default-image

« Κόκκινο» στο βιολογικό Παλαιόχωρας

Κρήτη
« Κόκκινο» στο βιολογικό Παλαιόχωρας

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

To κόκκινο φως άναψε η Ενδιάμεση Διαχειριστική Αρχή της Περιφέρειας Κρήτης στην αίτηση  για την ένταξη του έργου κατασκευής του Βιολογικού καθαρισμού Παλαιόχωρας και τη χρηματοδότηση του από τον Άξονα Προτεραιότητας «Αειφόρος Ανάπτυξη και  Ποιότητα Ζωής στην Περιφέρεια  Κρήτης» του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Κρήτη και  Νήσοι Αιγαίου.

Η   πρόταση αξιολογήθηκε αρνητικά καθώς  δεν τεκμηριώνεται η περιβαλλοντική αδειοδότηση για το σύνολο του προτεινόμενου έργου.

Σύμφωνα με την απόφαση  η μελέτη του υποθαλάσσιου αγωγού δεν είναι συμβατή με τους περιβαλλοντικούς όρους  καθώς  ο αγωγός θα κατασκευαστεί σε βάθος 17 μέτρων, ενώ οι περιβαλλοντικοί όροι,  αναφέρουν βάθος 50 μέτρα.

 Από τα  στοιχεία που κατατέθηκαν  δεν τεκμηριώνεται η αδειοδότηση της προτεινόμενης χάραξης του δρόμου πρόσβασης στο οικόπεδο της εγκατάστασης  λυμάτων και των θέσεων των αντλιοστασίων.

Ακόμα   δεν έχει εκπονηθεί, ακτομηχανική μελέτη τεχνικών λιμενικών για τον υποθαλάσσιο αγωγό, δεν συμπεριλαμβάνονται όλα τα απαραίτητα κόστη κατασκευής του έργου (π.χ. εκσκαφές, βυθοκορήματα)., δεν έχει υποβληθεί γεωλογική - γεωτεχνική έρευνα που να τεκμηριώνει τον χαρακτηρισμό των εδαφών και δεν

τεκμηριώνεται το ιδιοκτησιακό καθεστώς για το σύνολο του προτεινόμενου έργου.

Τα αντλιοστάσια, ο αγωγός μεταφοράς λυμάτων και ο υποθαλάσσιος αγωγός κατασκευάζονται εντός της ζώνης αιγιαλού και παραλίας, οπότε απαιτείται παραχώρηση από την Κτηματική Υπηρεσία του Δημοσίου (ΚΥΔ).

 Επίσης η κατασκευή του δρόμου πρόσβασης στο οικόπεδο του Βιολογικού απαιτεί απαλλοτριώσεις οι οποίες δεν έχουν συντελεστεί.

Σύμφωνα με την απορριπτική απόφαση  απαιτείται η τροποποίηση και  επικαιροποίηση της απόφασης των περιβαλλοντικών όρων, ώστε να περιλαμβάνουν τον τελικό σχεδιασμό του έργου.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News