default-image

Παράταση έως το τέλος 2013 για την εγκατάσταση ABS στα ΙΧ φορτηγά

Κρήτη
Παράταση έως το τέλος 2013 για την εγκατάσταση ABS στα ΙΧ φορτηγά

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Για την εγκατάσταση του συστήματος ABS σε επαγγελματικά οχήματα και την αλλαγή διαδικασίας για τη δήλωση ακινησίας φορτηγών, απαντά ο Υπουργός Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων κ. Κωστής Χατζηδάκης στις κοινοβουλευτικές παρεμβάσεις του Βουλευτή Ηρακλείου κ. Λευτέρη Αυγενάκη. Όπως αναφέρεται, η εγκατάσταση των συστημάτων ABS θα παραταθεί μέχρι το τέλος του 2013 και θα εξεταστεί η δυνατότητα τροποποίησης της διαδικασίας δήλωσης ακινησίας φορτηγών.

Σύμφωνα με την υπ' αριθμ. 28366/2098/06 απόφαση του Υπ. Μεταφορών & Επικοινωνιών «οχήματα των κατηγοριών Ν2,Ν3,Μ2,Μ3,Ο3 και Ο4 υποχρεούνται να είναι εφοδιασμένα ή να προσθέσουν εκ των υστέρων Σύστημα Αντιεμπλοκής το οποίο βελτιώνει την ευστάθεια του οχήματος κατά την πέδηση». Η παραπάνω Υπουργική Απόφαση έχει εγκριθεί ως έχει από την ΕΕ σύμφωνα με τη διαδικασία της οδηγίας 98/34/ΕΕ.

Πιο συγκεκριμένα, αναφέρεται στην Απάντηση του Υπουργείου ότι «ένα όχημα χαρακτηρισμένο ως Φορτηγό Ιδιωτικής Χρήσης πρέπει να φέρει ABS προκειμένου να μεταβιβαστεί μετά την 1/1/2011 και να κυκλοφορεί μετά την 31/12/2013».

Οπως τονίζει ο Λευτέρης Αυγενάκης: «πρόκειται για μία θετική εξέλιξη, αφενός διότι το κόστος είναι υψηλό και δίνεται παράταση για τους επαγγελματίες και αφετέρου η εκ των υστέρων τοποθέτηση του συστήματος ABS θα παρέχει μεγαλύτερη ασφάλεια στα επαγγελματικά οχήματα».

Οσον αφορά την αλλαγή διαδικασίας για τη δήλωση ακινησίας λεωφορείων ιδιωτικής χρήσης, το Υπουργείο Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων αναφέρει οτι «προτίθεται να εξετάσει την τροποίηση της διαδικασίας απο κοινού με το συναρμόδιο Υπουργείο Οικονομικών» η οποία είναι αρκετά χρονοβόρα

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News