Κλιματική απειλή και για τις ζωοτροφές... - “Πληγή” για τα κτηνοτροφικά φυτά η ξηρασία στην Κρήτη

Κρήτη
Κλιματική απειλή και για τις ζωοτροφές... - “Πληγή” για τα κτηνοτροφικά φυτά η ξηρασία στην Κρήτη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Σε λίγο δε θα έχουν να φάνε τα ζώα», φωνάζουν ερευνητές του ΕΛΓΟ “Δήμητρα” - Πλήρως εξαρτημένοι στις εισαγωγές οι κτηνοτρόφοι του νησιού - Λόγω της κλιματικής αλλαγής μειώνεται ολοένα και περισσότερο, με κίνδυνο να εκμηδενιστεί η καλλιέργεια των κτηνοτροφικών φυτών

Τις μεγαλύτερες επιπτώσεις από την κλιματική αλλαγή θα την έχει η Κρήτη και ακολουθεί η υπόλοιπη Ελλάδα, και έτσι η γεωργική έρευνα θα πρέπει να αναπτυχθεί στο νησί μας σε τέτοιο βαθμό που να θωρακίσει τον αγροτοκτηνοτροφικό της κόσμο, ώστε να είναι σε θέση να αντιμετωπίσει τα προβλήματα που θα προκληθούν και ήδη είναι ορατά.

Μάλιστα, σε απόλυτο βαθμό αρχίζουν ήδη οι εξαρτήσεις των κτηνοτρόφων της Κρήτης, όπως και των άλλων νησιωτικών περιοχών της χώρας, από τις εισαγόμενες ζωοτροφές, αφού λόγω της κλιματικής αλλαγής μειώνεται ολοένα και περισσότερο, με κίνδυνο να εκμηδενιστεί, η καλλιέργεια των κτηνοτροφικών φυτών.

Την αποκάλυψη αυτή έκανε στο neakriti.gr ο πρόεδρος της Ένωσης Ερευνητών του ΕΛΓΟ “Δήμητρα”, κτηνίατρος Γεώργιος Σαμούρης, που είναι και διευθυντής Ερευνών στον Οργανισμό, στο Τμήμα Υγιεινής-Τεχνολογίας Τροφίμων Ζωικής Προέλευσης και Τοξικολογίας.

«Η Ελλάδα πρέπει να θωρακίσει τον πρωτογενή τομέα της απέναντι στην απειλή της κλιματικής αλλαγής. Και για να το πετύχει αυτό, θα πρέπει», όπως είπε, «να δώσει έμφαση στην ενίσχυση της γεωργικής της έρευνας, που θα είναι το “όπλο” προς την κατεύθυνση αυτή»!

Ο πρόεδρος των ερευνητών του πρώην ΕΘΙΑΓΕ, που συγχωνεύτηκε το 2011 στον ΕΛΓΟ “Δήμητρα” - που βρέθηκε χθες στην Κρήτη για να συναντήσει τους συναδέλφους του σε Ηράκλειο και Χανιά - μιλώντας στο neakriti.gr έδωσε έμφαση στην ανάγκη ενίσχυσης και ενδυνάμωσης της γεωργικής έρευνας, τόσο στην Ελλάδα όσο και ιδιαίτερα στην Κρήτη, όπως είπε, όπου η κλιματική αλλαγή είναι πλέον “εδώ” και ο αγροτοκτηνοτροφικός κόσμος τη βιώνει, αντιμετωπίζοντας πολλά και σοβαρά προβλήματα.

