Εκλογές 2023: Νέες αφίξεις πολιτικών αρχηγών στην Κρήτη - Σε κοινές ημερομηνίες οι επισκέψεις Τσίπρα-Βαρουφάκη στο νησί

Κρήτη
Εκλογές 2023: Νέες αφίξεις πολιτικών αρχηγών στην Κρήτη - Σε κοινές ημερομηνίες οι επισκέψεις Τσίπρα-Βαρουφάκη στο νησί

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μετά τους Κυριάκο Μητσοτάκη και Νίκο Ανδρουλάκη, “σκυτάλη” παίρνουν στις αρχές της ερχόμενης εβδομάδας οι Αλέξης Τσίπρας και Γιάνης Βαρουφάκης

Διαδοχικές είναι οι αφίξεις των πολιτικών αρχηγών στην Κρήτη, καθώς μετά τους Κυριάκο Μητσοτάκη και Νίκο Ανδρουλάκη “σκυτάλη” παίρνουν την ερχόμενη εβδομάδα ο Αλέξης Τσίπρας και ο Γιάνης Βαρουφάκης.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αναμένεται να πραγματοποιήσει περιοδεία (το πιθανότερο 2ήμερη) στις αρχές της ερχόμενης εβδομάδας στο μεγαλύτερο μέρος του νησιού, ενώ την ερχόμενη Τρίτη θα βρεθεί στο Ηράκλειο ο γραμματέας του ΜέΡΑ25.

Ειδικά για τον Αλέξη Τσίπρα η περιοδεία του έρχεται να “κουμπώσει” και στην επιλογή του να κατέλθει υποψήφιος βουλευτής στον νομό Ρεθύμνου... Μια επιλογή υψηλού συμβολισμού, που, πέραν των μηνυμάτων ενότητας και ανασύνταξης, σηματοδοτεί και την προσωπική του βούληση να ριχθεί σκληρά στην εκλογική μάχη της Κρήτης, μετά και το αρνητικό για τον ΣΥΡΙΖΑ αποτέλεσμα, καθώς είδε τη Ν.Δ. να κατακτά και τους 4 νομούς και το ΠΑΣΟΚ να τον προσπερνά, αφήνοντάς τον 3η δύναμη στους νομούς Ρεθύμνου και Λασιθίου.

Σε ό,τι αφορά την κάθοδο Τσίπρα, προσώρας δεν υπάρχει κάτι επίσημο, καθώς το πρόγραμμα τελεί ακόμα υπό διαμόρφωση. Ωστόσο, ανεπισήμως φαίνεται να έχει προκύψει μια διαφοροποίηση. Ο αρχικός σχεδιασμός, όπως είχε διαρρεύσει τα προηγούμενα 24ωρα, ήθελε τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ να πραγματοποιεί 3ήμερη περιοδεία, στις 12-14 Ιουνίου, δηλαδή από την ερχόμενη Δευτέρα ως την ερχόμενη Τετάρτη, στο νησί μας. Ωστόσο, έχει προκύψει ένα νέο σημαντικό δεδομένο, που αφορά στη διεξαγωγή του ντιμπέιτ μεταξύ των 5 πολιτικών αρχηγών την ερχόμενη Πέμπτη 15 Ιουνίου.

Το δεδομένο αυτό, σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, φαίνεται ότι μπορεί να επηρεάσει τον σχεδιασμό, καθώς στο επιτελείο του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ προσανατολίζονται πλέον προς 2ήμερη και όχι 3ήμερη περιοδεία.

Η σκέψη είναι πλέον για περιοδεία την ερχόμενη Δευτέρα και Τρίτη, 12-13 Ιουνίου, δίχως όμως να έχει "κλειδώσει" οριστικά το σενάριο αυτό, ενώ ανοιχτές παραμένουν και οι βασικές πτυχές του όλου προγραμματισμού.

Με βάση τις πληροφορίες, εφόσον τελικά η περιοδεία είναι όντως 2ήμερη, θα μείνει εκτός ένας νομός (πιθανότατα αυτός του Ηρακλείου) για τη 2η κάθοδο Τσίπρα, που οριοθετείται χρονικά προς τα τέλη της προεκλογικής περιόδου.

Στον τοπικό ΣΥΡΙΖΑ στο Λασίθι προσβλέπουν, πάντως, σε μια περιοδεία που θα περιλαμβάνει επισκέψεις του Αλέξη Τσίπρα και στα 3 μεγάλα αστικά κέντρα του νομού (Άγιο Νικόλαο, Ιεράπετρα και Σητεία), με επισκέψεις-βόλτες σε κεντρικά σημεία και μικρές ομιλίες, δίνοντας δηλαδή έμφαση στην επαφή και στις συνομιλίες με τον κόσμο.

Ανοιχτό παραμένει, επίσης, το αν η περιοδεία του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ στις αρχές της ερχόμενης εβδομάδας θα ξεκινήσει από τα ανατολικά ή από τα δυτικά, δηλαδή από τα Χανιά.

