Ηράκλειο: Έρευνα για τις συντάξεις που ζητάει πίσω ο ΕΦΚΑ - Τι λένε οι συνταξιούχοι στο neakriti.gr

Κρήτη
Ηράκλειο: Έρευνα για τις συντάξεις που ζητάει πίσω ο ΕΦΚΑ - Τι λένε οι συνταξιούχοι στο neakriti.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο κ. Κυρικλάκης, μιλώντας στο neakriti.gr, υπογράμμισε πως ο ΕΦΚΑ του “κατάσχει” 300 ευρώ κάθε μήνα από τη σύνταξή του για να ξεπληρώσει το... “χρέος” του προς τον Φορέα

Στην επανεξέταση των πέντε υποθέσεων συνταξιούχων από το Ηράκλειο που καλούνται να επιστρέψουν αναδρομικά μέρος των συντάξεών τους λόγω λάθους (!) στον fast track... υπολογισμό τους προχωρά ο ΕΦΚΑ μετά το αποκαλυπτικό χθεσινό ρεπορτάζ του neakriti.gr. Όπως έγραψε χθες το neakriti.gr ο ΕΦΚΑ ζητά πίσω 17.000 ευρώ από τον συνταξιούχο μάγειρα Γιώργο Κυρικλάκη, καθώς και τέσσερις ακόμη συνταξιούχους από τον χώρο του επισιτισμού.

Ο κ. Κυρικλάκης, μιλώντας στο neakriti.gr, υπογράμμισε πως ο ΕΦΚΑ του “κατάσχει” 300 ευρώ κάθε μήνα από τη σύνταξή του για να ξεπληρώσει το... “χρέος” του προς τον Φορέα.

Όπως εξομολογείται ο ίδιος, λάθη υπάρχουν και στη συνταξιοδότησή του αφού βγήκε στη σύνταξη το 2020, ενώ τον έχουν δηλωμένο ως συνταξιούχο από το 2018. Όλα αυτά στα πλαίσια ενός συστήματος απονομής συντάξεων που, όπως φαίνεται... έχει αρκετά κενά και ελλείψεις.

Ειδικότερα, δημοσιεύτηκε σχετικό ρεπορτάζ, όπου έγινε σαφές πως ο κρατικός μηχανισμός απονομής συντάξεων παρουσιάζει αρκετά κενά. Πέντε πρώην εργαζόμενοι και νυν συνταξιούχοι, σύμφωνα με τις δηλώσεις του γενικού γραμματέα του Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου και προέδρου Σωματείου Μαγείρων και Ζαχαροπλαστών ν. Ηρακλείου, Νεκτάριου Μωυσάκη, καταβάλλουν ένα σημαντικό ποσό στον ΕΦΚΑ. Μάλιστα, ένας εξ αυτών, ο Γιώργος Κυρικλάκης, μιλάει αποκλειστικά στο neakriti.gr μετά τον σάλο που ξέσπασε, αλλά και τα λάθη στα οποία υπέπεσε ο κρατικός μηχανισμός... που του καταλογίζει 17.000 ευρώ με σκοπό την άμεση αποπληρωμή του.

Μάλιστα, είναι αξιοσημείωτο πως χθες, κατά τη διάρκεια της ημέρας, τόσο ο γενικός γραμματέας του Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου όσο και ο συντάκτης του ρεπορτάζ ήρθαν σε επικοινωνία με τα κεντρικά γραφεία του ΕΦΚΑ στην Αθήνα, με σκοπό τη διερεύνηση της περίπτωσης αυτής.

Ο Γιώργος Κυρικλάκης “άνοιξε τα χαρτιά” του και μίλησε αποκλειστικά για τα λάθη στα οποία υπέπεσε ο κρατικός μηχανισμός. Ο ίδιος δήλωσε πως βγήκε στη σύνταξη τον Μάιο του 2020, ενώ ετοίμασε τα χαρτιά συνταξιοδότησης ένα μήνα πριν, και πιο συγκεκριμένα τον Απρίλιο του 2020. Ωστόσο, σύμφωνα με τον ίδιο, «στα επίσημα έγγραφα φαίνεται πως έχω βγει στη σύνταξη το 2018. Στα χαρτιά φαίνεται πως το σημείο εκκίνησης της συνταξιοδοτικής μου πορείας ήταν το 2018, το 2019. Εγώ το 2018 και το 2019 δούλευα κανονικά. Το 2020 τον Απρίλιο υπέβαλα τα χαρτιά μου και τον Μάιο βγήκα στη σύνταξη».

