default-image

Στη Λατινική Αμερική πάνω σε δύο ρόδες

Κρήτη
Στη Λατινική Αμερική πάνω σε δύο ρόδες

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το όνειρό τους ετοιμάζονται να κάνουν πραγματικότητα δύο φίλοι, που τους ενώνει το πάθος τους για τους δύο τροχούς. Ο Θανάσης Βαβαρούτας και ο Σταύρος Δέρδας προετοιμάζονται πυρετωδώς για να έρθουν αντιμέτωποι τον ερχόμενο Δεκέμβριο με την πιο συναρπαστική πρόκληση της ζωής τους: Να διασχίσουν τη νότια Λατινική Αμερική με δύο BMW 1200 GS μέσα σε λιγότερες από 40 μέρες.

Ο Σταύρος είναι 40 χρονών, μοριακός ογκολόγος, και ζει στο Ηράκλειο, ενώ ο Θανάσης, απόστρατος αξιωματικός του Πολεμικού Ναυτικού, είναι 8 χρόνια μεγαλύτερός του και μένει μόνιμα στο Ρίο της Αχαΐας. Η αγάπη τους για τις μηχανές τούς έφερε κοντά και πέντε χρόνια μετά την πρώτη τους γνωριμία, αποφάσισαν να κάνουν το ταξίδι της ζωής τους. Η περιπέτεια των δύο φίλων θα ξεκινήσει στις 15 Δεκεμβρίου από το Μπουένος Άιρες και θα ολοκληρωθεί στις 23 Ιανουαρίου, οπότε και θα επιστρέψουν στην πρωτεύουσα της Αργεντινής.

Η "Νέα Κρήτη" συνάντησε τον Θανάση Βαβαρούτα, με τον οποίο συνομίλησε για το φιλόδοξο αυτό εγχείρημα. «Αποφασίσαμε να ταξιδέψουμε στη νότια Λατινική Αμερική, διασχίζοντας την Αργεντινή, τη Χιλή και την Ουρουγουάη. Μιλάμε για μια διαδρομή 13.000 χιλιομέτρων σε χώμα και σε άσφαλτο. Καταρχάς, οι μηχανές μας θα μας περιμένουν με το που πατήσουμε το πόδι μας στη Νότια Αμερική, καθώς θα έχουν φτάσει εκεί ακτοπλοϊκώς. Η περιήγησή μας θα ξεκινήσει από το Μπουένος Άιρες. Από εκεί θα ταξιδέψουμε νότια προς τη Γη του Πυρός, με κατεύθυνση προς την Ουσουάια.

Έπειτα θα κινηθούμε προς το Βορρά, διασχίζοντας τη θρυλική Ruta 40 και την Carretera Austral, με προορισμό το Σαντιάγο και το Βαλπαραΐζο της Χιλής. Εκείνη την περίοδο θα βρίσκεται σε εξέλιξη το Ράλι Ντακάρ, το οποίο και θα παρακολουθήσουμε από κοντά. Κατόπιν θα κατευθυνθούμε προς τα ανατολικά και διασχίζοντας τις Άνδεις, θα ταξιδέψουμε στο Μοντεβιδέο, για να καταλήξουμε στο Μπουένος Άιρες, από όπου θα πάρουμε το αεροπλάνο της επιστροφής για την πατρίδα», μας είπε ο Θανάσης Βαβατούρας, περιγράφοντας τη διαδρομή που θα ακολουθήσουν.

Πρόσφορο έδαφος για περιπέτεια

Στη συνέχεια, τον ρωτήσαμε πώς προέκυψε η Λατινική Αμερική. «Η ιδέα αυτή ωρίμασε στο μυαλό μας το Μάρτιο του 2011, ενώ τέλη του προηγούμενου έτους με αρχές του 2012 αρχίσαμε την εντατική προετοιμασία για την πραγμάτωση του ονείρου μας. Επιλέξαμε τη Λατινική Αμερική γιατί μας γοητεύει η κουλτούρα των λαών που την κατοικούν και συγκεκριμένα των Αργεντινών και των Χιλιανών. Επίσης, τόσο ο Σταύρος όσο κι εγώ γνωρίζουμε Ισπανικά, κάτι που οπωσδήποτε θα βοηθήσει στη συνεννόησή μας με τους ντόπιους.

Ένας άλλος λόγος που επιλέξαμε τη Νότια Αμερική είναι το ότι τα εδάφη των χωρών που θα διασχίσουμε προσφέρονται για περιπέτεια. Σίγουρα ο βαθμός δυσκολίας κάνει το συγκεκριμένο ταξίδι ακόμη πιο θελκτικό για μας. Τις εύκολες προκλήσεις μπορεί να τις κυνηγήσει ο καθένας. Οι δύσκολες όμως είναι αυτές που μετράνε. Και η αλήθεια είναι πως αυτή η διαδρομή είναι ό,τι πιο δύσκολο έχουμε επιχειρήσει μέχρι στιγμής. Παρ' όλα αυτά, έχουμε εμπιστοσύνη στους εαυτούς μας», μας είπε ο Θανάσης.

Χριστούγεννα χωρίς τις οικογένειές τους

Και οι δύο φίλοι είναι παντρεμένοι και έχουν από δύο παιδιά ο καθένας. Αναπόφευκτα, ρωτήσαμε τον Θανάση πώς νιώθει, τόσο αυτός όσο και ο Σταύρος, που για σχεδόν σαράντα ημέρες θα αποχωριστούν τις οικογένειές τους.

«Είναι οπωσδήποτε στενάχωρο το γεγονός πως θα είμαστε μακριά από τα αγαπημένα μας πρόσωπα για ένα τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα. Θα είναι ακόμη πιο δύσκολο, καθώς το ταξίδι "πέφτει" μέσα στις γιορτές των Χριστουγέννων. Εντούτοις, οι οικογένειές μας μάς στηρίζουν με όλη τους την καρδιά σ' αυτό μας το εγχείρημα και χαίρονται με τη χαρά μας... Το ταξίδι αυτό αποτελεί για μας όνειρο ζωής και οι δικοί μας άνθρωποι το καταλαβαίνουν πολύ καλά αυτό», μας απάντησε ο Θανάσης.

Κλείνοντας, οι δύο φίλοι μας ενημέρωσαν και για το πώς μπορούν όσοι ενδιαφέρονται να ενημερωθούν διαδικτυακά για το εγχείρημά τους: «Στην ιστοσελίδα www.southamericagsadventure.gr υπάρχουν τα πάντα σχετικά με το ταξίδι μας. Μέσα στην ιστοσελίδα μπορεί όποιος θέλει να βρει και το blog μας, στο οποίο ανεβάζουμε κάθε λίγες μέρες ψηφιακό υλικό από την προετοιμασία μας. Ακόμη κατά τη διάρκεια του ταξιδιού θα ανεβαίνουν, σε καθημερινή βάση, φωτογραφίες και βίντεο».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News