Η περιοδεία θα έχει έμφαση και στόχευση στον νομό Ρεθύμνου, δεδομένου ότι στον συγκεκριμένο νομό θα ηγηθεί ο ίδιος του ψηφοδελτίου και της προσπάθειας... ανατροπής!

Προσπάθεια, εν προκειμένω, ανάκτησης της έδρας που έχασε ο ΣΥΡΙΖΑ από το ΠΑΣΟΚ στην προηγούμενη κάλπη της 21ης Μαΐου. Η “μάχη” για τη 2η θέση και για τη 2η έδρα στον νομό Ρεθύμνου χάθηκε απολύτως οριακά, για μόλις 215 ψήφους. Συγκεκριμένα, με βάση τα επίσημα αποτελέσματα του υπουργείου Εσωτερικών, το ΠΑΣΟΚ έλαβε στον νομό Ρεθύμνου 10.470 ψήφους (ποσοστό 21,47%) και κατάφερε να πάρει την έδρα, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ έλαβε 10.255 ψήφους (ποσοστό 21,03%).

Με δεδομένο, λοιπόν, ότι η μεταξύ τους μονομαχία κρίθηκε σε διαφορά μόλις 215 ψήφων, στον ΣΥΡΙΖΑ θέλουν αλλά και θεωρούν συνάμα απολύτως εφικτό να πάρουν πίσω τη χαμένη έδρα στο Ρέθυμνο από το ΠΑΣΟΚ και για τον λόγο αυτό μπροστάρης μπαίνει ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας.

Βεβαίως είναι προφανές ότι, αν δεν ευοδωθεί η προσπάθεια και δεν κερδηθεί το “στοίχημα” για τον ΣΥΡΙΖΑ, θα πρόκειται για μια πολιτική “ήττα”, η οποία θα πέσει προσωπικά στην πλάτη του Αλέξη Τσίπρα.

Την Τρίτη στο Ηράκλειο και ο πρόεδρος του ΜέΡΑ25

Επί κρητικού εδάφους και συγκεκριμένα στο Ηράκλειο αναμένεται την ερχόμενη Τρίτη 13 Ιουνίου ο Γιάνης Βαρουφάκης, με το νησί μας να δεσπόζει στον σχεδιασμό του κόμματος ως προς τις περιοδείες- “κλειδιά” στον δρόμο για την κάλπη της 25ης Ιουνίου, όπου το ΜέΡΑ25 φιλοδοξεί να ανατρέψει το αρνητικό αποτέλεσμα της 21ης Μαΐου και να πετύχει κοινοβουλευτική εκλογή.

«Θυμίζοντας στους πολίτες το μεγάλο κοινοβουλευτικό έργο του ΜέΡΑ25, αλλά και τη δυναμική του παρουσία στην κοινωνία και τα κινήματα, το “ΜέΡΑ25-Συμμαχία για τη Ρήξη” ρίχνεται με ενθουσιασμό στη μάχη της δεύτερης κάλπης, θέτοντας στους πολίτες που υπερασπίστηκε επί τέσσερα χρόνια ένα απλό ερώτημα: “Θέλεις αυτή τη φωνή στη Βουλή; Είναι στο χέρι σου!”.

Ξεκινά πανελλαδικό οδοιπορικό του Γιάνη Βαρουφάκης που, μαζί με ανθρώπους της Αριστεράς που συστρατεύτηκαν μετά τις εκλογές της 21ης Μάη (π.χ. οι καθηγητές Γιάννης Κουζής και Νίκος Θεοχαράκης) και βέβαια στελέχη και τ. βουλευτές (όπως η Σοφία Σακοράφα, ο Κλέων Γρηγοριάδης, ο Κρίτων Αρσένης κι η Μαρία Απατζίδη, ο Δημήτρης Στρατούλης, η Μαριάννα Τσίχλη, ο Δημήτρης Ζερβουδάκης, η Ηρώ Διώτη, ο Μάριος Διονέλης), θα συναντήσουν τους πολίτες στο πλαίσιο συζητήσεων και συγκεντρώσεων με στόχο τον διάλογο, όχι τον εντυπωσιασμό που πασχίζουν να φέρουν οι παραδοσιακοί προεκλογικοί μονόλογοι.

Σημεία- “κλειδιά” της προεκλογικής εκστρατείας-περιοδείας θα αποτελέσουν οι συναντήσεις με τους πολίτες του γραμματέα του ΜέΡΑ25:

- Ηράκλειο Κρήτης, Τρίτη 13/06,

- Πάτρα, Παρασκευή 16/06,

- Αθήνα, Δευτέρα 19/06,

- Θεσσαλονίκη, Πέμπτη 22/06,

- Νέα Σμύρνη, Παρασκευή 23/06», αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του ΜέΡΑ25.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News