Ο Γιώργος Κυρικλάκης ήταν 45 χρόνια μάγειρας σε ξενοδοχειακή μονάδα και εξομολογείται ότι, αμέσως μετά την κατάθεση των εγγράφων, «τον Σεπτέμβριο του 2020 έλαβα μια προσωρινή σύνταξη, όπως συμβαίνει συνήθως, και τον Δεκέμβριο του ίδιου έτους έλαβα κάποια επιπλέον χρήματα. Τώρα μου λένε πως αυτά τα χρήματα ήταν περισσότερα απ’ όσα μου αναλογούσαν».

«Ασυγχώρητα λάθη»

Μάλιστα, για να «ξεπληρωθεί το χρέος» προς τον ΕΦΚΑ, ο κ. Κυρικλάκης καλείται να πληρώνει 300 ευρώ κάθε μήνα. Μάλιστα, το ποσό αυτό το πληρώνει τους τελευταίους 4 διαδοχικούς μήνες.

«Εγώ έπαιρνα κύρια σύνταξη 1100 ευρώ και άλλα 250 ευρώ που ήταν το επικουρικό. Πλέον, η κύρια σύνταξή μου έχει κατέβει στα 820 ευρώ. Μου κρατάνε 300 ευρώ και δεν ξέρω ποιος έχει κάνει το λάθος. Εγώ καθ’ όλη τη διάρκεια των ετών που ήμουν δηλωμένος ως συνταξιούχος είχα φορολογηθεί κανονικά. Πλήρωνα φόρους. Και τώρα καλούμαι κάθε μήνα να μου αφαιρούνται 300 ευρώ από τη μηνιαία μου σύνταξη», τόνισε.

Ο ίδιος μίλησε για το πόσο των 17.000 ευρώ που καλείται να πληρώσει, αναφέροντας: «Εγώ καλούμαι αδικαιολόγητα να πληρώσω 17.000 ευρώ. Από πού έβγαλαν το ποσό αυτό; Αυτή τη στιγμή, πέρα από τα 300 ευρώ που μου αφαιρούνται κάθε μήνα, έχω δώσει άλλα 2.500 ευρώ, ενώ η τροποποιητική πρέπει να πληρωθεί στα 3.400 ευρώ».

Ο κ. Κυρικλάκης μίλησε για τις δυσκολίες που έχει συναντήσει: «Αυτή τη στιγμή, η γυναίκα μου εργάζεται εποχικά. Αυτό σημαίνει πως για ένα σημαντικό χρονικό διάστημα δε θα έχει δουλειά την περίοδο του χειμώνα. Έχω 5 παιδιά και πρέπει να τα βγάλω πέρα. Τέτοια λάθη είναι ασυγχώρητα. Ας βρουν το λάθος οι υπεύθυνοι. Η πληθωριστική κρίση δεν έχει διαλύσει μόνο εμένα, αλλά και το σύνολο των συνταξιούχων. Εγώ είμαι φορολογούμενος πολίτης και συνεπής στις φορολογικές μου υποχρεώσεις».

«Θα “σκάσουν” κι άλλα τέτοια περιστατικά»

Πολιτικές ευθύνες καταλόγισε ο γενικός γραμματέας του Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου Νεκτάριος Μωυσάκης στον μέχρι πρότινος υπουργό Εργασίας κ. Κώστα Χατζηδάκη, που στα πλαίσια του ψηφιακού κράτους και της γρήγορης απονομής των συντάξεων έχουν δημιουργηθεί πρόσθετα προβλήματα.

Όπως χαρακτηριστικά είπε ο κ. Μωυσάκης, «καλή είναι η ψηφιοποίηση, αλλά πρέπει να υπάρχουν και τα δάκτυλα. Πρέπει να υπάρχει προσωπικό, ώστε να εξυπηρετείται ο πολίτης. Δυστυχώς, αυτά τα προβλήματα τα έχει δημιουργήσει ο κ. Χατζηδάκης, καθώς, στο πλαίσιο της γρήγορης απονομής συντάξεων και της ψηφιοποίησης, έχουν παραχθεί πολιτικές που δημιουργούν πρόσθετα προβλήματα. Στη λογική της γρήγορης απονομής των συντάξεων έχουν δημιουργηθεί τέτοια προβλήματα, με τους συνταξιούχους να καλούνται να πληρώσουν ένα άδικο και ανυπόφορο φορολογικό βάρος με βάση τις δυνατότητές τους. Ο ΕΦΚΑ χρειάζεται προσλήψεις και να μην είναι τόσο υποστελεχωμένος όσο είναι σήμερα».

