default-image

Τριήμερη συνάντηση για τη νόσο Αλτσχάιμερ

Κρήτη
Τριήμερη συνάντηση για τη νόσο Αλτσχάιμερ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Υπό την αιγίδα της περιφέρειας Κρήτης θα πραγματοποιηθεί η  3η Παγκρήτια Διεπιστημονική Συνάντηση νόσου Alzheimer και συναφών διαταραχών, που ξεκινά αύριο στο Επιμελητήριο Ηρακλείου  και θα διαρκέσει μέχρι την Κυριακή.

Σε 6000 υπολογίζονται οι ασθενείς της Κρήτης, που πάσχουν από τη νόσο Αλτσχάιμερ, η οποία εξαπλώνεται με ανησυχητικούς ρυθμούς. Για την ανακούφιση των ασθενών και των οικογενειών τους, η Περιφέρεια Κρήτης - αν και δεν έχει στην αρμοδιότητά της την υγεία- έχει εκπονήσει στρατηγικό σχέδιο για τη ανάπτυξη συγκεκριμένων δομών, που δύνανται να χρηματοδοτηθούν από το ΕΣΠΑ.

 Τη συνάντηση διοργανώνει η Εταιρία Ν. Alzheimer και συναφών διαταραχών Νομού Ηρακλείου «Αλληλεγγύη», η Πρόεδρος της οποίας Ιωάννα Κορτσιδάκη δήλωσε ότι η συνάντηση είναι ένας καλός τρόπος για τη δημοσιοποίηση του προβλήματος, που για πολλές οικογένειας θεωρείται ταμπού.

 «Πίσω από κάθε ασθενή με άνοια κρύβεται και μια οικογένεια γι' αυτό και το βάρος είναι δυσβάστακτο και αξίζει γι' αυτούς τους ανθρώπους να κάνουμε τα πάντα» δήλωσε χαρακτηριστικά η κ. Κορτσιδάκη.

 Την ίδια ώρα η Περιφέρεια Κρήτης -καίτοι η υγεία δεν έχει περιέλθει στην αρμοδιότητά της- έχει στρατηγικό σχέδιο, για την ανακούφιση των ασθενών και των οικογενειών τους. Το σχέδιο αυτό ανέπτυξε με δηλώσεις της η νευρολόγος, ψυχίατρος και περιφερειακή σύμβουλος Μαρία Τζανακάκη -Μελισάρη, υπεύθυνη για θέματα ψυχικής υγείας σε όλη την Κρήτη

 Σύμφωνα με την κ. Τζανακάκη, που είναι και αντιπρόεδρος της Πανελλήνιας  εταιρίας Αλτσχάιμερ, η αύξηση του μέσου όρου ζωής του ανθρώπου αυξάνει και τα περιστατικά άνοιας και Αλτσχάιμερ στους ηλικιωμένους, με αποτέλεσμα η Κρήτη να έχει ιδιαίτερο πρόβλημα, ενώ οι ασθενείς της υπολογίζονται σε περίπου 6000.

 Σε παγκόσμιο επίπεδο οι ασθενείς με άνοια και Αλτσχάιμερ υπολογίζονται σε 35 εκατομμύρια ενώ το 2025 ένας στους δέκα ανθρώπους θα πάσχει από τη νόσο.

 Τα νούμερα αυτά -τόνισε η κ. Τζανακάκη- καταδεικνύουν την αναγκαιότητα της δημιουργίας δομών για την αντιμετώπιση του αλτσχάιμερ.

 Το σχέδιο- πρόταση της Περιφέρειας Κρήτης προβλέπει:

- Κέντρα Αξιολόγησης από εξειδικευμένους επαγγελματίες

-Κέντρα Ημέρας

-Ξενώνες Βραχείας Νοσηλείας

- Οικοτροφεία και

-Κινητή Μονάδα στα πρότυπα του μαστογράφου για την καταγραφή και την εκτίμηση των ασθενών της Κρήτης.

Σύμφωνα με την κ. Τζανακάκη, σε μια δύσκολη περίοδο με περικοπές και στην υγεία, η Περιφέρεια Κρήτης έχει τη δυνατότητα ανάπτυξης τέτοιων δομών μέσω των προγραμμάτων του ΕΣΠΑ.

 Από την πλευρά του ο Πρόεδρος της Επιστημονικής Επιτροπής του Συνεδρίου, καθηγητής ψυχιατρικής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης, Αλέξανδρος Βγόντζας, αναφέρθηκε στα ξεχωριστά χαρακτηριστικά της διεπιστημονικής συνάντησης. Το πρόγραμμα- είπε- καταρτίστηκε με επιστημονικά κριτήρια για τη γνώση που πρέπει να διαχυθεί στο κοινό, γι' αυτό και οι διαστάσεις του είναι κοινωνικές, νομικές και βιοηθικές.

 Όπως δήλωσε η κ. Κορτσιδάκη, από τα σημαντικότερα θέματα του συνεδρίου είναι η ανακοίνωση για τη  δημιουργία ενός προγράμματος, για το τι πρέπει να κάνουμε προκειμένου να μη φτάσουμε στη νόσο ή και αν φτάσουμε, ν' αποφύγουμε τη βαριά μορφή. Πρόκειται για ένα πρόγραμμα που διοργανώνει η «Αλληλεγγύη», για την ενίσχυση και διατήρηση της μνήμης υγειών ηλικιωμένων, που αν αποφασίσουν να βάλουν το πρόγραμμα στη ζωή τους, η άνοια και να έλθει, θα είναι ηπιότερης μορφής.

 Επίσης στα σημαντικά της συνάντησης είναι το θέμα της δωρεάς εγκεφάλου, που θα βοηθήσει σημαντικά την ιατρική επιστήμη.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News