default-image

Καρκινοπαθής με 90 ευρώ σύνταξη το μήνα

Κρήτη
Καρκινοπαθής με 90 ευρώ σύνταξη το μήνα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πέρασε σχεδόν τη μισή ζωή του δουλεύοντας τραυματιοφορέας στο Βενιζέλειο Νοσοκομείο Ηρακλείου. Μόλις μπήκε στη σύνταξη, το τελευταίο 15μηνο, αρρώστησε με καρκίνο.

Κι ενώ αντιμετωπίζει τα προβλήματα που έχει... το Παρακαταθηκών και Δανείων του κάνει την κράτηση που του έκανε και παλιότερα από την κύρια σύνταξη των 640 ευρώ που ξεκίνησε να παίρνει, αφήνοντάς τον στους δύσκολους οικονομικά καιρούς μας μόνο με 90 ευρώ, αφού η δόση του σπιτιού του αγγίζει τα 550 ευρώ.

Ο λόγος για τον Ηρακλειώτη Μιχάλη Τζωρακάκη, που έφτασε μέχρι τον υπουργό, ζητώντας τα χρήματα που δικαιούται, επισπεύδοντας επιτέλους οι αρμόδιοι τις διαδικασίες για να πάρει το εφάπαξ του και ολόκληρη τη σύνταξΉ του, για να μπορεί να ζήσει αξιοπρεπώς τόσο ο ίδιος, όσο και η γυναίκα του και τα τρία του παιδιά.

Μάχη ζωής

Ο κ. Τζωρακάκης ήταν δημόσιος υπάλληλος κι εργαζόταν για 24 χρόνια ως τραυματιοφορέας στο Βενιζέλειο Νοσοκομείο του Ηρακλείου. Τους τελευταίους 15 μήνες είναι συνταξιούχος. Μπαίνοντας όμως στη σύνταξη, αμέσως αρρώστησε κι έκανε εσπευσμένα χειρουργείο. Είχε διπλασιαστεί η σπλήνα του και αφαιρέθηκε αμέσως, διότι οι εξετάσεις έδειξαν ότι είχε καρκινοποιηθεί και συγχρόνως είχε κάνει μεταστάσεις στους λεμφαδένες όλου του σώματος.  

«Αμέσως ξεκίνησα έναν αγώνα δρόμου στους γιατρούς του νοσοκομείου Ηρακλείου, σε νοσοκομείο της Αθήνας, αλλά και σε εξωτερικούς γιατρούς. Το συμπέρασμα που βγήκε ήταν να αρχίσω άμεσα χημειοθεραπείες. Κι εγώ ξεκίνησα αμέσως, νοσηλευόμενος στο νοσοκομείο του Ηρακλείου, βαριές χημειοθεραπείες και τώρα τελευταία πιο ελαφριές, τις οποίες συνεχίζω μέχρι σήμερα», ανέφερε ο ίδιος χαρακτηριστικά.

Το δάνειο

Φεύγοντας από την υπηρεσία του - κι επειδή για να πάρει σύνταξη κάποιος συνήθως περνά ένας χρόνος - μιας και είχε ένα στεγαστικό δάνειο από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων και θα του παρακρατούσαν τη δόση από τη σύνταξη, έστειλε επιστολή στο εν λόγω Ταμείο για να παγώσουν το δάνειο και να επιδώσουν άμεσα τη σύνταξη. Την ίδια επιστολή έστειλε και στο Λογιστήριο του Κράτους.

«Με τη βοήθεια κάποιων ανθρώπων, τόσο από το Ηράκλειο όσο και από την Αθήνα, ζήτησα να μου παγώσουν για ορισμένους μήνες το δάνειο και συγχρόνως ζήτησα, αν μπορούν, να επιδοθεί η σύνταξή μου γρήγορα λόγω υγείας, στέλνοντας και τα απαραίτητα δικαιολογητικά».

Τελικά πάγωσαν το δάνειο για ορισμένους μήνες και στην πορεία άρχισε να πληρώνεται την κύρια σύνταξη, όμως χωρίς τα υπόλοιπα ταμεία (επικουρικό, μετοχικό, πρόνοιας και διαδοχική του ΙΚΑ).

Μόλις όμως ξεκίνησε να πληρώνεται, έλαβε εδώ και τρεις μήνες μια επιστολή από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, όπου αναφέρεται ότι αρχίζουν να του κρατούν πάλι τη δόση του δανείου. Το ποσό του δανείου είναι 550 ευρώ και η κύρια σύνταξη που ξεκίνησε να παίρνει ο κ. Τζωρακάκης είναι 640 ευρώ.

Πού να φτάσουν

«Παρότι από τον περασμένο Ιούλιο το ίδιο το Ταμείο μου έστειλε μια επιστολή και μου λέει ότι το δάνειο μειώνεται σε 3/10 του μισθού και μου ζητούσαν και κάποια χαρτιά, τα οποία τα έστειλα αμέσως, καθώς και χαρτιά για το πρόβλημα της υγείας μου, τώρα μου ζητούν να δίνω πάλι ολοκληρωμένη τη δόση. Με αφήνουν ουσιαστικά με 90 ευρώ. Πού να φτάσουν για να πληρώσω φάρμακα (εδώ και δύο μήνες τα φάρμακα για τους καρκινοπαθείς δεν είναι πλέον δωρεάν αλλά πληρώνουν συμμετοχή 15%) και να ζήσω την οικογένειά μου;».