«Στην Κρήτη, ερευνητικός φορέας που να ασχολείται με τη ζωική παραγωγή, σήμερα, δεν υπάρχει. Όλα τα προγράμματα που εφαρμόζονται είναι με τη συνεργασία συναδέλφων μας, που συνεργάζονται με κάποιους ανθρώπους που είναι σημεία αναφοράς εδώ στο νησί, αλλά δεν είναι ερευνητές του ΕΛΓΟ. Στο μεταξύ, στο θέμα αυτό θα πρέπει να καθορίσεις την πολιτική σου. Και με βάση την πολιτική να βγουν κι εκείνα τα προγράμματα που χρειαζόμαστε. Κι εδώ θα πρέπει να παίξει καθοριστικό ρόλο η Περιφέρεια Κρήτης, που θα διαμορφώσει τις προτάσεις εκείνες που να έρθουν στη συνέχεια να τις διεκδικήσουν οι ερευνητές, για να αξιοποιηθεί η γεωργική έρευνα στη σωστή κατεύθυνση».

Σύμφωνα με τον Γεώργιο Σαμούρη, «σήμερα έχουμε την κλιματική αλλαγή. Τι είδη θα επικρατήσουν; Τι νέα είδη θα μπορώ να βάλω; Ήδη υπάρχει το πρόβλημα με τη διατροφή των ζώων. Έχουν ξεραθεί όλα. Εισάγουμε τις ζωοτροφές. Σε λίγο καιρό δε θα έχουμε τίποτα να φάνε τα ζώα. Πρέπει να το δούμε και αυτό το κομμάτι. Θα φύγουμε δηλαδή; Τελείωσε η ζωική παραγωγή;».

Στο σημείο αυτό, ο πρόεδρος της Ένωσης Ερευνητών του ΕΛΓΟ “Δήμητρα”, κτηνίατρος Γεώργιος Σαμούρης, λέει κατηγορηματικά απαντώντας στις ερωτήσεις της εφημερίδας μας: «Παλιά λέγαμε ότι σε 50 χρόνια θα ζούσαμε αυτές τις αλλαγές, αλλά ήρθαν πολύ πιο σύντομα. Και αν δε ληφθούν μέτρα παγκοσμίως και όχι μόνο από τη χώρα μας, θα έρθουμε ακόμα πιο κοντά στην κλιματική αλλαγή και οι συνέπειες θα είναι σοβαρές. Ήδη στα περισσότερα νησιά γίνονται εισαγωγές ζωοτροφών σε πολύ μεγάλο ποσοστό».

Την ίδια ώρα, όπως λέει, «έχουμε να διαφυλάξουμε και προϊόντα. Και έχουμε και ΠΟΠ προϊόντα, τα οποία πρέπει να τα διαφυλάξουμε. Και για να τα διαφυλάξουμε αυτά τα προϊόντα, θα πρέπει να έχουμε τοπική παραγωγή. Διότι δεν απαγορεύεται να έχουμε ξένες ζωοτροφές, αλλά θα πρέπει να μπορούμε να έχουμε τα ζώα. Γιατί, αν πάψουμε να έχουμε τα ζώα, δε θα μπορούμε να έχουμε και τα ντόπια προϊόντα, όπως είναι η γραβιέρα Κρήτης. Είναι ανάμεσα στα τυροκομικά προϊόντα ένα προϊόν αιχμής, το οποίο κυκλοφορεί σε όλη την Ελλάδα, κυκλοφορεί και στο εξωτερικό. Για να τη διατηρήσεις τη γραβιέρα Κρήτης, που είναι από πρόβειο και αίγειο γάλα, πρέπει να έχεις ζώα. Άρα δηλαδή πρέπει να προκηρύσσεις τέτοια έργα που θα έχουν τη στόχευση αυτό το ζωικό κεφάλαιο πώς θα προσαρμοστεί στις νέες συνθήκες που θα δημιουργούνται».

