default-image

Στα κρατητήρια οι 36 λαθρομετανάστες

Κρήτη
Στα κρατητήρια οι 36 λαθρομετανάστες

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το ενδεχόμενο να βρίσκονται πολύ κοντά στα χνάρια κυκλώματος δουλεμπόρων με έδρα την Κρήτη εξετάζουν οι τοπικές Αρχές, μετά τον εντοπισμό χθες σκάφους που έπλεε βόρεια της Ντίας... με το ανθρώπινο φορτίο να μετρά 34 άνδρες, μία γυναίκα και ένα 5χρονο κοριτσάκι.  

Είναι το πρώτο σκάφος με λαθρομετανάστες που όχι ερχόταν αλλά έφευγε από την Κρήτη, κάτι που έχει δημιουργήσει προβληματισμό στις Αρχές, με δεδομένο ότι το σκάφος αυτό, σύμφωνα με πληροφορίες, έχει ελληνικό νηολόγιο με έδρα τα Μάλια.

Τριάντα έξι στο σύνολο ανθρώπινες ψυχές, μεταξύ των οποίων και μια οικογένεια, στοιβαγμένες σε ένα πλοιάριο με προορισμό την Ιταλία. Όλοι τους ζούσαν μέχρι χθες στην Κρήτη... Και είναι επί της ουσίας το πρώτο καραβάνι λαθρομεταναστών που λόγω της κρίσης εντοπίζεται ότι φεύγει από το νησί για να βρει σε άλλη χώρα ένα καλύτερο αύριο.

Ο συναγερμός σήμανε χθες  το πρωί μετά από κλήση βοήθειας στην Αστυνομία αλλοδαπού που επέβαινε στο μικρό σκάφος και με σπαστά Ελληνικά τούς εξηγούσε τι είχε συμβεί. Άμεσα από το Λιμεναρχείο στήθηκε επιχείρηση, με τη συμμετοχή ναυαγοσωστικού του Λιμενικού Σώματος και ελικοπτέρου της Πολεμικής Αεροπορίας για τον εντοπισμό του σκάφους, που βρέθηκε τελικά βόρεια της Ντίας. Οοι 36 επιβάτες μεταφέρθηκαν στο λιμάνι του Ηρακλείου το απόγευμα.

Κανένας από τους επιβάτες, που δεν έχουν τις ίδιες εθνικότητες, δεν αντιμετώπιζε πρόβλημα υγείας ή τραυματισμό, ενώ, αν και δεν εντοπίστηκε καπετάνιος μέσα στο πλοιάριο, μετά τις πρώτες έρευνες… δύο εκ των επιβατών, που οδηγήθηκαν μάλιστα και στην Ασφάλεια του Λιμεναρχείου, εκτιμάται - σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες - ότι εμπλέκονται πιθανότατα σε αυτό το κύκλωμα.

Προσωρινά οι λαθρομετανάστες φιλοξενήθηκαν  σε χώρο του λιμανιού, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες μεταφέρθηκαν αργότερα στα κρατητήρια της Αστυνομικής Διεύθυνσης Ηρακλείου μέχρι να επαναπατριστούν.

Με εμφανή ανησυχία πάντως οι τοπικοί φορείς αναφέρθηκαν στο πρώτο κρούσμα μαζικής εξόδου από την Κρήτη ανθρώπων που αναζήτησαν αλλού καλύτερες συνθήκες ζωής, έχοντας ήδη μια φορά περάσει τη φάση της λαθραίας μετανάστευσης.

Οι έρευνες πάντως από τις υπηρεσίες του Κεντρικού Λιμεναρχείου Ηρακλείου συνεχίζονται με στόχο να φτάσουν στην άκρη του νήματος και πάντως σε όλους όσους εμπλέκονται στην υπόθεση. Από τον ιδιοκτήτη του σκάφους μέχρι ενδεχομένως άλλα άτομα που υποσχέθηκαν ένα καλύτερο αύριο στις 36 ψυχές… που ακόμη και με τις απόλυτα ιδανικές καιρικές συνθήκες… με αυτό το καρυδότσουφλο δεν υπήρχε πιθανότητα να φτάσουν… ποτέ στον προορισμό τους.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News