ.Ε.Η. μόνο για τις κοινωνικές δομές στήριξης των ασθενεστέρων, όπως τα εκκλησιαστικά συσσίτια, τα δημοτικά παντοπωλεία και συσσίτια και όλες οι ανάλογες δομές της Αυτοδιοίκησης, της Εκκλησίας και του Δημοσίου, με έκπτωση του ηλεκτρικού ρεύματος 50%, χωρίς επιπλέον καμία επιβολή τέλους ΕΡΤ, τέλους ΑΠΕ, Δημοτικών Τελών και οποιασδήποτε άλλης επιβάρυνσης, εκτός της καθαρής κατανάλωσης ηλεκτρικού ρεύματος. Στην ίδια κατηγορία τιμολογίου, απαιτείται να ενταχθούν και ήδη υφιστάμενες από πολλά χρόνια δομές στήριξης παιδιών, ή εξαρτημένων ατόμων, όπως ενδεικτικά τα Παιδικά Χωριά SOS, το ΚΕΘΕΑ, η ΨΥΧΑΡΓΩ.

Η πρόταση απαιτείται να υλοποιηθεί άμεσα από την Κυβέρνηση, ώστε να ανακουφιστούν όλες οι  κατηγορίες συμπολιτών μας που πλήττονται από τις νέες συνθήκες ενεργειακής φτώχειας, με στόχο ο αριθμός των δικαιούχων ασθενών νοικοκυριών και δομών κοινωνικής αλληλεγγύης να ξεπεράσουν τις 500.000.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News