Κρήτη

Γιορτή Βοσκού και Τυριού στα Ζωνιανά

Ένα τυρί για την ανθρωπιά και την αλληλεγγύη είναι αυτό που φτιάχτηκε φέτος στα Ζωνιανά και θα παρουσιαστεί στην Γιορτή Βοσκού και Τυριού που διοργανώνει για 5η συνεχή χρονιά ο Πολιτιστικός Σύλλογος Ζωνιανών.

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 29 Ιουλίου στην πλατεία του χωριού, όπου θα παρουσιαστεί και θα κοπεί το ενός τόνου κεφαλοτύρι που παρασκευάστηκε από τους τυροκόμους των Ζωνιανών πριν από μερικούς μήνες και τώρα ωριμάζει μέχρι να το εμφανίσουν στη σκηνή και να μοιραστεί στον κόσμο.

Η γιορτή φέτος έχει έντονο τον χαρακτήρα της αλληλεγγύης, δεδομένου ότι πολλοί άνθρωποι πλέον τα βγάζουν πέρα δύσκολα, έτσι  θα υπάρχει ένα ταμείο για όποιον θέλει να ενισχύσει το Κοινωνικό Παντοπωλείο της Περιφερειακής Ενότητας Ρεθύμνου που προσφέρει τρόφιμα στους συνανθρώπους μας που έχουν ανάγκη. Με τα χρήματα που θα μαζευτούν ο σύλλογος θα αγοράσει τρόφιμα για το Κοινωνικό Παντοπωλείο.

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος που για πέμπτη χρονιά διοργανώνει τη Γιορτή με απώτερο στόχο την ανάδειξη της περιοχής και των πλεονεκτημάτων της, κάθε χρόνο την εμπλουτίζει και προσελκύει χιλιάδες επισκέπτες. Είναι αξιοσημείωτο το γεγονός ότι στην περυσινή γιορτή όπου παρουσιάστηκε ένα τυρί βάρους 1054 κιλών, με το οποίο διεκδικεί ο σύλλογος μια θέση στο βιβλίο Guinness, επισκέφτηκαν τα Ζωνιανά πάνω από επτά χιλιάδες επισκέπτες.  

Η γιορτή για το ενός τόνου τυρί πλαισιώνεται φέτος με ενδιαφέρουσες εκδηλώσεις, με στόχο ο κόσμος που αναμένεται και φέτος να δώσει δυναμικά το παρών στα Ζωνιανά, να διασκεδάσει, να τραγουδήσει και να χορέψει μέχρι αργά το βράδυ.

Οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν τοπικές γεύσεις από τα εδέσματα που θα φτιάξουν οι γυναίκες του χωριού αλλά και μέλη της Λέσχης Αρχιμαγείρων Κρήτης.

Θα ψυχαγωγηθούν με το μουσικό συγκρότημα του Χάρη Νικηφόρου και του Μανόλη Σκουτέλη και θα απολαύσουν τα χορευτικά συγκροτήματα  τη σχολής «Μαυρόκωστα» και του Συλλόγου «Τα Όρη», ενώ θα συμμετάσχει και το Λύκειο Ελληνίδων.

Η Γιορτή πραγματοποιείται με την υποστήριξη της Περιφέρειας Κρήτης και του δήμου Μυλοποτάμου.

Σχόλια