Κρήτη

Η σφαγή των... κτηνοτρόφων

Ανάρπαστα φάνηκε ότι έγιναν τα αμνοερίφια της Κρήτης στην εορταστική αγορά του νησιού μας, αλλά, όπως εξηγούν οι κτηνοτρόφοι, το φαινόμενο αυτό δεν οφείλεται τόσο στη μεγάλη ζήτησή τους όσο στη μειωμένη προσφορά τους, καθώς τα κοπάδια είναι εξαιρετικά μειωμένα σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια και οι τιμές παραγωγού εξακολουθούν να βρίσκονται σε πολύ χαμηλά επίπεδα, χωρίς να ξεπερνούν στην καλύτερη περίπτωση τα 4,90 ευρώ το κιλό, που σημαίνει ότι ο κτηνοτρόφος πουλάει ουσιαστικά με οριακό κέρδος και πολλές φορές έχει και χασούρα από το αρνί, αν ληφθεί υπόψη το κόστος εκτροφής και παραγωγής του ζώου.

Μάλιστα, ο μεγαλύτερος όγκος της ντόπιας παραγωγής κρέατος αναμένεται να διακινηθεί σταδιακά από τα τέλη Ιανουαρίου και μετά, καθώς τα όψιμα αρνιά είναι η επιλογή των ίδιων των παραγωγών, για να επωφεληθούν από το τάισμα των κοπαδιών τους στο χόρτο που βγάζει η γη λόγω βροχών, μειώνοντας όσο περισσότερο μπορούν το κόστος των ζωοτροφών!

Μείωση παραγωγής

Το μέλος της διοίκησης του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Ανωγείων Βασίλης Σμπώκος εξηγεί στη "Ν.Κ." ότι «η ντόπια παραγωγή έχει μειωθεί από 40 μέχρι και 50% σε σχέση με τα επίπεδα της παραγωγής που είχαμε πριν από τρία χρόνια και τώρα, με την αύξηση των τιμών των ζωοτροφών, τα πρόβατα που οδηγούν στη σφαγή οι περισσότεροι κτηνοτρόφοι είναι όψιμα.

Δηλαδή, των περισσότερων κτηνοτρόφων τα πρόβατα γέννησαν Νοέμβριο με Δεκέμβριο. Και αυτός είναι ο πραγματικός λόγος που δεν είχαμε κρούσματα παραγωγών που είχαν αρνιά και μπόρεσαν να τα πουλήσουν»...

Μάλιστα, ο κ. Σμπώκος επισημαίνει ότι, «αν φέτος είχαμε την ίδια παραγωγή που είχαμε πριν από τρία χρόνια, σίγουρα θα υπήρχε πρόβλημα διάθεσης»... Ο ίδιος υπενθυμίζει, αντιθέτως, ότι, όταν οι τιμές των ζωοτροφών ήταν πιο υποφερτές, «οι περισσότεροι κτηνοτρόφοι κανόνιζαν ώστε να έχουν αρνιά και να τα διαθέτουν Οκτώβριο-Νοέμβριο-Δεκέμβριο.

Αλλά πλέον εκεί που έχει φτάσει το κόστος παραγωγής, δεν μπορείς να "υποστηρίξεις" το κοπάδι σου. Έτσι ελαττώνεις τις ζωοτροφές και βγάζεις έξω τα ζώα σου, για να μπορέσεις να επιβιώσεις. Γλιτώνεις έτσι την αγωνία, αλλά δε γλιτώνεις τον κόπο. Αυτή είναι η διαφορά»...

Εξευτελιστικές τιμές

«Είναι, όπως λέμε, κάθε πέρυσι και καλύτερα», τονίζει από την πλευρά του ο κτηνοτρόφος Γιώργος Καργάκης από τα Βορρίζια, που λέει κι αυτός τα ίδια με αυτά που μας ανάφερε ο Βασίλης Σμπώκος για την οψιμότητα της παραγωγής. «Οι τιμές στην καλύτερη περίπτωση δεν ξεπέρασαν τα 4,90 ευρώ το κιλό. Και οι τιμές αυτές είναι ίδιες τα τελευταία δέκα χρόνια.

Όχι όμως και το κόστος παραγωγής που, εξαιτίας των ζωοτροφών, έχει φτάσει στα ύψη», λέει χαρακτηριστικά. Όπως λέει επίσης ο κ. Καργάκης, «από τους δέκα παραγωγούς, οι οκτώ προτίμησαν να κρατήσουν την παραγωγή τους έτσι ώστε να πουλήσουν αργότερα, μετά τα τέλη του Γενάρη.

Οι άνθρωποι "σακάζουν" τα ζώα τους από 'δω και πέρα, την ώρα που έχουν βγει τα χόρτα και ζεσταίνει και ο καιρός, για να μην τα έχουν κλεισμένα μέσα και να τα ταΐζουν με ζωοτροφές. Και ως κτηνοτρόφοι αυτό που έχουμε καταλήξει είναι ότι στις γιορτές πάντα "σπάνε" οι τιμές.

Και έτσι επιλέγουμε να δίνουμε σταδιακά τα ζώα μας στους ζωέμπορους, τα Χριστούγεννα, τα Φώτα, τις Απόκριες και το Πάσχα. Διότι έχουμε παρατηρήσει ότι, αν τα δώσουμε μαζεμένα σε μία εορταστική περίοδο, επειδή πέφτουν πολλά ζώα στην αγορά, μειώνονται πολύ και οι τιμές»...

Οριακό κέρδος

Το τάισμα των ζώων στα χόρτα, βέβαια, είναι και μία μικρή λύση για τους κτηνοτρόφους, καθώς δεν υπάρχει αξιόλογη διαφορά στο κόστος της εκτροφής, όπως λέει ο κ. Καργάκης, που υπολογίζει ότι από την αρχή που θα γεννηθεί το αρνί μέχρι να φτάσει η ώρα να οδηγηθεί στα σφαγεία, ένα μέσο συνολικό κόστος φτάνει γύρω στα 5 ευρώ το κιλό...

Επομένως, οριακό είναι το κέρδος του κτηνοτρόφου ή και μηδαμινό, κάτι που εξαρτάται και από τα κιλά του κάθε ζώου, που στην Κρήτη όμως δεν είναι πολλά, καθώς δεν ξεπερνούν τα 8 με 9 κιλά και, επομένως, η τιμή που θα πρέπει να προσφέρουν οι ζωέμποροι για να καλύψουν τις ανάγκες των παραγωγών, στην πραγματικότητα, είναι πολύ μεγαλύτερες.

Του Χριστόφορου Παπαδάκη

Σχόλια