Ηράκλειο: Ζητείται και δεύτερο σχολείο... μπαλαντέρ - Πάγιο αίτημα η ανέγερση νέων μονάδων

Κρήτη
Ηράκλειο: Ζητείται και δεύτερο σχολείο... μπαλαντέρ - Πάγιο αίτημα η ανέγερση νέων μονάδων

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Να διαμορφωθούν και αλλού, πέραν των λυόμενων αιθουσών στο λιμάνι, εγκαταστάσεις για την προσωρινή έστω στέγαση μαθητών που “ξεσπιτώνονται” ζητά η Ένωση Συλλόγων Γονέων Μαθητών Δ. Ηρακλείου

Ένα δεύτερο, άτυπο... σχολείο, που θα μπορεί να παίξει τον ρόλο του... μπαλαντέρ - όπως δηλαδή συμβαίνει τα τελευταία χρόνια με τις λυόμενες σχολικές εγκαταστάσεις στο λιμάνι του Ηρακλείου - ώστε να φιλοξενεί και αυτό προσωρινά μαθητές που “ξεσπιτώνονται” λόγω κτηριακών προβλημάτων, εργασιών αποκατάστασης-συντήρησης ή ακόμα-ακόμα και λόγω λήξης ενοικιαστηρίων των κτηρίων των σχολικών μονάδων ζητά η Ένωση Συλλόγων Γονέων Μαθητών Δήμου Ηρακλείου.

Η Ένωση Γονέων έχει βάλει το αίτημα-πρόταση στο τραπέζι ήδη εδώ και πάνω από ένα χρόνο. Τώρα ωστόσο το επαναφέρει εμφατικά, θεωρώντας πως οι ίδιες οι συνθήκες καθιστούν πλέον απολύτως ώριμη και αναγκαία τη διαμόρφωση και ενός δεύτερου σχολείου, που θα εξυπηρετεί ως προσωρινή λύση εφεδρείας για τη στέγαση μαθητών, δεδομένου αφενός ότι οι λυόμενες εγκαταστάσεις στο λιμάνι έχουν κορεστεί και αφετέρου - όπως επισημαίνει - ότι υπάρχουν διαθέσιμοι χώροι, στους οποίους μπορούν να εγκατασταθούν λυόμενες αίθουσες και άλλες αναγκαίες προσωρινές υποδομές για τη μεταβατική λειτουργία σχολικών μονάδων.

Σχετική συζήτηση έγινε στην πρόσφατη συνάντηση αντιπροσωπίας της Ένωσης Συλλόγων Γονέων Μαθητών Δήμου Ηρακλείου με τον διευθυντή Μανόλη Μπελαδάκη και στελέχη της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ηρακλείου.

«Από τη συζήτηση αναδείχτηκε ακόμα μια φορά η τεράστια ανάγκη για νέα σχολικά συγκροτήματα, καθώς είναι γνωστό ότι πολλά σχολεία στεγάζονται σε κτήρια που ανήκουν σε ιδιώτες και τα μισθώνει ο Δήμος: για την ακρίβεια 37 στην πρωτοβάθμια, εκ των οποίων τα 4 δημοτικά σχολεία και τα υπόλοιπα νηπιαγωγεία, καθώς και 1 ΕΠΑ.Λ., που ανήκει στη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης. Αυτή η τραγική κατάσταση (κτήρια τα οποία δε δημιουργήθηκαν εξαρχής για να είναι σχολεία, κατά κανόνα με μικρούς χώρους και μικρές και ακατάλληλες αυλές στην καλύτερη περίπτωση), δημιουργεί τις προϋποθέσεις ανά πάσα στιγμή να δημιουργηθεί πρόβλημα σε σχολεία εξαιτίας και του ιδιοκτησιακού καθεστώτος, αφού δεν ανήκουν στο κράτος ή στον Δήμο, αλλά σε ιδιώτες, με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Σχετικά με τα μισθωμένα κτήρια, η Ένωσή μας το επόμενο διάστημα θα συνεχίσει τις κινητοποιήσεις και τις παρεμβάσεις σε όλες τις κατευθύνσεις, ώστε να μη βρεθεί άστεγο κανένα σχολείο, μεταξύ αυτών και το 39ο Δημοτικό, και να δρομολογηθεί λύση σε αυτό το χρόνιο πρόβλημα.

