default-image

Φτηνές διακοπές, μικρός τζίρος

Κρήτη
Φτηνές διακοπές, μικρός τζίρος

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

 Δυσανάλογο ήταν το ποσοστό ζήτησης και κέρδους στα ταξιδιωτικά γραφεία τις ημέρες των εορτών. Αν και ο κόσμος εκμεταλλεύτηκε τις αρκετά προσιτές τιμές των ταξιδιωτικών πακέτων και έτσι κατάφερε να εκδράμει, αφού στις περισσότερες των περιπτώσεων μια επίσκεψη στους παραδοσιακούς χριστουγεννιάτικους προορισμούς όπως είναι η Βιένη, η Βουδαπέστη, η Πράγα και η Βενετία ξεκινούσε από τα 199 ευρώ και δεν ξεπερνούσε τα 300 ευρώ (ανάλογα τις ημέρες διαμονής), εντούτοις σημειώνεται μείωση του τζίρου πάνω από 30% στα ταμεία των γραφείων.

Το γεγονός αυτό, όπως μας λένε εκπρόσωποι τουριστικών γραφείων που δραστηριοποιούνται στο Ηράκλειο, οφείλεται στο γεγονός ότι στην προσπάθειά τους να ικανοποιήσουν τους πελάτες - αντιλαμβανόμενοι τις περιορισμένες οικονομικές δυνατότητές τους - σε συνδυασμό με τις εταιρείες μεταφοράς (οδικώς και αεροπορικώς) και τα ξενοδοχεία, έριξαν τις τιμές σε τόσο χαμηλό επίπεδο όσο ποτέ άλλοτε στο παρελθόν. Έτσι, αν και η ζήτηση αυξήθηκε και ο κόσμος ταξίδεψε, ο τζίρος τους παρέμεινε καθηλωμένος στα χαμηλά...

Οι προορισμοί

Κόσμο προσέλκυσαν οι φθηνοί προορισμοί μεταξύ αυτών τα Καρπάθια Όρη και το Μπάνσκο της Βουλγαρίας, ενώ οι υποψήφιοι ταξιδιώτες, σύμφωνα με τα πακέτα που προσφέρονταν, είχαν την ευκαιρία να κάνουν το γύρο της Βουλγαρίας ή της Κωνσταντινούπολης με μόλις 300 ευρώ!  Η γενικότερη τάση πάντως των περισσότερων ήταν: «Να πάμε κάπου, όπου να 'ναι, αρκεί να είναι  φθηνά».

«Προσφέραμε αρκετά οικονομικά πακέτα σε καλά ξενοδοχεία, με τις αεροπορικές εταιρείες, παρά το ότι η τιμή του πετρελαίου - όπως όλοι γνωρίζουμε - έχει εκτοξευτεί, να ναυλώνουν πτήσεις σε πολύ χαμηλές τιμές εισιτηρίου. Συνεπώς ο κόσμος έχει τη δυνατότητα να ταξιδέψει οικονομικά, χωρίς να ξοδευτεί, με τιμές που δεν ξανάγιναν ποτέ.  Για αυτό και υπήρχε αυξημένη ζήτηση», είπε η κ. Κατερίνα Αγγουράκη, υπεύθυνη του Round Travel στο Ηράκλειο, επισημαίνοντας το γεγονός ότι τα ταξιδιωτικά γραφεία είχαν περισσότερους επιβάτες, αλλά λιγότερα κέρδη.

«Νικητής» το Ντουμπάι

Άλλος ένας προορισμός που ζητήθηκε αυτές τις ημέρες ήταν και το Παρίσι, ενώ πολύ καλά κινήθηκαν και τα πακέτα για Ντουμπάι. Ενδεικτικό μάλιστα είναι ότι οι πτήσεις από Αθήνα για Ντουμπάι γέμισαν δεκαπέντε μέρες πριν τα Χριστούγεννα και με δυσκολία έβρισκε κανείς εισιτήριο για την Πρωτοχρονιά.

Λιγότερα ικανοποιητικά κινήθηκαν οι οδικές εκδρομές της Πρωτοχρονιάς, σε αντίθεση με αυτές των Χριστουγέννων, καθώς ο κόσμος είχε περισσότερες ημέρες άδεια τα Χριστούγεννα από ό,τι την Πρωτοχρονιά.

Σταθερά οι ακριβοί

Εκείνοι τώρα που ανήκουν στα ανώτερα οικονομικά στρώματα και συνηθίζουν να πηγαίνουν μακρινά ταξίδια στην Κίνα, στην Ινδία ή  ακόμα και να ταξιδεύουν υπερατλαντικά στην Αμερική και στο Μεξικό είχαν τη δυνατότητα να το κάνουν και φέτος, αφού τα οικονομικά τους τούς το επέτρεπαν.

Συνεπώς, οι πιο ακριβοί προορισμοί, όπως οι ΗΠΑ, κινήθηκαν στα ίδια  επίπεδα με άλλες χρονιές. Όμως πρέπει να σημειωθεί ότι εκ των πραγμάτων έχουν μειωμένο αριθμό αποδεκτών, καθώς αφορούν υψηλότερα εισοδηματικά στρώματα.

Βαλκάνια

«Οι υποψήφιοι ταξιδιώτες προτίμησαν αυτή τη φορά φθηνούς προορισμούς, προσαρμόζοντας τις χριστουγεννιάτικές διακοπές τους στα σημερινά οικονομικά τους δεδομένα. Πρώτες στην προτίμηση ήρθαν οι βαλκανικές χώρες, όσον αφορά το δικό μας γραφείο, όπως τα Καρπάθια Όρη και το Μπάνσκο της Βουλγαρίας, όπου τα πακέτα  κυμαίνονταν από 200 έως 300 ευρώ.  

Ασκήσαμε αρκετές πιέσεις  στα ξενοδοχεία, στις αεροπορικές εταιρείες και στα πούλμαν για να μπορέσουμε να ικανοποιήσουμε τους πελάτες μας, προσφέροντάς τους φθηνά πακέτα. Αυτό βέβαια είχε σαν αποτέλεσμα να έχουμε μείωση του τζίρου μας πάνω από 30% σε κάποιες περιπτώσεις. Θέλαμε όμως περισσότερο να καλύψουμε τις ανάγκες των πελατών μας παρά να βγάλουμε χρήματα.  Ήταν κάτι που οφείλαμε να κάνουμε για να τους ευχαριστήσουμε», είπε ο κ. Αντώνης Πρινιανάκης, ιδιοκτήτης του Adonis Travel στο Ηράκλειο.

Της Μαρίας Αντωνογιαννάκη

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News