Λιμάνι Ηρακλείου: Στις 12 Ιουνίου το άνοιγμα των οικονομικών προσφορών

Κρήτη
Λιμάνι Ηρακλείου: Στις 12 Ιουνίου το άνοιγμα των οικονομικών προσφορών

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η ολιγοήμερη καθυστέρηση οφείλεται στο γεγονός ότι οι δύο ενδιαφερόμενοι ζήτησαν να δουν τα νομιμοποιητικά έγγραφα ο ένας του άλλου και δεν έχει λήξει η 15ήμερη προθεσμία υποβολής ενστάσεων

Εντός των επομένων ημερών αναμένεται το άνοιγμα των δεσμευτικών προσφορών των ενδιαφερόμενων επενδυτικών σχημάτων για το λιμάνι του Ηρακλείου. Αρχικά το άνοιγμα των οικονομικών προσφορών είχε προγραμματιστεί για την αυριανή συνεδρίαση του ΔΣ του ΤΑΙΠΕΔ, αλλά καθώς δεν έχει παρέλθει η περίοδος υποβολής ενστάσεων είναι πιθανό να γίνει την ερχόμενη εβδομάδα.

Ως πιο πιθανή ημέρα θεωρείται η ερχόμενη Δευτέρα, εφόσον όμως δεν υπάρξουν υποβολές ενστάσεων μεταξύ των δύο ενδιαφερομένων. Η ολιγοήμερη καθυστέρηση οφείλεται στο γεγονός ότι οι δύο ενδιαφερόμενοι ζήτησαν να δουν τα νομιμοποιητικά έγγραφα ο ένας του άλλου και δεν έχει λήξει η 15ήμερη προθεσμία υποβολής ενστάσεων. Έτσι, τώρα το άνοιγμα των οικονομικών προσφορών προγραμματίζεται για τις 12 Ιουνίου.

Για την απόκτηση του 67% του Οργανισμού Λιμένα Ηρακλείου (ΟΛΗ) συγκρούονται δύο κοινοπραξίες: η πρώτη, την οποία έχει συστήσει ο όμιλος Grimaldi (Grimaldi Euromed S.p.A. - Μινωικές Γραμμές), και η δεύτερη, την οποία απαρτίζουν οι όμιλοι της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και της Aviareps Hellas. Πρόκειται αναμφίβολα για μια «σύγκρουση» ισχυρών ομίλων, με στόχο ένα σημαντικό περιφερειακό λιμάνι της χώρας.

Ο όμιλος Grimaldi έδειξε τα «δόντια» του στη διεκδίκηση του λιμένα της Ηγουμενίτσας. Η προσφορά που υπέβαλε πριν από μερικούς μήνες, σύμφωνα με πληροφορίες, ήταν σχεδόν διπλάσια εκείνης των ανταγωνιστών του. Από την άλλη πλευρά, ωστόσο, αντίπαλον δέος είναι ο μεγαλύτερος κατασκευαστικός όμιλος της χώρας (ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ), σε συνεργασία με το πολύ ισχυρό τοπικό ενδιαφέρον (Aviareps) του επιχειρηματία Γιάννη Γρύλου.

Όλα δείχνουν, όπως αναφέρει το powergame.gr, ότι η διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ δεν θα αρκεστεί στις υποβαλλόμενες προσφορές. Όποιο κι αν είναι το προσφερόμενο τίμημα, οι δύο ανταγωνιστές θα κληθούν να υποβάλουν δεύτερη και βελτιωμένη οικονομική προσφορά. Αυτό θα συμβεί ανεξαρτήτως της διαφοράς στο τίμημα που θα έχουν οι δύο υποψήφιοι αγοραστές.

Υπενθυμίζεται ότι συνήθως στο παρελθόν οι βελτιωμένες προσφορές προέρχονταν από τους δύο πρώτους πλειοδότες, εφόσον η διαφορά του τιμήματος δεν ξεπερνούσε το 15%. Τώρα, σύμφωνα με τους όρους του διαγωνισμού, η υποβολή των βελτιωμένων προσφορών θα γίνει ανεξαρτήτως της διαφοράς στο προσφερόμενο τίμημα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η συγκεκριμένη αποκρατικοποίηση έχει ένα ιδιαίτερα ενδιαφέρον σημείο. Είναι ο πρώτος διαγωνισμός που διενεργείται μετά το εκλογικό αποτέλεσμα της 21ης Μαΐου και επομένως οι νέες βελτιωμένες προσφορές θα καταδείξουν τις αντιλαμβανόμενες από τους επενδυτές επιπτώσεις του εκλογικού αποτελέσματος.

Το ΤΑΙΠΕΔ έχει κάθε λόγο να είναι ικανοποιημένο από την πορεία του διαγωνισμού, με δεδομένο ότι θα έχει περισσότερες από μία δεσμευτικές προσφορές. Και αυτό επειδή σε κάθε αποκρατικοποίηση που έχει περισσότερους από έναν ενδιαφερόμενο, το τίμημα είναι αρκούντως ικανοποιητικό για τη μονάδα αξιοποίησης της ιδιωτικής περιουσίας του Ελληνικού Δημοσίου.

Επιπλέον, το ΤΑΙΠΕΔ θέλει με τον διαγωνισμό αυτόν να καταδείξει ότι προχωρεί γρήγορα τις διαδικασίες και ότι υπάρχει μια κανονικότητα που διέπει το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων, παρά την παρατεταμένη εκλογική αναμέτρηση. Φυσικά, όπως συμβαίνει και με άλλες αποκρατικοποιήσεις (π.χ. Λιμένας Ηγουμενίτσας) θα αναμένει τον σχηματισμό της νέας Βουλής για να ολοκληρώσει τις συναλλαγές.

Ωστόσο, μέχρι να σχηματιστεί η νέα Βουλή η διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ έχει κάθε λόγο να προετοιμάσει το έδαφος για να είναι έτοιμες οι συναλλαγές όταν σχηματιστεί κυβέρνηση και συνέλθει η νέα Βουλή. Και αυτό πράττει ακόμη και με τις μεγαλύτερες αποκρατικοποιήσεις, όπως είναι π.χ. ο ΔΑΑ.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News