Επίσης, έγινε φανερό ότι είναι ώριμο να γίνει πραγματικότητα το αίτημα που έχει ήδη απαιτήσει από τον Δήμο Ηρακλείου η Ένωση Γονέων: Να βρεθεί άμεσα λύση για έκτακτες ανάγκες, όπως αυτές που ζήσαμε με τον σεισμό, όπου πολλά σχολεία χρειάστηκε να μεταστεγαστούν προσωρινά, ενώ σε άλλα εκκρεμούν ακόμη να γίνουν εργασίες, αλλά και άλλες έκτακτες περιπτώσεις, π.χ. εργασίες συντήρησης, λήξη μισθωμάτων κ.λπ. Απαιτούμε λοιπόν ξανά από τον Δήμο Ηρακλείου να προχωρήσει άμεσα στη διαμόρφωση δεύτερου χώρου, δεύτερο “σχολείο μπαλαντέρ” - πλέον του λιμανιού - που να μπορεί να στεγάσει προσωρινές λύσεις. Τέτοιοι χώροι υπάρχουν, είναι σε γνώση της δημοτικής Αρχής και μπορούν επιπλέον να προταθούν από την Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης στον Δήμο Ηρακλείου», αναφέρει χαρακτηριστικά σε σχετική ανακοίνωση της η Ένωση Γονέων.

Πάγιο αίτημα η ανέγερση νέων μονάδων

«Αυτό το αίτημά μας συμπληρώνει τα πάγια αιτήματα της Ένωσής μας για την ανέγερση νέων και πολλών σχολικών κτηρίων για όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης, στα οικόπεδα που έχουν ήδη απαλλοτριωθεί από τον Δήμο Ηρακλείου γι’ αυτόν τον σκοπό.

Στη συνάντηση αυτή, από την αντιπροσωπία της Ένωσης Γονέων αναδείχτηκε ότι η πολύ πιθανή επέκταση των έργων που γίνονται στο κτήριο της πρώην Παιδαγωγικής Ακαδημίας και για το σχολικό έτος 2023-2024 αναγκαστικά δεσμεύει το λεγόμενο “σχολείο μπαλαντέρ”, που βρίσκεται στο λιμάνι, με την προσωρινή μετεγκατάσταση των 2 ειδικών σχολείων που εδρεύουν στο σχολικό συγκρότημα της πρώην Παιδαγωγικής Ακαδημίας. Μέχρι τότε οι εργασίες που γίνονται σε αυτό το κτήριο, οι ασφυκτικές συνθήκες που διενεργείται παράλληλα η εκπαιδευτική διαδικασία (κοντέινερ στην αυλή, κυκλική μετακίνηση τάξεων κ.λπ.) δεν επιτρέπουν σε καμιά περίπτωση τη μετακίνηση άλλων σχολείων ή έστω τμημάτων τους σε αυτό το σχολικό συγκρότημα, κάτι που αναγνώρισε και η αντιπροσωπία της Πρωτοβάθμιας Διεύθυνσης Εκπαίδευσης».

«Την ίδια στιγμή κι επειδή παρατηρείται αύξηση των εγγραφών σε νηπιαγωγεία της ευρύτερης περιοχής, η Ένωσή μας κάλεσε τη Διεύθυνση σε συνεννόηση με τη δημοτική Αρχή Ηρακλείου να βρουν μόνιμες λύσεις για τους πολύ περισσότερους πλέον μαθητές που φοιτούν στα νηπιαγωγεία εξαιτίας της υποχρεωτικής δίχρονης προσχολικής αγωγής, και όχι να ψάχνει κάθε χρόνο ή ανά δεύτερη χρονιά που θα στριμώξει τα νήπια. Ζητήματα για τα οποία η Ένωσή μας το επόμενο διάστημα θα πάρει νέες πρωτοβουλίες», καταλήγει η ανακοίνωση της Ένωσης Γονέων.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News