Μάλιστα, ο κ. Μωυσάκης επεσήμανε: «Έχω μιλήσει με τον πρόεδρο των συνταξιούχων του Ηρακλείου και μου είπε πως υπάρχουν και άλλα τέτοια περιστατικά. Θα “σκάσουν” σύντομα. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει καμία κυβέρνηση, στα πλαίσια του να αναδείξει κυβερνητικό έργο, να δημιουργεί προβλήματα σε κοινωνικές ομάδες όπως είναι οι συνταξιούχοι».

Εξι χρόνια περιμένει την επικουρική σύνταξη!

Δεν έχει δει ούτε ένα ευρώ από την επικουρική του σύνταξη ο Νίκος Κασαπάκης, ο οποίος είναι συνταξιούχος οικοδόμος. Παρά το γεγονός πως συμπλήρωσε 44 χρόνια εργασίας και έχει καταθέσει τα χαρτιά του για συνταξιοδότηση από το 2017, ο Νίκος Κασαπάκης δεν έχει δει ακόμα την επικουρική του σύνταξη.

Το αποτέλεσμα είναι τόσο ο ίδιος όσο και η γυναίκα του να ζουν με τα χρήματα της κύριας σύνταξης, τα οποία είναι 620 ευρώ. Αυτά εξομολογείται ο συνταξιούχος Νίκος Κασαπάκης, ο οποίος με αγανακτισμένο και απεγνωσμένο ύφος μίλησε στη “Νέα Κρήτη”.

Το πρόβλημα των χρόνιων καθυστερήσεων στις συντάξεις δεν είναι καινούργιο. Όπως έχει καταδείξει η “Νέα Κρήτη”, πολλοί συνταξιούχοι καθυστερούν να λάβουν τη σύνταξή τους, με άμεση συνέπεια να μην μπορούν να αντιμετωπίσουν τις δυσκολίες της καθημερινότητας. Μια τέτοια περίπτωση παρουσιάζει η “Νέα Κρήτη”.

Πρωταγωνιστής της ιστορίας αυτής είναι ο 65χρονος Νίκος Κασαπάκης, ο οποίος έχει εργαστεί 44 χρόνια ως οικοδόμος. Όπως ο ίδιος εξομολογείται στη “Ν.Κ.”, «44 χρόνια ήμουν εν ενεργεία οικοδόμος και πάλευα να ανταποκριθώ στις δυσκολίες της καθημερινότητας».

Ο ίδιος κατέθεσε τα χαρτιά του το 2017 για να βγει στη σύνταξη. Ωστόσο, φαίνεται πως η επικουρική σύνταξη καθυστερεί και δεν την έχει πάρει ακόμα. Η επικουρική σύνταξη έχει χαρακτήρα συμπληρωματικό της κύριας σύνταξης. Ο ίδιος αναφέρει πως κάθε φορά που πάει στην αρμόδια υπηρεσία που είναι υπεύθυνη για τη χορήγηση των συντάξεων τον διαβεβαιώνουν πως έχει καλή σειρά, αλλά μετά από 6 χρόνια δεν έχει δει απολύτως τίποτα.

«Από το 2017 έχω καταθέσει τα χαρτιά μου στο ΙΚΑ και κάθε φορά που πάω για να συζητήσω πότε θα πάρω την επικουρική σύνταξη, μου λένε πως είμαι σε καλή σειρά για να τη λάβω την επικουρική. Έχουν περάσει 6 χρόνια και δεν έχω πάρει ούτε ένα ευρώ από την επικουρική σύνταξη», είπε χαρακτηριστικά.

Προσπαθούν να ζήσουν με 620 ευρώ

Ο ίδιος με αγανακτισμένο ύφος υποστήριξε πως την κύρια σύνταξη τη λαμβάνει κανονικά. Βέβαια, η κύρια σύνταξη για έναν 65χρονο είναι ελάχιστη, εάν αναλογιστούμε το υψηλό κόστος διαβίωσης και τον υψηλό πληθωρισμό που έχει “ακουμπήσει” όλα τα είδη της καθημερινής ζωής. Ο κ. Κασαπάκης με 620 ευρώ προσπαθεί να συντηρήσει τόσο τον ίδιο του τον εαυτό όσο και τη γυναίκα του, που δεν εργάζεται. Κοινωνικό κράτος... ώρα μηδέν.