Ζητά να δείξει το κράτος λίγη προσοχή

Τον Ιούλιο ο κ. Τζωρακάκης έστειλε συστημένα αίτηση "επίσπευσης" σε όλα τα ταμεία και ζητούσε να εξεταστεί το αίτημά του ξεχωριστά λόγω επιδείνωσης της κατάστασης της υγείας του.

«Η υγεία μου πήγαινε από το κακό στο χειρότερο. Έχω κάνει τρία χειρουργεία. Τα παιδιά μου και τα τρία άνεργα. Η γυναίκα μου άνεργη κι εγώ ζητούσα, αν γινόταν, να βγει το εφάπαξ γρήγορα για να μπορέσω να αντεπεξέλθω, διότι δεν έχω άλλα εισοδήματα. Και παρά τις ενέργειες κάποιων ανθρώπων από Ηράκλειο και Αθήνα, μέχρι σήμερα δεν υπάρχει καμία ανταπόκριση».

Ξανακάνει δεύτερη φορά το Σεπτέμβρη αίτηση "επίσπευσης", διότι δεν μπορούσε να αντεπεξέλθει λόγω του προβλήματος υγείας του στις ανάγκες της καθημερινότητας, που πλέον είναι γνωστές σε όλους μας. "Βροχή" τα φάρμακα, που με τις απεργίες άγγιζαν το μήνα το ένα τρίτο του σημερινού μισθού ενός εργαζόμενου.

"Βροχή" οι λογαριασμοί του ρεύματος, του νερού, του χαρατσιού και του τηλεφώνου, παράλληλα με τα όσα έξοδα χρειάζεται μια πενταμελής οικογένεια... Και ο εργαζόμενος τόσα χρόνια και καθ' όλα νόμιμος συνταξιούχος δεν έλαβε καμία απάντηση!..

Απόγνωση

«Βλέποντας ότι δεν πήρα καμία απάντηση, αποφάσισα κι έστειλα επιστολές με φαξ στο υπουργείο Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας, στη γραμματεία, στον υφυπουργό και με κούριερ συστημένο στον ίδιο τον υπουργό και τον παρακαλούσα να δουν το πρόβλημά μου, αναφέροντας συγχρόνως όλα τα προβλήματα που έχω μέχρι τώρα».

Ο καρκινοπαθής πατέρας τριών παιδιών έλαβε ένα τηλεφώνημα από το υπουργείο δύο ημέρες μετά που έστειλε τις επιστολές. «Μου ανέφεραν ότι διάβασαν το πρόβλημά μου, αλλά προς το παρόν δεν μπορούν να κάνουν τίποτα και ότι αν μπορούν κάποιοι να με βοηθήσουν μέχρι να ξεπεραστούν τα οικονομικά προβλήματα, μέχρι να λυθούν τα δικά μου από τα διάφορα ταμεία».

Σημειώνεται ότι έχουν σταλεί παράλληλα και γνωματεύσεις αναπηρίας, χωρίς μέχρι σήμερα ο κ. Τζωρακάκης να έχει απολαβές από την αναπηρία. Σε όλη αυτή τη διαδικασία, τουλάχιστον δεκάδες ήταν τα τηλέφωνα που έκανε ο κ. Τζωρακάκης σε όλα τα ταμεία εδώ κι έναν χρόνο, ζητώντας το αυτονόητο, δηλαδή τα χρήματα που του ανήκουν.

Παρ' όλα αυτά, επειδή έρχονταν οι γιορτές και οι υποχρεώσεις εκκρεμούσαν, με τους λογαριασμούς να στοιβάζονται και έβλεπε ότι δε γινόταν τίποτα, αναγκάστηκε να απευθυνθεί ακόμη και στα Κοινωνικά Παντοπωλεία για... τρόφιμα. «Από το άγχος και τη στεναχώρια μου έφυγαν πάλι τα μαλλιά μου μέσα σε τέσσερις ημέρες», κατέληξε ο κ. Τζωρακάκης, ευχαριστώντας όλους όσοι προσφέρθηκαν να τον βοηθήσουν.

Παρά το γεγονός ότι ο ΟΠΑΔ-ΤΥΔΚΥ δεν έχει το κομμάτι το συνταξιοδοτικό, κινήθηκε παραμονές Πρωτοχρονιάς για να πάρει επιπλέον πληροφορίες μήπως και βρεθεί κάποιο "παράθυρο" και να επισπευσθούν επιτέλους οι σχετικές διαδικασίες για να πάρει τα χρήματα που δικαιούται και να μπορεί να ζήσει ανθρώπινα, ώστε να μην επαιτεί. Στο γραφείο του προϊσταμένου Γιώργου Σερμάκη, που ανθρώπινα δεσμεύτηκε να κάνει ό,τι είναι δυνατόν, συνάντησε η "Ν.Κ." τον Μιχάλη Τζωρακάκη, όπου μας αφηγήθηκε το "Γολγοθά" που αντιμετωπίζει...

Της Ιωάννας Βλαχάκη

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News