default-image

Ανοίγει νέους ορίζοντες η ΚΣΟΣ

Κρήτη
Ανοίγει νέους ορίζοντες η ΚΣΟΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σε μια μικρή λαχαναγορά, όπου θα τυποποιεί τα οπωροκηπευτικά που θα συγκεντρώνει από τους συνεταιρισμούς-μέλη της, μετά την εφαρμογή του νόμου Σκανδαλίδη σε όλες τις οργανώσεις, μετεξελίσσεται η ΚΣΟΣ στη Βιομηχανική Περιοχή Ηρακλείου, που μπορεί να μην έχει τα χρήματα για να αναπτύξει τέτοιες δραστηριότητες, έχει όμως τις εγκαταστάσεις, τα ολοκαίνουργια μηχανήματα κηπευτικών, το συσκευαστήριο σταφυλιών και το σταφιδεργοστάσιο.

Η "Ν.Κ." βρέθηκε χθες στις εγκαταστάσεις της οργάνωσης και κατέγραψε από τα στελέχη της αισιόδοξα στοιχεία για την υλοποίηση του μεγαλόπνοου σχεδίου, που εφόσον υλοποιηθεί θα δώσει στους αγρότες κίνητρα να καλλιεργήσουν και μπορεί να αποτελέσει και σανίδα σωτηρίας για τους άνεργους των πόλεων που θα μπορούν να επιστρέψουν στη γη των γονιών τους, στα χωριά, και να γαντζωθούν από το χώμα για να σώσουν τις οικογένειές τους από την απειλή της πείνας!

Η μεγάλη ευκαιρία

Μετά την Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Μεσαράς, ετοιμάζεται τώρα και η ΕΑΣ Μονοφατσίου να μετεξελιχθεί σε πρωτοβάθμια συνεταιριστική οργάνωση και αναμένεται να ακολουθήσουν σύντομα και οι άλλες δύο Ενώσεις, των Πεζών και του Ηρακλείου. Όπως εξηγεί στη "Ν.Κ." ο πρόεδρος της οργάνωσης και μέλος της διοίκησης του Αγροτικού Συνεταιρισμού Μεσαράς Νίκος Καραμπακάκης, υπάρχουν οι εγκαταστάσεις, ενώ είναι αμαρτία, όπως λέει, τα ψυγεία που διαθέτει η οργάνωση στη ΒΙΠΕΗ να λειτουργούν μόνο μια φορά το χρόνο. «Είναι η μεγάλη μας ευκαιρία τώρα», τονίζει ο συνεταιριστής. «Δεν έχουμε άλλα περιθώρια»...

Ελπίδες για σταφίδα

Την ίδια ώρα, οι συμφωνίες για την εξαγωγή της σταφίδας στη Γερμανία και την εγχώρια κατανάλωση από άλλες εταιρείες δίνουν ελπίδες και ανάλογες συμφωνίες στον τομέα των οπωροκηπευτικών, με τη συνεργασία της ΚΣΟΣ και των ίδιων εταιρειών που αγοράζουν τη σταφίδα. «Τώρα λοιπόν είναι η ευκαιρία, για όλα τα προϊόντα, ό,τι παράγει η γη, να συσκευάζονται,  να τυποποιούνται και να πιστοποιούνται. Ο καινούργιος νόμος, ο 4015, μας καλύπτει. Οπότε εμείς, σαν συνεταιριστική τριτοβάθμια οργάνωση που είμαστε, με τα μέλη μας θα παίξουμε ένα ρόλο να βοηθήσουμε και το προϊόν και τους καταναλωτές και τους παραγωγούς»...

Ο συνεταιριστής προσθέτει επίσης ότι υπάρχουν 4.000 τετραγωνικά μέτρα στη Βιομηχανική Περιοχή και άλλα 6.000 τετραγωνικά μέτρα αποθηκευτικών χώρων στην περιοχή "Γεφυράκια" στο δρόμο προς τη Μεσαρά, οπότε «οι χώροι υπάρχουν, άλλες υποδομές δε χρειάζονται και δε χρειαζόμαστε χρήματα για να ξεκινήσουμε. Χρειαζόμαστε μόνο προϊόντα και πρόγραμμα»...