Πιο συγκεκριμένα, ο ίδιος υποστήριξε: «Τον Ιούλιο του 2017 κατέθεσα τα χαρτιά μου. Την κύρια σύνταξη την έχω πάρει. Περίμενα 4 ολόκληρα χρόνια και την πήρα εντέλει το 2021 την κύρια σύνταξη, αλλά δεν έχω πάρει ακόμα τίποτα από την επικουρική. Μου χρωστάνε την επικουρική. Τώρα μπαίνω στον 7ο χρόνο. Η γυναίκα μου δεν εργάζεται και προσπαθώ να ζήσω τον εαυτό μου και τη γυναίκα μου με 620 ευρώ. Έπαιρνα 580 ευρώ κύρια σύνταξη και τώρα παίρνω με τη μικρή αύξηση 620 ευρώ. Μετά από σχεδόν 45 χρόνια, παίρνω 600 ευρώ».

Στο ερώτημα εάν έχει μιλήσει με τα κεντρικά γραφεία της Αθήνας, η απάντηση του κ. Κασαπάκη είναι αρνητική. Όπως διεμήνυσε, έχει πάει αρκετές φορές στην αρμόδια υπηρεσία του Ηρακλείου, τόσο με εκπρόσωπο του Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου όσο και μόνος του, χωρίς να έχει γίνει τίποτα απολύτως. Όπως υποστήριξε, η μόνιμη δικαιολογία των υπαλλήλων είναι πως βρίσκεται σε καλή σειρά και τίποτα άλλο.

«Έχω πάει δύο φορές με εκπρόσωπο του Εργατικού Κέντρου και άλλες τρεις φορές μόνος μου στη Διεύθυνση του ΙΚΑ, αλλά κάθε φορά μου λένε τα ίδια. Δεν έχει αλλάξει τίποτα. Μου λένε πολύ απλά: είμαι σε καλή σειρά, αλλά δε βλέπω τίποτα στον τραπεζικό μου λογαριασμό. Έχω έρθει σε απόγνωση και αγανάκτηση. Η κατάσταση είναι τραγική», υπογράμμισε.

«Να επανδρωθεί άμεσα ο τοπικός ΕΦΚΑ»

Παρέμβαση έκανε για το ζήτημα αυτό και το μέλος της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου και επικεφαλής των οικοδόμων της ΔΗΣΥΕ Γιώργος Τσιγγένης, ο οποίος υποστήριξε: «Αυτή τη στιγμή, δυστυχώς, πολλοί συνάδελφοι οικοδόμοι αντιμετωπίζουν παρόμοια προβλήματα. Υπάρχουν περιπτώσεις συνταξιούχων, νέων και παλιών, που η καταβολή της σύνταξης καθυστερεί δραματικά. Πάρα πολλοί οικοδόμοι έχουν σοβαρά οικονομικά προβλήματα και η καθυστέρηση της σύνταξης δε βελτιώνει, αλλά διογκώνει τα προβλήματά τους. Εγώ προσωπικά είχα συνάντηση με τη γενική διευθύντρια του ΙΚΑ στο Παράρτημα Ηρακλείου, η οποία μου ανέφερε πως έχει δοθεί έμφαση στην καταβολή των νέων συντάξεων, με άμεση συνέπεια οι παλιοί συνταξιούχοι και πιο συγκεκριμένα αυτοί που έχουν κλείσει πενταετία από την ώρα που κατέθεσαν τα χαρτιά τους να μην μπορούν να πάρουν τη σύνταξή τους τη μέρα που δικαιούνται να τη λάβουν.

Εμείς ως Εργατικό Κέντρο το κατακρίνουμε και θεωρούμε πως πρέπει να υπάρχει δικαιοσύνη για όλους τους συνταξιούχους. Άμεσα θα πρέπει να επανδρωθεί ο ΕΦΚΑ με εργαζόμενους, ώστε να γίνεται πιο γρήγορη και αποδοτική απονομή της διαδικασίας της σύνταξης και να μη γίνονται λάθη που δημιουργούν εμπόδια στους συνταξιούχους».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News