Έχει όμως αυτόν τον στόχο σήμερα ο ΕΛΓΟ “Δήμητρα”; Η απάντηση του κ. Σαμούρη ήταν ξεκάθαρη: «Οι επιστήμονες του ΕΛΓΟ “Δήμητρα” μπορεί να την έχουν αυτή τη στόχευση. Αλλά αντίστοιχα, την πολιτική θα την κάνουν άλλη. Είτε το υπουργείο, είτε η Περιφέρεια. Τα κονδύλια τα δίνει η Ε.Ε. και από ’κει και πέρα πρέπει εμείς να δούμε προς ποιους τομείς θα τα κατευθύνουμε. Στην προηγούμενη προγραμματική περίοδο 2014-2020 είχαμε διεκδικήσει ένα πολύ καλό πακέτο για τον αγροτικό τομέα. Και αυτά πήγανε σε πάρα πολλά έργα. Το θέμα πάντα είναι να συμμετέχεις εκεί που διαμορφώνονται οι προτάσεις, είτε σε ευρωπαϊκό επίπεδο είτε σε εθνικό επίπεδο και αυτό θα πρέπει να είναι μία στόχευση του ΕΛΓΟ “Δήμητρα”, ώστε το ερευνητικό του κομμάτι να συμμετέχει για να βγουν έργα που θα μπορέσουν οι ερευνητές να τα διεκδικήσουν για να μπορέσουμε να κάνουμε αυτά που πρέπει να γίνουν».

«Είναι πολλαπλές οι απειλές»

«Οι απειλές στη γεωργία και την κτηνοτροφία από την κλιματική αλλαγή είναι πολλαπλές», όπως τονίζει στην εφημερίδα μας ο πρόεδρος της Ένωσης Ερευνητών του ΕΛΓΟ “Δήμητρα”, κτηνίατρος Γεώργιος Σαμούρης. «Έχουν έρθει νέα είδη ψαριών που είχαμε στη Μεσόγειο, επειδή άλλαξαν οι θερμοκρασίες του νερού. Σιγά-σιγά θα μπουν διάφορα. Άρα πρέπει να θωρακίσουμε τον πρωτογενή τομέα και επιστημονικά. Άρα, θα πρέπει να δημιουργήσουμε και τις νέες γενιές που να ασχοληθούν και με θέματα τέτοια, που δεν τα έχουν αντιμετωπίσει μέχρι τώρα. Και θα τα βρουν ως πρόκληση μπροστά τους. Και συνεπώς, θα πρέπει να δημιουργήσουμε εκείνες τις συνθήκες, όπου θα έχουμε έτοιμους τους ανθρώπους εκείνους που θα μπορούν να αντιμετωπίσουν δύσκολες καταστάσεις στο μέλλον. Επομένως, να βλέπουμε πιο μακριά».

«Στην Κρήτη και σε όλη την Ελλάδα χρειαζόμαστε ενίσχυση»

Τόσο σε διοικητικό όσο και σε τεχνικό προσωπικό, ο ΕΛΓΟ “Δήμητρα” χρειάζεται ενίσχυση στην Κρήτη και σε όλη την Ελλάδα. Όπως εξηγεί ο Γεώργιος Σαμούρης, «οι ανάγκες πλέον έχουν αλλάξει. Χρειάζεται προσωπικό που να γνωρίζει πάρα πολύ καλά τη διαχείριση των προγραμμάτων. Γιατί οι απαιτήσεις έχουν γίνει όλο και πιο μεγάλες. Στην Κρήτη υπάρχει και το πρόβλημα αυτό. Πρέπει να επικεντρωθούν και σε θέματα κλιματικής αλλαγής, που η Κρήτη την αντιμετωπίζει ήδη. Και να ενισχυθεί και το Ινστιτούτο που υπάρχει εδώ με επιπλέον ερευνητές και με προσωπικό».

Καταλήγοντας, τόνισε την ανάγκη για ακόμα στενότερη συνεργασία των Ινστιτούτων Γεωργικής Έρευνας, τόσο με το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων όσο και με τις Περιφέρειες που διαχειρίζονται προγράμματα όπως το ΕΣΠΑ.

«Τα τελευταία χρόνια, από τους 100 ερευνητές που είχαν προσληφθεί, οι δέκα ήρθαν στην Κρήτη, αλλά από τότε έχουν δημιουργηθεί και νέες ανάγκες», καταλήγει ο πρόεδρος της Ένωσης Ερευνητών του ΕΛΓΟ “Δήμητρα”, κτηνίατρος Γεώργιος Σαμούρης.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News