Ο φορέας

Από την πλευρά του, ο Γιάννης Κόκκινος, που εκλέγεται από την ΕΑΣ Πεζών, λέει στην εφημερίδα μας ότι απαραίτητη προϋπόθεση για να δημιουργηθεί ο φορέας είναι να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες μετεξέλιξης των Ενώσεων σε αγροτικούς συνεταιρισμούς, κάτι που αναμένεται μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα και για τις ΕΑΣ Μονοφατσίου, Ηρακλείου και Πεζών, σύμφωνα με τον ίδιο. Ότι θα ακολουθήσει σύντομα, άλλωστε, τον ίδιο δρόμο και η ΕΑΣΗ λέει στη "Ν.Κ." και ο πρόεδρος της ΕΑΣ Ηρακλείου Ανδρέας Στρατάκης.

Ο κ. Κόκκινος κάνει λόγο για απόφαση της γενικής συνέλευσης των αντιπροσώπων και της διοίκησης της ΚΣΟΣ, να δημιουργηθεί αυτός ο φορέας. «Είπαμε ότι θα δημιουργήσουμε αυτόν το φορέα ώστε να επεκταθούμε πέρα από τα σταφύλια και σε άλλα προϊόντα.

Και θα διακινούμε έτσι προϊόντα δικά μας, που θα τα ξέρουμε», λέει ο κ. Κόκκινος, προσθέτοντας ότι κάθε συνεταιρισμός θα διαθέτει στην Κοινοπραξία Συνεταιριστικών Οργανώσεων Σουλτανίνας τα προϊόντα που παράγονται στη δική του περιοχή. Από 'κει και πέρα, θα τροφοδοτούνται οι λαϊκές αγορές, η εγχώρια κατανάλωση, ενώ θα γίνονται και οι εξαγωγές προς το εξωτερικό.

Οι συνεταιριστές της ΚΣΟΣ δεν αποκλείουν, μάλιστα, να δημιουργήσουν στη Βιομηχανική Περιοχή και ένα είδος πολυκαταστήματος που θα εμπορεύεται αμέσως τα προϊόντα προς τους καταναλωτές.

Όλα αυτά βρίσκονται υπό συζήτηση και συνεχή παρακολούθηση.

«Οι νέοι επιστρέφουν στην ύπαιθρο»

«Η απόφαση της γενικής συνέλευσης των αντιπροσώπων μας είναι η οργάνωση να στηρίξει τον πρωτογενή τομέα, για να μπορέσει η ΚΣΟΣ να στηρίξει τους αμπελουργούς που ασχολούνται με την παραγωγή σταφίδας αλλά και όχι μόνο. Να στηρίξει και τα οπωροκηπευτικά, ώστε οι νέοι να πάρουν ένα παραπάνω εισόδημα, αφού όπως βλέπουμε με την ανεργία και την κρίση ο κόσμος θα πρέπει να στραφεί στην πρωτογενή παραγωγή», λέει στη "Ν.Κ." και το μέλος της διοίκησης της ΚΣΟΣ Μανόλης Τσουδής.

Στο ερώτημά μας αν στις Δαφνές, απ' όπου και εκλέγεται, φαίνεται να επιστρέφει ο κόσμος, και γενικότερα στην ύπαιθρο, η απάντηση του συνεταιριστή ήταν θετική. «Σίγουρα νέοι άνθρωποι επιστρέφουν. Ακόμα και άνθρωποι με πτυχία, γεωπόνοι και όχι μόνο, επιστρέφουν και θέλουν να ασχοληθούν με τον πρωτογενή τομέα, βλέποντας εκεί ένα μέλλον. Γιατί η κρίση, με τα 500 ευρώ που ακούω και τα 700 ευρώ μισθούς, έχει κάνει τον κόσμο να ψάχνει για διεξόδους»...   

Του Χριστόφορου Παπαδάκη

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News